taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,143
Manuel trafo sarma makinası için malzeme toplamaya başladım. Makina, şu bileşenlerden oluşacak:

* 24V, 200 RPM redüktörlü motor. Bu motoru uzun zaman önce almıştım başka bir proje için ve şu anda atıl duruyor.

1580922857419.png


* Bir tane iki kademeli pedal. Bunu kartal otomasyondan sipariş ettim. Bu pedala az basınca redüktörlü motora düşük voltaj gidecek, tam basınca da 24V gidecek. Böylece iki hız kademesi elde etmiş olacağım.

1580923017331.png


* Bir tane de karkası redüktörlü motorun miline tutturacak bir parça yapmam lazım tornada. Bu parçaya karkas vidayla sıkılacak, sonra da motor miline takılıp setiskur ile sıkılacak.

* Bir de tel kasnağını koyup rahatlıkla dönebileceği bir askı yapmam gerekiyor. Kasnağın göbek çapı 16 mm. Bu çapta civa çeliği olması lazım elimde. Uygun parça kesip iki ucundan bir suntaya geçireceğim. Böyle teli çektikçe kasnak dönecek ve tel sökülerek gelecek. Bu 16 mm çubuğun yataklamasını belli bir sürtünme ile yapmak istiyorum, böylece teli çektikçe sürekli, darbe yapmadan gelecek.
 
Bugün bir de çok güzel bir turmetre buldum Dudullu'daki bir firmadan

1580923352175.png


Fiyat 60 ₺ ve Japon Kori Seiki yapımı.
 
Bu da kasnağı tutacak olan ve motorun miline bağlanacak aparat:

1580927983369.png
 
Sayaç geldi. Ucundaki mil 3.96 mm. Kasnağı sıkan civataya 4 mm delik açıp gene setiskur ile sıkacağım. Böylece sayaç aynı zamanda motor miline binecek yanal yükü paylaşacak.

IMG_20200207_203840.jpg
 
Pedal geldi. İki kademeli ama biraz da tuhaf. İkinci kademe tam olarak pedal EN SONUNDA devreye giriyor. Kontakt sesi duyulmuyor.

IMG_20200208_124641.jpg


IMG_20200208_124653.jpg
 
 
Evet hakkaten ikinci kademe kontağı çalışmıyor. Pedal yeterince bastırmıyor. :mad:
 
Bu da çok önce başka bir proje için aldığım redüktörlü motor

IMG_20200208_131058.jpg
 
Değişik voltajlarda denedim, devir ayarı çok iyi çalışıyor. Normal çalışma gerilimi 24V. 8V'a kadar indim ve hala çok iyi tork alıyorum

 
O pedalları biliyorum pedal çalışıyordur ikinci kademe için pedala iyi basmak gerekiyor.

Hakkaten pedala ayağımla adamakıllı basınca ikinci kademe şalteri de çıtladı. Elle yaparken biraz çekingen davranmışım demek :D
 
Pedalda iki tane şalter bloğu var. Birisi ilk kademe için diğer ikinci kademe için. Her bir şalter bloğunda da iki tamamen bağımsız kontakt var. Birisi NO (normalde açık) diğer NC (normalde kapalı). Pedal ilk kademeye basılınca ilk kademedeki şalter bloğunun kontaktları durum değiştiriyor, NO kontaktı kapanıyor NC kontaktı açılıyor. İkinci kademeye basılınca da ikinci kademedi şalter bloğunun kontaktları durum değiştiriyor.

Bu durumda benim çift çıkış güç kaynağının bir çıkışını 7V diğerini 24V yapacağım ve bu kontaktlarla öyle bir bağlantı yapacağım ki pedal ilk kademede 7V verecek motora, ikinci kademede de 24V verecek.

24V için iyice bastırmak gerektiği için sürekli 24V ile sarınca biraz ayak yorulacak, ama daha ilk acemilikte büyük ihtimalle ben zaten 7V ta saracağım. İyice el alışkanlığı edindikten sonra 24V devrinde çalışırım diye tahmin ediyorum.
 
Bir telin gerginliğini ölçen ve bir voltaj veya akım şeklinde (veya dijital de olur, böbrek dalak falan satmak gerekmiyorsa :) ) veren bir otomatik kontrol bileşeni arıyorum. Benim hatırladığım sistemlerde iki kasnak oluyor ve bu kasnaklar birbirine yaylı bir şekilde bağlı. Tel gerginliği arttıkça yay daha fazla esniyor ve buradan bir şekilde bilgi veriliyor telin ne kadar gergin olduğu.

Uygulama da şu:

İki tane step motora iki tane makara bağlı. Bir makaradaki tel, diğer makaraya sarılacak. Bir step motor sabit hızda dönecek. Diğer step motorun dönüş hızı ise tel gerginliğine göre ayarlanacak.
 
Gerginlik ölçen aletler çok pahalı :(
 
Bir telin gerginliğini ölçen ve bir voltaj veya akım şeklinde (veya dijital de olur, böbrek dalak falan satmak gerekmiyorsa :) ) veren bir otomatik kontrol bileşeni arıyorum. Benim hatırladığım sistemlerde iki kasnak oluyor ve bu kasnaklar birbirine yaylı bir şekilde bağlı. Tel gerginliği arttıkça yay daha fazla esniyor ve buradan bir şekilde bilgi veriliyor telin ne kadar gergin olduğu.

Uygulama da şu:

İki tane step motora iki tane makara bağlı. Bir makaradaki tel, diğer makaraya sarılacak. Bir step motor sabit hızda dönecek. Diğer step motorun dönüş hızı ise tel gerginliğine göre ayarlanacak
hiç görmedim ama bu işi elektronikle yapmak çok zor olmalı. Zor olan kısmı karkasın şekli ile alakalı. yuvarlak ise sorun yok ama köşeli, özellikle dikdörgen ise köşeleri dönerken ve kısa-uzun kenar arasındaki fark sensörün çıkışına pik yaptıracaktır. ayrıca karkas aynaya veya mile tam ortalanmazsa yine çok dalgalanan bir veri okunacaktır.
 
Teli geren kasnağın bağlı olduğu yayın gerginliğini potansiyometreyle ölçmek, daha doğrusu örneklemek mümkün olabilir. Kasnak pozisyonuyla gerginliği arasında bir orantı sağlanabilir ama bu pozisyon verisini kullanmak için deney yapmak gerekir, trafo sarma makinesi yaparken iş gerginlik ölçer yapmaya döner.

özellikle dikdörgen ise köşeleri dönerken ve kısa-uzun kenar arasındaki fark sensörün çıkışına pik yaptıracaktır.
Bu sorunu aşmak için telde sabit bir gerginlik sağlamak daha kolay olabilir mi? Telin sarılı olduğu kasnağı akışın tesi yönünde tork uygulayan bir motor gibi...
 
Lineer bir potansiyometre ile ölçülebilir aslında. Ama dikdörtgen kasnaktan dolayı darbeli olacaktır hakkaten. Önemli olan o darbelerin minimum ve maksimum değerinin teli koparmayacak seviyede olacağını temin etmek. Gerekirse söken kasnağı da darbeli çalıştırırız :D
 
Bu sorunu aşmak için telde sabit bir gerginlik sağlamak daha kolay olabilir mi? Telin sarılı olduğu kasnağı akışın tesi yönünde tork uygulayan bir motor gibi...

Bu nasıl olacak tam anlamadım.
 
Bu nasıl olacak tam anlamadım.
Metrelerin içindeki yay gibi. Çekince gelecek, bırakınca geri saracak. Bana mantıklı geldi, ama tabi bizimki geri sarmayacak, sadece teli gergin tutacak kadar ters kuvvet uygulayacak. Burada sıkıntı telde işte. Kopmaya çok müsait bir incelikte. Bence bunun makinesi yapılsa satılabilir bile.
 
Emaye telin sarılı olduğu makarayı kastediyorum. Gerginliği sağlamak için bu makaraya sabit tork uygulanabilir mi? Sarılan bobin sabit hızda sarılırken makaraya da ters yönde dönmeye çalışan bir motorla tork uygulanabilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,787
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top