veri kurtarma üzerine kaynaklar?

asicocuk34

Aktif Üye
Katılım
1 Kasım 2022
Mesajlar
214
veri kurtarma üzerine 0'dan başlayarak profesyonel düzeyde eğitim veren bir kaynak bulabilir miyiz? türkiye'de işler nasıl yürüyor? bu işi profesyonel yapabilmek için hangi üniversiteleri okumak gerekir?
 
Son düzenleme:
ben birşeyleri hacklemek istemiyorum ki. harddisk,ssd, sd kart, sanal disk, ram, gibi belleklerden veri kurtarmak istiyorum. tabi bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorum. yani ne yaptığımı bilerek yapmak istiyorum.
 
hddguru forumunu takip edersen kullanılan toollar ve yöntemler hakkında ciddi bilgi sahibi olursun. ben bu forumdan öğrendiklerimle açılmayan segate diske seri terminal üzerinden komutlarla erişerek taramayı durdurup verilerimi kurtarmıştım.



genelde veri kurtarma işi için disklerin nasıl çalıştığını bilmek, terminalden diske erişmek. marka modele bağlı olan komutları bilmek gerekiyor. sd card ve usb diskler için ise biraz daha elektronik bilgisi lazım zira o cihazlarda mekanik sorunlar veya kontrolcü chipin arızalanması daha yaygın. bu yüzden elinde bir flash chip programlayıcı olması gerek.
 
terminal üzerinde bağlanma konusu nerede linki merak ettim
bütün modern disklerin içinde ufak bir işletim sistemi var. minik bir linux makina gibi düşün. ve diskin üzerinde de fiziksel olarak bir seri port var rx ve tx. buraya bir terminal yazılımı ile bağlanıp disk boot ederken bootlogu görebilirsin. açık olan diagnostik komutları disk üzerinde çalıştırabilirsin.


bir sonraki aşama ise mrt lab gibi profesyonel data recovery toollar kullanmak



yukarda verdigim hdd guru forumunda birkaç gün takılırsan soru cevapları okursan zaten bu yöntemlerin hepsini öğrenirsin. hatta bu başlıkta sorduğun nereden başlarım sorusunu orada da sorabilirsin. çok daha nokta atışı yanıtlar gelecektir.
 
sen bi harikasın dostum.

benim bu konulara girmeden biraz daha teorik bilgiye ihtiyacım var. bi harddisk nasıl çalışır? nasıl kayıt yapar? dosya sistemleri nedir? gibi sorular kafamı kurcalamadan iş yapabilmek istiyorum.
aslına bakarsan ilk adımda bu detaylara o kadar da ihtiyacın yok. bit pazarından eski bikaç tane disk al. bunları harici usb kutu ile bağla, sonra diagnostik portuna bağlan. keşfedilmiş komutlara bak onları dene.

ilerleyen zamanlarda mesela kartı arızalı bir diski tamir etmeye ya da sağlam diskten arızalı diske kart aktarıp. bu kartı eski diskin tanımasını sağlamaya falan başlarsın.

fiziksel tamir örneği:
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,687
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top