Timur abiye katılıyorum.Unisolder çok kapsamlı bir proje. Özellikleri de iyi. Ama onu yaparak öğrenme anlamında büyük bir fayda elde edilmez. Yaparsın ve kullanırsın.
Üstat nasıl yapılacağına göre çok değişmez mi? Eğer PCByi ve malzemeleri olduğu gibi sipariş verip, yapıp kullanırsak çok haklısınız. Ama var olan tasarım üzerinde analiz yapa yapa ilerleyip projeye hakim olunursa çok fazla katkısı olur diye düşünüyorum.Unisolder çok kapsamlı bir proje. Özellikleri de iyi. Ama onu yaparak öğrenme anlamında büyük bir fayda elde edilmez. Yaparsın ve kullanırsın.
Ama kaç kişi yapabilir abi maliyeti açısından...Üstat nasıl yapılacağına göre çok değişmez mi? Eğer PCByi ve malzemeleri olduğu gibi sipariş verip, yapıp kullanırsak çok haklısınız. Ama var olan tasarım üzerinde analiz yapa yapa ilerleyip projeye hakim olunursa çok fazla katkısı olur diye düşünüyorum.
Bizim asla aklımıza gelmeyecek bir çok problemi ve nasıl çözdükleri de dahil tartışma ve anlama fırsatı olabilir. Üzerine biraz da iyileştirebiliyorsak ne ala.
Ben kendi adıma @Endorfin35+ 'in "Güç kaynağı tasarlayalım" projesinin de, sizin "0 - 30V, 0 - 3A, demonte laboratuvar güç kaynağı testleri ve iyileştirmeler" projeniz ve devamında üzerine açılan diğer alt konuların da forumdaki bilgiye müthiş katkı yaptığını düşünüyorum.
Güç kaynağı tasarlayalım
Bu konu birkac gundur kafamda.. Bir guc kaynagi yapmak istiyorum. Her turlu talep ve oneriyi tartismaya, her turlu katkiyi kabullenmeye hazirim. Birkac tasarim anafikrim var. 1. Guvenilir ancak Mumkun oldugu kadar basit bir yapisi olmali. Elektronige gonul vermis herkezin imal edebilecegi...mekatronik.org
30V - 5A İyileştirilmiş Demonte Güç Kaynağı
@taydin abinin aşağıdaki linkteki konusunda iyileştirmeler yaptığı, nette satılan meşhur demonte güç kaynağının pcb çizimlerini hazırladım. Konunun Detaylarına Buradan Bakabilirsiniz. Bu güç kaynağındaki elemanları çoğunlukla SMD olarak ekledim. Plaket Boyutu 100x78mm Oldukça küçük ve kullanışlı...mekatronik.org
Her iki konu da farklı yöntemlerle çok fazla şey öğrenilmesine vesile oldu. Unisolder da olabilir. Üstelik yazılım kısmı da var.
Torbadan çeker gibi entegre kullanmışlar.Ama kaç kişi yapabilir abi maliyeti açısından...
Bizim asla aklımıza gelmeyecek bir çok problemi ve nasıl çözdükleri de dahil tartışma ve anlama fırsatı olabilir. Üzerine biraz da iyileştirebiliyorsak ne ala.
Hakan abi bahsetitğinden beri icnliyorum UniSolder yazılımını.Bir de unisolder oldukça ileri seviye teknikler kullanıyor. Mesela ben PID olayını kavram olarak biliyorum, ama bir sistem nasıl modellenir, katsayılar nasıl elde edilir? Bunu MATLAB ile öğrenmek ve sonra da rezistans PWM kontrolünde uygulamak isterim. Unisolder'daki PID algoritmasının kaynak kodundan bu temel bilgileri almak çok verimsiz olur bence.
Yanlış anlaşıldı biraz.Bir problemle karşılaşmayacaksın ki Zaten hazır çalışan bir sistem. Sadece devreyi kurarken hata yaptıysan, oradan çıkan problemlerle uğraşacaksın. Çalışan bir sistemi inceleyerek öğrenmek çok verimli olmuyor bence. Bu oturup kitap veya dergi okuyarak, veya youtube'da birisinin projeyi yapmasını seyrederek öğrenmeye çalışmaya benzer. Çok yüzeysel kalıyor. Gerçek öğrenmeyi ancak oradaki sorunlar senin başına geldiği zaman, o sorunları çözerken elde ediyorsun.
Biraz havada bir tasarım olsa da bizimkide o seviyelere gelir abi.Yanlış anlaşıldı biraz.
Açık kaynak bir yazılımın kodlarını incelerken bazen burada bunu niye yapmış ki diye bayağı kafa yorduğum, ancak sonrasında aslında benim mevcut tecrübeyle asla aklıma gelmeyecek bir problemi önlemek için yaptıüğını farkettiğim ve inanılmaz zaman kazandığını gördüğüm çok olmuştur. Aslında bu cümlede kastettiğim durum buydu. Mevcut tasarımı analiz ederken "bu kısımda neden böyle bir komponent kullanmış ki?" gibi pek çok soru ile karşılaşabileceğimizi, burada tartışarak sebeplerini bulabileceğimizi, yaşayacağımızı düşünemeyeceğimiz problemleri farketmemizi sağlayabileceğini ve oradan dahi çok şey öğrenebileceğimizi kastetmiştim.
Yanlış anlaşıldı biraz.
Açık kaynak bir yazılımın kodlarını incelerken bazen burada bunu niye yapmış ki diye bayağı kafa yorduğum, ancak sonrasında aslında benim mevcut tecrübeyle asla aklıma gelmeyecek bir problemi önlemek için yaptıüğını farkettiğim ve inanılmaz zaman kazandığını gördüğüm çok olmuştur. Aslında bu cümlede kastettiğim durum buydu. Mevcut tasarımı analiz ederken "bu kısımda neden böyle bir komponent kullanmış ki?" gibi pek çok soru ile karşılaşabileceğimizi, burada tartışarak sebeplerini bulabileceğimizi, yaşayacağımızı düşünemeyeceğimiz problemleri farketmemizi sağlayabileceğini ve oradan dahi çok şey öğrenebileceğimizi kastetmiştim.
Soğutucuyu kaldıralım mı diyosunHmm bu unisolder'de soğtuma yapmayıp 4 mos yapmışlar.
Bizde tek mos'da 4 mosa'mı dönsek?
Normalde MAX 7A demiştik 4 mos yaparsak mos başı 1.7A geçecek.
Mos çoğalırsa kaldırmak yine yapanın keyfine kalır ama tek mos'da kullanmak mecburi.Soğutucuyu kaldıralım mı diyosun
kesinlikle benim aklımdan geçen buBen hem 4 mos takar hem soğutucu koyarım. Hatta canım isterse fanda takarım. Amaç moslar ısınmasın ise gerekeni yaparım. Ne kadar malzeme o kadar kalite