voltaj takip edici için rail to rail opamp önerisi

merhabalar.

potansiyometre ile kontrol edilen bir güç kaynağı için lcd'li bir panel yapmaya çalışıyorum. cihaz üzerinde bulunan sürücü karta potanstan 0-5 volt arası gerilim geliyor.

ben de bu gerilimi mcu ile sağlayıp çıkış akımını ve voltajını kontrol etmek niyetindeyim. pekala düşük yüklerde güzel çalışıyor.

mcu ile pwm üretiyorum. daha sonra filtre ediyorum ve 3.3 volttan 5 volta yükseltiyorum. kontrol kartı üzerinde dolanan gerilim 5 volt. bu yüzden rail to rail opamp kullanmam gerekti.

ben de lmv358ıdr opampını kullandım. 5v besleme gerilimi ile yaklaşık maks 4.95 volt çıkış gerilimi verebiliyor. bu da benim için uygundu.

ne zamanki bu güç kaynağında düşük yük yerine biraz daha güçlü bir yük takıp akım çekmeye başladım. o zaman sıkıntıyı gördüm.

cihaz akım çektikçe bu 0-5 volt kontrol girişinden de akım çekmeye başlıyor. benim kullandığım lmv358ıdr nin çıkışı düşüyor 4.35 voltlara. e kontrol sinyali bu voltajlara düşünce cihaz maksimum voltajına ulaşamıyor.

lmv358ıdr'nin yerine ne kullanabilirim. ya da başka bir çözüm öneriniz var mıdır? yardımlarınızı bekliyorum. iyi forumlar dilerim.

Aşağıdakı grafiği yapınca nasıl bir test devresi kullanıklarına dair bilgi yok. Yük empedansıyla oynayarak yapmış olduklarını tahmin ederek yola çıkıyorum.
Çekilen akımın vs çıkış gerilimini simetrik varsayılırsa, çıkış akımı 40-50 mA üstünde ki bu opamplar için normal değil.

1752506417400.png

Ayrıca şurada seçilmiş sözlere dikkat edilmeli - lineer çıkış için 0.5 - 2V arası çalıştırılmalı.

1752507004162.png

Belki gerilim farklı nedenlerden dolayı düşüyor.

Bir şey söylememiz için şema gerekiyor.

bilgilendirme için çok teşekkür ederim. sürücü kartın şeması yok ki elimde. tamamen pratik kullanımdan yola çıkarak ve deneyerek yapabiliyoruz. sürücü 0-5v potansiyometre ile açık çevrim kontrol ediliyorsa biz de bunu bi mcu ile kapalı çevrime alır öyle kontrol ederiz diye düşünerek çıktık yola.

potans 5k. biraz önce dediğiniz gibi akımı ölçtüm. ilginç bir şekilde akım geçmiyor. mA mertebesinde akım ölçen osiloskop ile ekranda 0.02 mA falan akım görüyorum. potans ile düzgünce çalışıyor.

PWM çıkışındaki filtrenin arkasına bir direnç koymuşsundur, voltaj azalınca kondansatör üzerindeki şarjı bırakabilsin diye. eğer bu direnç fazla düşük ise orada ripple oluşur. Çıkışta ripple olan voltajın ortalama değerini ölçüyorsun herhalde.

1752489704525.png
sürücünün şeması keşke elimde olsa malesef yok. benim kontrol pinine uyguladığım voltajı bu şekilde elde ediyorum.

opamp besleme gerilimi 4.8 volt falan oluyor. karta 5 volt besleme 10 metre uzaktan geliyor. karta geldiği yerde bir miktar düşüyor. ama yinede 4.8v besleme gelirken de 4.75 volt çıkış verebiliyor olması gerekiyordu. mcu nun besleme gerilimi 3.3v sabit. mcu girişinde ams1117 3.3 var,

karta 5 volt besleme 10 metre uzaktan geliyor.
yeni (sürpriz niteliğinde) bilgi. Arada anten var deseniz daha doğru olur. :)

mcu opamp nereden besleniyor?
Ayrıca multimetre'nin 0 akım göstermesine oscilloscop'tan daha çok güvenirim, çünkü arada scope beslemesi ve psu ile olası ortak toprak var
Uzağa yakında çalıştığından emin olunca taşınması daha doğru olur. imkan varsa tabii.

mcu ve opamp 10 metre uzaktan gelen 5volt ile besleniyor. kaynaktan 5 volt cıkıyor. mcu ve opampa gelene kadar 4.8 volta düşüyor.

İlk olarak sorunun nedenini bulmanız gerekiyor.
fikrimce, yük yokken devre normal çalışıyorsa, opampın değişmesine gerek yok.
opamp'ın beslemesinin stabil olmasına dikkat edilmeli. 4.8V'a düşmesi kabuledilemez - bu gerilimle psu çıkışı belirleniyor.
Beslemede gürültü de olabilir. Hassas gerilimi 10 metreye taşınması sakıncalı.
daha iyi çözüm - uzaktan pcu'ya kadar dijitial taşıyarak psu pot'un yanında (optokopler'den sonra) analoga çevirilmesi, psu pot girişinde opamp sinyalın iyice filtrelenmesi...
belki multimetre 4.8V ölçerken true rms ölçmüyor peak'e yakın değerleri gösteriyor. halbuki gerçek rms değeri 4.4V bir az üstünde.
opamp/mcu psu'e bağlanmadan plakette lab güç kaynağından beslenerek çıkışındakı gerilim bandına bakılabilir (farklı besleme gerilimleriyle).
opamp/mcu pilden beslenmesi (7805 ekleyerek) de yapılabilir deneme amaçlı.
psu yük altındayken opamp/mcu hattında gürültünün artması.
opamp/mcu yakından (10 metre kabloyu iptal ederek) bağlanması ...
daha büyük çaplı kabloyla beslenmesi - örnek 0.5mm çap kablo (çift yönde) dirençi 1.7 Ohm'dan daha fazla. bu kablonun üzerinde 0.2V düşmesi ~120mA akima denk geliyor. elinizdeki kablo çapına göre kontrol edin. Şunu unutmayalı - uzun kablodan dolayı opamp'ın toprağı psu toprağından daha fazla gerilime çekilir, artı gerilimi ise daha düşük seviyeye.
...

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,989
Üyeler
3,189
Son üye
Crow

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back