Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Zaten Mosfeti suren 2N3906 li devrede ciddi sorun var. O sekilde olmaz. Eger o sekilde sureceksen R13 ucunu NPN bir transistor uzerinden surmen gerekiyor.

Aksi halde PWM sinyalin 0v da olsa 3v3 de olsa o transistor dolayisi ile de Mosfet hep iletimde kalir.

Son düzenleme:
Ben en iyisi baştan bir tasarım çıkarayım.
Bu tasarım iyi olmadı.

mosdrv_4.png

Daha farklı bir tasarım yaptım abi.

jnOe0.png

Internetten hazir bir sema fakat D1'i kullanma.

Yalniz AH girisi 0 iken MOSFET surulur, 1 iken surulmez buna dikkat et.

70Hz de surecegin icin karmasa istemeyebilirsin. R13 direncinin isinmasi sorun degilse olabilir tabiki.

Her zaman kendine opsiyon bırakman lazım. Sürücü için ayak izini ve devreyi koy, gerekmediğine karar verirsen kaldırırsın. Burada şöyle bir değerlendirme yapmak lazım:

Eğer sürücü koymazsan ve doğrudan işlemciye sürdürürsen, seri bir direnç koyman lazım gate'e ki anahtarlama anında aşırı akım geçmesin. Böyle yapınca da ON time uzuyor, MOSFET daha uzun süre lineer bölgede kalıyor ve daha büyük soğutucu ihtiyacı doğuyor.

Sürücü koyarsan, en azından bu akım sınırlama amaçlı seri dirence gerek yok (EMI için gerek olabilir ama o ayrı bir konu, piyasaya satış izni için gereken birşey, devrenin çalışması için değil). Anahtarlama çok hızlı gerçekleşir, ON time kısa olur ve MOSFET çok küçük bir soğutucu ile dahi kullanılabilir.

Her zaman kendine opsiyon bırakman lazım. Sürücü için ayak izini ve devreyi koy, gerekmediğine karar verirsen kaldırırsın. Burada şöyle bir değerlendirme yapmak lazım:

Eğer sürücü koymazsan ve doğrudan işlemciye sürdürürsen, seri bir direnç koyman lazım gate'e ki anahtarlama anında aşırı akım geçmesin. Böyle yapınca da ON time uzuyor, MOSFET daha uzun süre lineer bölgede kalıyor ve daha büyük soğutucu ihtiyacı doğuyor.

Sürücü koyarsan, en azından bu akım sınırlama amaçlı seri dirence gerek yok (EMI için gerek olabilir ama o ayrı bir konu, piyasaya satış izni için gereken birşey, devrenin çalışması için değil). Anahtarlama çok hızlı gerçekleşir, ON time kısa olur ve MOSFET çok küçük bir soğutucu ile dahi kullanılabilir.
Ben @Endorfin35+ abinin tekniği ile yaparız diyordum.

kocaman bir ground plane smd mosfet ordan soğumaya çalışacak.
ama kısa süre de olsa akımımız hiç az değil 7A!
soğur mu bilmiyorum gorund plane'den

Aynen. Onu da opsiyonlu yap. Soğutucu için yer planlaması yap, gerekirse koymazsın. Veya MOSFET üzerine 50 mm lik bir fan yeri planla, gene gerekirse koymazsın. Burada tamamen dizayn mentalitesi önemli. Eğer Çinliler gibi dizayn yapmak istiyorsan, "7 A sadece ısınırken geçiyor, normal çalışmada akım çok düşük" deyip 1 A e göre tasarlarsın. Sonra da adam kocaman bir bakır plakada çalışırken dakikalarca çok yüksek akımlar geçecek ve senin MOSFET nalları dikecek. MOSFET ölünce de JBC uc doğrudan 24V 10A güç kaynağına bağlanmış olacak, o da birkaç saniyede nalları dikecek. Soğutmada pintilik yaptın, ama neticede soğutma maliyetinin 5 katı masraf çıktı ...

Konuyu dağıtmak istemem ama ground planeden soğutmak yerine kaç mosfet kullanacağımızı bilmiyorum ama birden fazlaysa yan yana tasarlayıp tek bir soğutucuya bağlasak kutuyada ufak bi laptop fanı koysak muhteşem olmazmı tek mosfet içinde aynısı geçerli.

Aynen. Onu da opsiyonlu yap. Soğutucu için yer planlaması yap, gerekirse koymazsın. Veya MOSFET üzerine 50 mm lik bir fan yeri planla, gene gerekirse koymazsın. Burada tamamen dizayn mentalitesi önemli. Eğer Çinliler gibi dizayn yapmak istiyorsan, "7 A sadece ısınırken geçiyor, normal çalışmada akım çok düşük" deyip 1 A e göre tasarlarsın. Sonra da adam kocaman bir bakır plakada çalışırken dakikalarca çok yüksek akımlar geçecek ve senin MOSFET nalları dikecek. MOSFET ölünce de JBC uc doğrudan 24V 10A güç kaynağına bağlanacak, o da birkaç saniyede nalları dikecek. Soğutmada pintilik yaptın, ama neticede soğutma maliyetinin 5 katı masraf çıktı ...
Abi şu üçlünün beyin fırtınasına hayran kaldım ya maşallah :)

Aynen. Onu da opsiyonlu yap. Soğutucu için yer planlaması yap, gerekirse koymazsın. Veya MOSFET üzerine 50 mm lik bir fan yeri planla, gene gerekirse koymazsın. Burada tamamen dizayn mentalitesi önemli. Eğer Çinliler gibi dizayn yapmak istiyorsan, "7 A sadece ısınırken geçiyor, normal çalışmada akım çok düşük" deyip 1 A e göre tasarlarsın. Sonra da adam kocaman bir bakır plakada çalışırken dakikalarca çok yüksek akımlar geçecek ve senin MOSFET nalları dikecek. MOSFET ölünce de JBC uc doğrudan 24V 10A güç kaynağına bağlanacak, o da birkaç saniyede nalları dikecek. Soğutmada pintilik yaptın, ama neticede soğutma maliyetinin 5 katı masraf çıktı ...
Abi bu mosfet sürücü nasıl kullanılıyor yav tek mosfet süremiyor muyuz bu 'IR2153' ile

Abi bu mosfet sürücü nasıl kullanılıyor yav tek mosfet süremiyor muyuz bu 'IR2153' ile

MOSFET sürme işinde benden daha bilgili üyeler var, o konuda benim bilgim sadece kavramlar düzeyinde. Pratik olarak MOSFET sürücü entegresi kullanmışlığım yok.

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back