Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Ben hem 4 mos takar hem soğutucu koyarım. Hatta canım isterse fanda takarım. Amaç moslar ısınmasın ise gerekeni yaparım. Ne kadar malzeme o kadar kalite :)
Abi proje git gide japon üretimi dizel motora dönüyor.
Bunu 10x10 2 katmanlıya sığdırabilecek miyiz bilmiyorum :(

200x200 mm.
2 katman
5AD

19$ üretim maliyeti.
15.36$ kargo.
+ gümrük ne vurursa.

------------------

100x100mm
2 katman
5AD

2$ üretim maliyeti
3.70$ kargo
+gümrük ne vurursa.

MOSFET kaç tane hesabı, PCB maliyeti falan şu anda lazım değil yav :) Önce breadboard'da devrenin tüm senaryolarda %100 çalışması lazım. Ondan sonra ancak maliyeti nasıl azaltabiliriz'e bakılır.

Soğutucu işini fln pcb dışında yapsak oto amfileri gibi bence çok yer kazandırır
Soğtucu yer tutmayacak diye düşünüyorum DPAK kılıf kullandık varsaymış gibi mosu yatıracağız.
Kutumuz belli olmadığı için PCB'den çok taşma niyetim yok.
Kutumuz belli olsa rahat ederiz alan açşısından

MOSFET kaç tane hesabı, PCB maliyeti falan şu anda lazım değil yav :) Önce breadboard'da devrenin tüm senaryolarda %100 çalışması lazım. Ondan sonra ancak maliyeti nasıl azaltabiliriz'e bakılır.
Ben ntc ile sıcaklık ölçüm kısmına bakmaya başladım ama doğru yerdeyim değil mi? 5 basamak atlamadım.

Soğtucu yer tutmayacak diye düşünüyorum DPAK kılıf kullandık varsaymış gibi mosu yatıracağız.
Kutumuz belli olmadığı için PCB'den çok taşma niyetim yok.
Kutumuz belli olsa rahat ederiz alan açşısından
Kutuyu bence ihtiyaçlarımız dahilinde büyütüp küçültürüz en düşük maliyet onda nerdeyse

Önce ısı regülasyonu nasıl yapılır onu anlamak lazım. Devre tasarımcısı veya programcı olmaya gerek yok. Mantık düzgün bir şekilde ifade edilebilir ise bunun üzerine inşaa kolay olur. Tam emin değilim ama bunun içinde pid işini hatim etmek lazım diye düşünüyorum. Ben pid kullanana bir sürü cihaz ayarladım ancak nasıl çalıştığını tam anlayamadım. Vaktim ve enerjim olduğunda uğraşmak istediğim bir konu ama şu an benim için doğru zaman değil.

Ben ntc ile sıcaklık ölçüm kısmına bakmaya başladım ama doğru yerdeyim değil mi? 5 basamak atlamadım.

Sistematik gitmen lazım. En temelden blokları ayrı ayrı oluşturup test etmek, sonra da blokları birleştirip sistemi oluşturmak lazım.

Sen şimdi elinde sıcaklık sensörü olan sapa 24 V ver ve sıcaklık sensörünü multimetre ile ölç. 0 ℃ de kaç volt veriyor? 480 ℃ de kaç volt veriyor? Bu gereken en temel bilgilerden birisi.

PID yi gozunuzde buyutmeyin.

Tuning islemi icin zaten deneysel yontemlere basvuracaksiniz ve loop suresi cok uzun olacagi icin float islemlerle yeterince zaman kaybedebilirsiniz.

Sonraki aşama, sıcaklık 0 ℃ den başlayıp 480 ℃ ye çıkarken sıcaklık sensörünü sürekli okuyacaksın. Buradan da sıcaklık ile voltaj ilişkisi ne kadar lineer onu göreceksin. Lineer olmaktan uzak ise, bir lineer'leştirme tablosu kullanacaksın kodda. Yani sıcaklık ölçüm işi en temel bloklardan birisi, Doğru çalışmadan diğer aşamalara geçmemen lazım.

Sistematik gitmen lazım. En temelden blokları ayrı ayrı oluşturup test etmek, sonra da blokları birleştirip sistemi oluşturmak lazım.

Sen şimdi elinde sıcaklık sensörü olan sapa 24 V ver ve sıcaklık sensörünü multimetre ile ölç. 0 ℃ de kaç volt veriyor? 480 ℃ de kaç volt veriyor? Bu gereken en temel bilgilerden birisi.
Benim havya kara düzen abi.
Kontrolcüsü faz kıyıcı olarak çalışıyor 1 triyak 1 diyak 1 pot 2 direnç.
Havyası bozuldu yerine başka bir 220 havya alıp taktım pek iyi durumda değil yani.

Ama şöyle gideceğim havyanın ucuna bir NTC montajı yapacağım böyle çalışacağım yazılım üstünde.

Mosfet kısmını'da yine araba farı ile denerim aşşağı yukarı aynı yük sayılır havya ile.

PID yi gozunuzde buyutmeyin.

Tuning islemi icin zaten deneysel yontemlere basvuracaksiniz ve loop suresi cok uzun olacagi icin float islemlerle yeterince zaman kaybedebilirsiniz.

Ben 3D yazıcıyı aldığım zaman fabrikada buna atadıkları PID değerleri çok kötüydü. Sıcaklık, ayarlanan değer etrafında ± 20 ℃ osilasyon yapıyordu. Ama sonra Marlin firmware'deki tuning ile olması gereken katsayıları kullanınca sıcaklık HİÇ osilasyon yapmadan bıçak gibi ayarlanan sıcaklığa geldi. Deneysel olarak bu kadar iyi bir şekilde katsayılar bulunabilir mi?

Ben 3D yazıcıyı aldığım zaman fabrikada buna atadıkları PID değerleri çok kötüydü. Sıcaklık, ayarlanan değer etrafında ± 20 ℃ osilasyon yapıyordu. Ama sonra Marlin firmware'deki tuning ile olması gereken katsayıları kullanınca sıcaklık HİÇ osilasyon yapmadan bıçak gibi ayarlanan sıcaklığa geldi. Deneysel olarak bu kadar iyi bir şekilde katsayılar bulunabilir mi?
Marlinin PID'si harika çalışıyor benim bir zamanlar yazıcı vardı abi hatırlarsan.

onun ısıtıcı tablasının üstüne 10x17 boyutunda VFD'nin soğutucu bloğunu koyuyordum ve derece yine de istikrarını bozmadan 60 set'den 57lere düşüp hemen topluyordu kendini.

ama öyle bir frekans'da sürüyorduki tablayı süren mosfetin gate ledini gözüm yakalayabiliyordu.

Benim havya kara düzen abi.
Kontrolcüsü faz kıyıcı olarak çalışıyor 1 triyak 1 diyak 1 pot 2 direnç.

Sana o zaman önce 24 V ile çalışan sıcaklık sensörlü bir sap lazım. Program ona göre yazılacak. Harici NTC ile yaptığın deneyler de birşeyler öğretir ama nihayetinde sapta işe yaramaz.

Sana o zaman önce 24 V ile çalışan sıcaklık sensörlü bir sap lazım. Program ona göre yazılacak. Harici NTC ile yaptığın deneyler de birşeyler öğretir ama nihayetinde sapta işe yaramaz.
Elle tutulur bir ntc ile sıcaklık ölçümü ortaya koyarsam havyaya göre bu düzenlenebilir.
Arkadaşımın bir welleri var ama canını verir o welleri bana deney yapmam için vermez.
Şuan NTC ile ilerlemek durumundayım.

elime dahili sıcaklık sensörlü havya geçmeden PID kısmına girişmem ama NTC okuma'yı oturtursam havya sıcaklığı okumak için efor harcamayız basit düzenlemeler ile hallederiz diye düşnüyorum.

JBC havyasında termokupl var. Voltaj üretiyor doğrudan. Ama NTC sadece bir direnç. Yapı farklı.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back