Eğer siz 220/380 olan opsiyonu seçtiyseniz zaten bahsettiğim gibi Üçgen/Yıldız değişikliğine izin veriyordur.
Eğer 220 olan opsiyonu seçtiyseniz içeriden Üçgen bağlıdır, kuvvetle muhtemel...
Anlatmak istediğim kalın yazı ile ilgili olan kısımda. Spindle üreticisi bu motorları direk VFD ye bağlanacak şekilde üretiyor. Yoksa kim nasıl yapacak yıldız üçgen filan. Hal böyle olunca fan motoru bile(büyük) sürerken vfd ile sürmek durumundasınız.Eğer motor 380V Yıldız olarak bağlı ise ve bunu değiştirme şansınız yoksa, evet, bu motoru yalnızca 380V Trifaze VFD ile kullanmalısınız.
Standart asenkron motorların klemens kutusunda Yıldız/Üçgen bağlantı şekillerine müsade edecek şekilde motor sargılarının tüm uçları özel bir klemens grubuna bağlanmış şekilde gelir. Biz bu 6 ucu kullanarak sargıları Yıldız veya Üçgen olarak bağlarız. Ancak sizinki gibi özel motorlarda bazen (nedense?) bu bağlantı değişikliğine imkan verilmez, motorun içinde gerekli bağlantı yapılıp dışarıya sadece 3 uç çıkartılır. Siz de bağlantı şekli ne ise o şekilde kullanmak durumunda kalırsınız.
Opsiyonel 220: altında yaptığınız açıklama teknik olarak mümkün değil.
Elinizde 3 ayrı sargı var, bunların her birinin 2 ucu var, iki farklı şekilde bağlantı yapabilirsiniz. Yıldız veya Üçgen.
Yıldız olarak bağlarsanız, fazlar arası 380V uyguladığınızda her bir bobin üzerine 220V gerilim düşer.
Üçgen olarak bağlarsanız, fazlar arası 220V uyguladığınızda her bir bobin üzerine 220V gerilim düşer.
Yani bağlantı ve gerilim değerlerini doğru eşleştirdiğinizde motor açısından hiçbir şey değişmemiş olur.
Burada anlattığım bağlantıları tek bir motorla yapabilmeniz için tüm sargı uçları dışarı çıkartılmış olmalı. Eğer elinizde sadece 3 kablo varsa, bu durumda motor zaten yıldız veya zaten üçgen bağlanmış demektir. Size bir seçenek kalmaz, artık kaç volt kademesine denk geliyorsa o şekilde beslemeniz gerekir.
Spindle değil 1kw servo almıştın bir ara denemiştin diye hatırlıyorum. O sen değilmiydin.. Onu spindle olarak kullanabilirsin.Bakalım yarın arkadaş fiyat alsın ona göre karar vereceğim. Elimde boşta spindle motor yok.
Ne gerek var dokümantasyona? Herkes her şeyi biliyor zatenFirmalar aslında ürünlerini doğru dürüst dokümante etseler o bile yeterli. Bir sürü dedektiflik yaparak, firmayı arayıp doğru kişi ile konuşmayı umarak bu işler hiç verimli olmuyor.
Fan için VFD alınır, çok da iyi olur. Fanlar veya pompalar, yani akışkan içerisinde hareket eden yüklerin hız/moment karekteristiği karesel ilişkilidir. Yani hızı yarıya (1/2) düşürdüğünüzde, fanın moment ihtiyacı 1/4'üne düşer. İhtiyaç mekanik güç ise (P=T.w) 1/8'ine düşer. Sonuç olarak fanı yarı hızında çalıştırdığınızda faturaya yansıyacak miktar da ~ 1/8 oranına inecek. Daha ne yapsın bu VFDAnlatmak istediğim kalın yazı ile ilgili olan kısımda. Spindle üreticisi bu motorları direk VFD ye bağlanacak şekilde üretiyor. Yoksa kim nasıl yapacak yıldız üçgen filan. Hal böyle olunca fan motoru bile(büyük) sürerken vfd ile sürmek durumundasınız.
Fan için VFD alınır mı diye sormadan edemiyor insan ama fabrikalar, otomasyon filan derken kullananlar burada vfd maliyetinen kaçmadığından durum böyle.
VFD kullanınca otomatik %30 tasarruf sağlıyoruz zaten tüketimden.Fan için VFD alınır, çok da iyi olur. Fanlar veya pompalar, yani akışkan içerisinde hareket eden yüklerin hız/moment karekteristiği karesel ilişkilidir. Yani hızı yarıya (1/2) düşürdüğünüzde, fanın moment ihtiyacı 1/4'üne düşer. İhtiyaç mekanik güç ise (P=T.w) 1/8'ine düşer. Sonuç olarak fanı yarı hızında çalıştırdığınızda faturaya yansıyacak miktar da ~ 1/8 oranına inecek. Daha ne yapsın bu VFD![]()
Ekran koruma parametresini aktif et abi 1 dakika hiçbir buton girişi olmazssa displayi sürmeyi bıraksın.Siemens ekipmanları ile otomasyon işi yapan bir arkadaşımın aracılığıyla iyi iskonto ile siemens sinamics v20 siparişi verdim. Yukarıda konuşulduğu gibi üç fazlı girişi olanı seçtim. Kalkış süresi ve durma süresini bir kere ayarlayacağım ve o değerde kalacak (5 saniye veya biraz daha fazla). devir sayısını da bağladığım taş çapına göre ayarlayacağım.
Bunu her zaman söylemek mümkün değil. Örneğin sürekli 50Hz çalışacak bir fan motoru için bazen sadece kalkış akımlarını sınırlandırmak, yüksek kalkış torku kaynaklı mekanik yıpranmaların (kayış vb) önüne geçmek yani sadece rampalı yol vermek için VFD kullanırız. Bu durumda maalesef enerji tasarrufundan bahsetmek her zaman mümkün olmayabilir, hatta VFD'nin kabaca anlık gücün %2si kadar kayıpları vardır, bu nedenle bazen tam tersi enerji tüketimini artırma ihtimalimiz de olabilir. Bazı markaların otomatik enerji tasarrufu özelliği gibi isimlerle pazarladığı fonksiyonlar ancak tüm koşullar uygunsa enerji tasarrufu sağlayabilir. Tüm bunlara rağmen VFD kullanımı özellikle fan pompa gibi uygulamalarda dramatik oranlarda enerji tasarrufu sağladığı için, bu uygulamaların da sanayide tüketilen enerjinin neredeyse %70'i gibi bir orana sahip olduğu düşünülürse, bir genelleme yaparak, VFD tasarruf sağlar, mümkün oldukça kullanılmalıdır diyebilirizVFD kullanınca otomatik %30 tasarruf sağlıyoruz zaten tüketimden.
Pano tipi bir ürün olduğunu hatırlatmak isterim, uzun ömürlü kullanım için üreticinin önerdiği kurulum kriterlerine dikkat ederek uygun bir pano, hız ayarı için pano üzeri veya kullanım noktasına yakın bir yere taşıyarak ikili/üçlü buton kutusu üzerine potansiyometre, start/stop için yine panoya veya buton kutusuna 0/1 mandal buton veya start+stop iki buton şeklinde kullanım tavsiye ederim. Bu sayede hız ayarı start vb işlemler için pano kapağını sık sık açmak zorunda kalmazsınız. Panonun uygun yerlerine hava girişi için filtreli menfez, hava çıkışı için fanlı filtreli menfez uygun olur diye düşünüyorum. Etrafta yağ buharı, metal tozu vb kirleticiler varsa ve ürün pano dışında duvara montaj kullanılırsa ömrü kısa olacaktır...Siemens ekipmanları ile otomasyon işi yapan bir arkadaşımın aracılığıyla iyi iskonto ile siemens sinamics v20 siparişi verdim. Yukarıda konuşulduğu gibi üç fazlı girişi olanı seçtim. Kalkış süresi ve durma süresini bir kere ayarlayacağım ve o değerde kalacak (5 saniye veya biraz daha fazla). devir sayısını da bağladığım taş çapına göre ayarlayacağım.
mümkün 2 tane analog giriş standart olarak geliyor.Sürekli olarak tornaya bağlı olmayacak bu. 5 - 10 dakika kullanılacak, sonra paketlenip kaldırılacak. O yüzden pano işini biraz erteleyeceğim.
Potansiyometre ile hız kontrolü mümkün mü bununla? O daha işime gelir. Her seferinde parametre ekranına gir, navigasyon yap, kaydet vs yapmak yerine potansiyometre ile devri ayarlayıvermek iyi olur.
VFD-Motor arası bağlantı için çok önermesem de pano, makina prizleri ile seyyar hale getirilebilir.Sürekli olarak tornaya bağlı olmayacak bu. 5 - 10 dakika kullanılacak, sonra paketlenip kaldırılacak. O yüzden pano işini biraz erteleyeceğim.
Potansiyometre ile hız kontrolü mümkün mü bununla? O daha işime gelir. Her seferinde parametre ekranına gir, navigasyon yap, kaydet vs yapmak yerine potansiyometre ile devri ayarlayıvermek iyi olur.
Abi doğru söylüyor VFD 1 fazın bağlantısı bile birkaç milisaniye kesilip gelse senin motorunda bir uyuzluk var deyip. sürmeyi bırakıyor.VFD-Motor arası bağlantı için çok önermesem de pano, makina prizleri ile seyyar hale getirilebilir.