Ups arac akusu baglamak

huseyin6334

Yeni Üye
Ups araba akusu baglamak ve ups ile sarj edip kullanmak ne kadar guvenlidir? Bilgisi olan deneyimli arkadaslar yazarsa sevinirim...

Forumda halihazırda konusu mevcut inceleyebilirsiniz.

Bir kere gaz çıkışı olmaması lazım akülerden. Normalde olmaz, ama işte gaz zehirli, %100 emin olmak lazım. Bende ölçüm cihazı var, benim akülerden gaz çıkışı olmuyor.

Onun dışında araba aküleri sabit durarak çalışmaya göre tasarlanmıyor. Sabit durunca ömürleri kısalıyor.

Ama neticede fiyat/performans açısından bakınca ben memnunum. İlk taktığımda 9 saat çalıştırdı benim elektronik laboratuvarını. Şu anda en fazla birkaç saat çalıştırabiliyor. Ama kaç yıl oldu, bu kadar zaman uzun elektrik kesintilerinde işimi gördü. O yüzden ben sonucu başarılı olarak değerlendiriyorum.

Kurşun tabanlılarda Jel veya Agm akü daha güvenli. Kontrollü şarj edilmeli.
Bence güncel depolama LiFePO4 (LFP)/Lityum tabanlı aküler.

LFP çok pahalı yav. F/P hiç iyi değil. Benim araba aküleri yıllardır çalışyor ve saatlerce elektrik sağlıyor.

Varta 12V 60 Ah şu anda tanesi 3000 TL gibi.
Orbus 12V 60 Ah LFP şu anda 10000 TL gibi.

Benim aküler 5 yıldır iş görüyor. LFP 15 yıl iş görecek mi?

Yerine göre akü seçilmeli. Kurşun akülerin 500 civarı döngü ömrü varken, bendeki 12V 60A LFP'de 2000 döngü yazıyor. Bu haliyle dörtte biri gibi teorik bir ömür var görünüyor. 2019 sonunda almıştım. Birkaç ay bekledi. Altı senedir kamera kayıt sistemi için şebeke yokken kullanıyorum. Ayrıca birkaç led ve mobil modem bağlı. İnverter devrede değil. DC12V'luk bir sistemde kullanıyorum.

LFP yüksek akım gerektiren yerlerde tercih edilir. Sıradan işler için jel veya agm de olur. Agm aküler de ucuz sayılmaz. Akücülerden çıkma agm aküler deneneblir.
Starter/sulu araba aküleri ups için çok uygun sayılmazlar.

LFP yüksek akım gerektiren yerlerde tercih edilir. Sıradan işler için jel veya agm de olur. Agm aküler de ucuz sayılmaz. Akücülerden çıkma agm aküler deneneblir.
Starter/sulu araba aküleri ups için çok uygun sayılmazlar.

AGM ve Jel de araba aküsüne göre pahalı. Gene iş aynı soruya geliyor. Fiyat kaç katı? Ömür kaç katı?

Araba aküsü ile 5 yıldır hizmet alıyorsam ben, bu uygulama için araba aküsü uygundur derim.

Aslında araba aküsünün ömrünü uzatmak için 12V 60Ah BMS bulabilir miyim? Eğer bulunabilir ise, o zaman fiyat/performans resmi daha da değişiyor ve araba aküsü daha da avantajlı hale geliyor.

@taydin, eğer anlık 60A akım çekilmiyorsa 60A BMS gerekmez. Çekilen/çekilecek akımın yüzde 50 fazlası yeterli gelecektir.

Alternatif olarak, şarj deşarj sınırları ayarlanabilen, alttaki modüller de kullanılabilir.

Şarj kontrol için XH-M603 ve deşarj kontrol için XH-M609. Şarj ve deşarj akımlarına dikkat edilmeli!

Ekler

• Screenshot_2026-02-16-18-59-26-839_trendyol.com-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-16-18-59-26-839_trendyol.com-edit.jpg
    102.5 KB · Görüntüleme: 11
  • Screenshot_2026-02-16-19-00-11-117_trendyol.com-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-16-19-00-11-117_trendyol.com-edit.jpg
    84.2 KB · Görüntüleme: 10
Şarj akımı çok düşüktür, çünkü bu UPS ile normalde 12V 9Ah VRLA aküler geliyordu. Onda biris desek 1A şarj akımı vardır üzerindeki şarj cihazının. Deşarj akımı da artık yüke göre şekillenir. Maksimum 35A diyebiliriz. Tek bir modül ile her iki işi de halleden birşey yok mu?

Bir adet 10A solar şarj kontrol cihazı işinizi görür. Fakat bu cihazların çıkışı gerekli akımı veremez. Onun yerine gerekli güçte bir röle (+flyback diyotu) ile cihazın deşarjda, ayarlanan gerilim altında akü kutupları kesebilir.
Cihazın panel girişine şarj cihazı, akü klemensine akü kutupları, çıkış klemensine de devreyi besleyecek röle bobin uçları bağlanacak.

Ekler

• Screenshot_2026-02-16-19-50-42-933_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-16-19-50-42-933_com.android.chrome-edit.jpg
    44.3 KB · Görüntüleme: 11
Hmm şimdi battery university'de birkaç makale okudum. Düşük şarjdaki 60 Ah lik kurşun aküyü 1A ile şarj etmek doğru değil, akü tam şarjlı duruma gelemez diyor. Önce daha yüksek akımla tam şarj edip, sonra "trickle charge" moduda düşük akım tamam diyor.

Bendeki Ataba AT-7012 model akıllı şarj cihazı 7 aşamada şarj ediyor.

Ekler

• ataba-at-7012-12-24v-7000ah-tam-otomatik-aku-sarj-cihazi-1-perpaotomasyon.jpg
    ataba-at-7012-12-24v-7000ah-tam-otomatik-aku-sarj-cihazi-1-perpaotomasyon.jpg
    19 KB · Görüntüleme: 11
Hmm şimdi battery university'de birkaç makale okudum. Düşük şarjdaki 60 Ah lik kurşun aküyü 1A ile şarj etmek doğru değil, akü tam şarjlı duruma gelemez diyor. Önce daha yüksek akımla tam şarj edip, sonra "trickle charge" moduda düşük akım tamam diyor.
Belirli bir gerilime kadar şarj etmedikçe %100 doluluk seviyesine ulaştıramıyorsunuz Hocam. Şarj olduktan sonra daha düşük gerilimde tutabilirsiniz. Sürekli olarak 14.4V gibi gerilimlerde tutmak gaz oluşumu ve saf su kaybına sebep olabilir.

Otomobilimde marş basamayan akümü ups cihazımda kullandım tam güçte kullanmadığımdan iki yıl kadar iş gördü. Çok kesinti olmadığından kendi şarjı da yeterli geldi. ( akü 12 volt 72ah )

Forum istatistikleri

Konular
8,917
Üyeler
3,590
Son üye
yakupk

Son kaynaklar

Back