Triac ile Asenkron motor Kontrol HK.

Röle triyaka Seri bağlı @Ahmet in dediği gibi büyük ihtimalle güvenlik amaçlı konulmuştur diye düşünüyorum. Çünkü bozuluyor triyaklar.. Ama bu bta12 0.55kW motoru çalıştırırken , Bt139 anlık olarak 2 ye ayrılıyor. Sebebi nedir ?
gate voltajlarını karşılaştırın ben BTA40 pahalı diye bütün deneyi BTA16 ile yapmıştım BTA16'yı harika süren MOC3021 BTA40'ı süremiyordu %100 açtığımda dahi 100V görüyordum BTA 16 üstünde.

A1-A2 fark etmez diye birşey de yok fark ediyor :)

Sorun şu ki , osiloskopumuz yok. Unit bi multimetre var

Bu kör atışı oluyor. Belkide fazin ortasında açılıyor.

Düşük ihtimal çakma yariiletken olabilir. Kalitesiz ürün. Triyaklari nereden ne kadara aldınız?

Birde testlerinizi motorla değil rezisif bir yukle denermisiniz mesela 250 yada 500 watt bir halojen lamba ile denerseniz sorunun induktif bir yükten mi kaynakli olduğu netleşir.

Akkor flamanlı lamba ile faz açma kapama olaylarını düzenledikten sonra motor çalıştı. Ama bir süre sonra tekrardan gitti :)

Birşey daha sorabilir miyim ? Bu triyak tetiklemesinde diyak da kullanmak şart mı ? Değil gibi görünüyor ama , olursa + sı ne olur ?

Diac dimmerlerdeki gibi ozel durumlarda tercih edilir. Genellikle kondansatorle birlikte kullanilir. Kondansator voltaji belli bir degerinin uzerine ciktiginda diac tetiklenir ve kapasitordeki enerjiyi Triacin gate devresine bosaltir. Boylece kapasitor cok dusuk akimla doldurulurken triac yuksek akimla tetiklenmis olur.

(Eski triaclar yuksek akimlarla tetiklenebiliyordu.)

Bırak ayar yapmayı. sadece Direk çalıştırsın. O da yok. 1 2 sn çalışabiliyor sonra çatır çutur. Kaynak yapar gibi ses geliyor karttan.

O zaman triyak sıkıntılı.

Başka yerden başka model triyak temin edip deneyin.

Malzeme sıkıntılı değilse Ahmet'inde söylediği gibi fazin ortasında sinusun tepe noktasında açılması devreden yüksek akim çekmesine neden olur.

Malzeme sıkıntılı değilse Ahmet'inde söylediği gibi fazin ortasında sinusun tepe noktasında açılması devreden yüksek akim çekmesine neden olur.
üstüne düşülmesi gereken konu 0 geçişi.
tam 0'da açılan triyak ilk açılma anında yükü olmayacağı için sorunsuz açılır sonra üstünden geçirilen yük'de etiket değerinden büyük değilse patlatmaz triyağı.

fazın ortasında açılınca triyak açılma anında direkt yük akımına maruz kalıyor buda triyağı yoruyor.

sorun 0 geçişi yakalayamıyorsunuz.
0 geçişi için kurduğunuz devre nedir?
fazın ortasında açılan triyak birkaç saniye içinde bozulur bu normaldir.
1670592744639.png
Doğrultmadan hemen sonra sinyali alıyorum.
1670592781558.png
Bu şekilde de Atmele giriyorum. İnterupt pinine.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back