Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Bize voltaj üretiyorsa işimiz pekte zor olmamalı.

Temp_Voltage = (3.30 / 4096);

Böylelikle bize ürettiği voltajı okumuş olduk.

0 derecede 480 derecede(çok değil mi) ürettiği voltajları tespit edersek sıcaklık ölçümünü yapabiliriz.

Ahmet şimdi sana sap lazım ancak bu sapın zarar görme ihtimali varmı ? Eğer varsa muadil sap alacaz mecbur ama yoksa ya timur abi vericek yada o ben yenilemeden veremem derse ben sana kargo yapabilirim

0 derecede 480 derecede(çok değil mi)

0 derece neden? Diyelim kışın Erzuruma gittin, havyayı arabanın bagajındaki çantadan çıkardın, oda sıcaklığına gelmesini mi bekleyeceksin? :)

480 derece neden? Çok geniş bir bakır plakada çalışıyorken havyayı plakadan uzaklaştırdığın anda sıcaklık fırlayacak. O yüzden beklenenden yüksek sıcaklıklara da programın hazır olması lazım.

Bir de sadece 0 ve 480 deki voltajlar yeterli olmayabilir. Belki tepki lineer değil. Bir de, bilmiyorum, belki çok düşük sıcaklıklarda termokupl voltajı eksiye iniyordur, bunu da hem program hem de hardware doğru bir şekilde işliyor olması lazım.

Ahmet şimdi sana sap lazım ancak bu sapın zarar görme ihtimali varmı ? Eğer varsa muadil sap alacaz mecbur ama yoksa ya timur abi vericek yada o ben yenilemeden veremem derse ben sana kargo yapabilirim
Başına her türlü şey gelebilir malesef, ar-ge yapıyoruz bu riski alamam :)

0 derece neden? Diyelim kışın Erzuruma gittin, havyayı arabanın bagajındaki çantadan çıkardın, oda sıcaklığına gelmesini mi bekleyeceksin? :)

480 derece neden? Çok geniş bir bakır plakada çalışıyorken havyayı plakadan uzaklaştırdığın anda sıcaklık fırlayacak. O yüzden beklenenden yüksek sıcaklıklara da programın hazır olması lazım.

Bir de sadece 0 ve 480 deki voltajlar yeterli olmayabilir. Belki tepki lineer değil. Bir de, bilmiyorum, belki çok düşük sıcaklıklarda termokupl voltajı eksiye iniyordur, bunu da hem program hem de hardware doğru bir şekilde işliyor olması lazım.

Ben daha önce 3d yazıcının flementi eriten kısmının grafiğini çıkarmıştım daha doğrusu sıcaklığa verdiği tepki grafiğini izlemiştim. tabii o NTC'ydi ama fişek ne kadar hızlı ısınıyor biliyorsun abi ama hiç zıplama yapmıyordu baştan sona kadar artış ve düşüşleri hep doğrusal gördüm.

Bu unisolder yazılımı akım ölçümü'de yapıyor.
Bizde yapmalı mıyız?

Ben daha önce 3d yazıcının flementi eriten kısmının grafiğini çıkarmıştım daha doğrusu sıcaklığa verdiği tepki grafiğini izlemiştim. tabii o NTC'ydi ama fişek ne kadar hızlı ısınıyor biliyorsun abi ama hiç zıplama yapmıyordu baştan sona kadar artış ve düşüşleri hep doğrusal gördüm.

Bu unisolder yazılımı akım ölçümü'de yapıyor.
Bizde yapmalı mıyız?
Akım ölçümü iyi olur ama akım yerine bi grafik yapıp çekilen gücü yüzde olarak gösterebiliriz jbc gibi

Abi jbcyi gerçekten tanıyorsun tebrikler havyayla normal devrede çalışırken bile az bi şase uca denk gelsin 380 e ayarlı olan havya 410 415 görüyor

Öyleyse sana ortaklaşa bi muadil sap alacaz gardaşım ama oda ne kadar doğruyu gösterecek bunu konuşmuştuk
Mosfetler ile aram iyi değil daha önce başarılı olduğum bir mosfet çalışmam'da yok.

Ben kontrol ediyorum sanarken havyadan 20A geçiyor olur fark etmem elimde kalır :(

Akım sınırlamalı bir güç kaynağı ne yapabildik ne alabildik huyum kurusun her şeyin üstüne düşüyorum led kontrolcüme uğraştığım kadar @Endorfin35+ abinin veya @Gokrtl abinin güç kaynağına uğraşmış olsam şuan size hayır herhangi bir risk teşkil etmiyor diyip havya üstünde deneyler yapabilirdim.

Ben 3D yazıcıyı aldığım zaman fabrikada buna atadıkları PID değerleri çok kötüydü. Sıcaklık, ayarlanan değer etrafında ± 20 ℃ osilasyon yapıyordu. Ama sonra Marlin firmware'deki tuning ile olması gereken katsayıları kullanınca sıcaklık HİÇ osilasyon yapmadan bıçak gibi ayarlanan sıcaklığa geldi. Deneysel olarak bu kadar iyi bir şekilde katsayılar bulunabilir mi?
Sıkılmadan bütün olasılıkları denersen kesin sonuç alırsın. :D

Deneme yanılma illaki olacak ama referans alınacak bir yöntem de lazım. Bu yöntem gözlem kadar basitde olabilir, karmaşık bir prosedürde olabilir.

1669403836194.png

Mosfetler ile aram iyi değil daha önce başarılı olduğum bir mosfet çalışmam'da yok.

Ben kontrol ediyorum sanarken havyadan 20A geçiyor olur fark etmem elimde kalır :(

Akım sınırlamalı bir güç kaynağı ne yapabildik ne alabildik huyum kurusun her şeyin üstüne düşüyorum led kontrolcüme uğraştığım kadar @Endorfin35+ abinin veya @Gokrtl abinin güç kaynağına uğraşmış olsam şuan size hayır herhangi bir risk teşkil etmiyor diyip havya üstünde deneyler yapabilirdim.
O zaman kardeşim bu projeden sonra sıraya onu koyalım

Sıkılmadan bütün olasılıkları denersen kesin sonuç alırsın. :D

Ama işte kaç tane deneme yapmak gerekiyor. Hani derler ya, 10 tane şempanzenin önüne bir daktilo koyarsan, eninde sonunda oradan bir Shakespeare çıkar diye, ona benzemesin :D

O zaman kardeşim bu projeden sonra sıraya onu koyalım
Bana hep gereksiz geliyor sonra lazım oluyor anlamadım neden herşeyle uğraşıp güç kaynağı ile uğraşmıyorum.
Büyük ihtimalle bi 10 sene daha herşey ile uğraşıp güç kaynağı ile uğraşmayacağım yerden 1500 tl falan bulsam alacağım bir uint güç kaynağı ama bulamıyorum.

Bana hep gereksiz geliyor sonra lazım oluyor anlamadım neden herşeyle uğraşıp güç kaynağı ile uğraşmıyorum.
Büyük ihtimalle bi 10 sene daha herşey ile uğraşıp güç kaynağı ile uğraşmayacağım yerden 1500 tl falan bulsam alacağım bir uint güç kaynağı ama bulamıyorum.
Yaparız yaparız bitane

Unit çok analog bir tane korad al gitsin

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back