O zaman agirlikli olarak smps den cikan yuksek frelansli sinyaller cevredeki cihazlarin olumsuz calismasini engellemek icin emi filtresi konuluyor.???Bunun dışında güç kaynaklarının dışarıdan gelen bu parazitleri ayrı bir filtre ile temizlenmesine gerek yok. O parazitler trafonun içinde zaten baya zayıflayacak. Geçebilen de doğrultucuda filtrelenecek.
O zaman agirlikli olarak smps den cikan yuksek frelansli sinyaller cevredeki cihazlarin olumsuz calismasini engellemek icin emi filtresi konuluyor.???
Timur Hocam şemadaki R2 direncinin bağlı olduğu toprak ucu aynı zamanda bizim şehir şebekesinin Nötr ucu değil mi? Yani sonuçta şehir şebekesi trafolarının yıldız noktası olan nötr de toprağa bağlanıyor.Şu şemayı incele, niye çarpılacağını anlayacaksın 1000V ile çalışan bir devremiz var, ve osiloskobun şase krokodilini iki direncin ortasına takıyor, osiloskop canlı ucunu da 1000V olan yere. Osiloskobun şase krokodili başka nereye bağlı? Osiloskobun gövdesine. Bu durumda osiloskop gövdesinde kaç volt var? 1000V a çok yakın bir voltaj var. Bu voltaj nereye göre? TOPRAĞA GÖRE! Yani oraya dokunduğunda ölüm tehlikesi çok fazla.
1015 eklentisine bak
Timur Hocam şemadaki R2 direncinin bağlı olduğu toprak ucu aynı zamanda bizim şehir şebekesinin Nötr ucu değil mi? Yani sonuçta şehir şebekesi trafolarının yıldız noktası olan nötr de toprağa bağlanıyor.
primere 12vac verirsen sekonderden 200vac civari alirsin, primer ve sekonder kavramlari giris ve cikisi tanimlamak icin, yani bu kezde ince telli cok sarimli taraf sekonder olmus oldu.Taydin hocam merhaba benim de bir sorum olacaktı elektrik ve elektronik ten pek anlamam fakat elimden geldiğince birşeyler yapmaya gayret ediyorum kendi çapımda 400 watt lik UPS den çıkardığım trafonun ince kabloları 220 v giriş demişsiniz çıkış olarakta 13.8 felan peki hocam kalın kablolardan 12 v Luk bir enerji verilirse diğer taraftan nekadar voltaj alınır elektrik tehlikeli bir şey olduğu için biraz da bilmediğimden voltaj vermeye çekiniyorum.siz değerli hocalarımızın desteği ile bilgilerimiz artacak sağolun var olun.
Hocam engin bilgileriniz için cok teşekkür ediyorum yani çıkış sekonder giriş Primer yani girişi nereden verirsek orası Primer girisi oluyor çıkışı sekonder eyvallah hocam cok teşekkür ediyorumprimere 12vac verirsen sekonderden 200vac civari alirsin, primer ve sekonder kavramlari giris ve cikisi tanimlamak icin, yani bu kezde ince telli cok sarimli taraf sekonder olmus oldu.
Hocam engin bilgileriniz için cok teşekkür ediyorum yani çıkış sekonder giriş Primer yani girişi nereden verirsek orası Primer girisi oluyor çıkışı sekonder eyvallah hocam cok teşekkür ediyorum
Hocam hayırlı aksamlar iyiki sitenize üye olmuşum sayenizde cok dah fazla bilgi sahibi olcgım insallahAynen öyle. Sistemi tasarlayan olarak ve trafoyu da hangi amaçla kullanan kişi olarak sen belirliyorsun hangi tarafın primer olduğunu. Amacın voltaj yükseltmek ise, primer tarafta düşük voltaj, sekonder tarafta yüksek voltaj olur. Amaç voltaj düşürmek ise, primer tarafta yüksek voltaj, sekonder tarafta düşük voltaj olur.
Bunların ikisi de geçerli kullanım alanları. Bilinçli ve gereken güvenlik önlemlerini alarak iki şekilde de işe yarayan sonuç elde edebilirsin.
Hocam hayırlı aksamlar iyiki sitenize üye olmuşum sayenizde cok dah fazla bilgi sahibi olcgım insallah
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim lakin trafolar hakkında biraz araştırma yaptım ve bu trafonun seconder ve Primer sargilarinin ayrı olduğunu seconder den geçen akımın aradaki boşlukta birikmesi ve Primer kısmından çıktığını anladım bu sebeple her iki taraftaki sarginin ayrı sargı olduğunu sizinde söylediğiniz gibi multimetre de şase konumunda cihazın sinyal vermesinin doğru olduğunu kanaat getirdim saygı ve hurmetlerimleMuhtemelen trafonuz sağlam. Kısa devre kademesinde ölçüm yaptığınız için arızalandı yanılgısına düşüyorsunuz.
Ölçü aleti ile kısa devre kademesinde ölçüm yaptığınızda primer (ince) ve seconder (kalın) taraflarda ayrı ayrı kısa devre görmeniz normal.
Multimetreyi ohm kademesine getirip ölçtüğünüzde kalın tarafda sıfıra yakın çok küçük bir omaj, primer (ince) tarafda ise daha yüksek bir omaj okumanız gerekir.
İlave olarak trafo sargılarını gözle ve koklayarak kontrol edin. Yanık vernik kokusu gibi birşey alıyorsanız / görüyorsanız sargıların kendi içinde kısa devre olma ihtimali düşünülebilir. Resimdeki trafo görsel olarak gayet sağlıklı görünüyor