XR2206 Sinyal jeneratörü Yapımı

Gökhan yine pcb deki paneldeki DC offset potu ve PCB deki 2 trimpotun sinyale yardımcı olması lazım.
Sana önceki sayfalarda kalibrasyonunu izah etmiştim.
Onunla kalibrasyonu yapmaya çalış
Tamam abi. Yarın devam edicem. Kafam bu gün yine çorba oldu aç kapa yapa yapa.
Öğrenicez bir şekilde.

IC3b nin kazancı olduğunu yeni farkettim Gökhan. 4.7 gibi bir AC kazancı var. Yani sen bu opamp'i taktığın zaman bu kazanç taşmaya sebep olabilir. O yüzden bu opamp'i takıp "amplitude" potunu maksimum yapacaksın. Sonra da hem sinüs hem de üçgen kademesinde trimpotları, maksimum temiz sinyal çıkana kadar ayarlayacaksın. Ondan sonra artık trimpotlarla işin kalmıyor ve amplitude potu minimum ve maksimum sinyal arasında ayar yapmanı sağlayacak.

Sinüs çıkışına skop bağla ve 15 dakika kadar cihazını çalıştır.
  • Paneldeki SW2 anahtarını Sinüs e al.Yine paneldeki DC offset potansiyometresini(3.pot) bunu orta konuma al (saat altı gibi olsun ).Yine paneldeki en sağdaki Amplitute ü en sona kadar aç
  • Pcb de SW2a konnektörünün solundaki trimpotunu tepeden tepeye (peak to peak ) 10 volt olana kadar ayarla(skopta genliğin 10 volt olana kadar ayarla)
  • Paneldeki SW2 yi üçgen (testere)sinyale al.Bu seferde XR2206 nın hemen solundaki trimpotu skopta tepeden tepeye 10 volt testere olana kadar ayarla
  • SW2'yi tekrar Sinüs konumuna al Skop girişini DC'ye ve DC OFFSET potunu merkezi konuma ayarlayın, lm7912 nin sağındaki potla dalga formu dikey olarak yaklaşık 0v merkezde olana kadar ayarlayın. (Yani bu pot ve trimpotla dikeyde sıfır volt merkezde olacak şekilde ayarlayın gibi bir mana var)
  • Scoptaki sinüsün en düzgün göürüntüsünün ayarını simetri ve distorsiyon trimpotları ile ayarla
  • Bu altı adımı diğer frekanslar içinde ayarlayın diyor
Kafam Temiz,
Bütün Opamplar Takılı
DC Offset Pot = Ortada
Amplitude(Genlik) Pot = Ortada
Frekans = 1kHz

Bu ayarlarda trimpotlar ile ilgili Üçgen(Triangle) ve Sinüs(Sine) için bütün ayarları yaptım. Görselleri Aşağıdadır.
Şimdi bu ayarları koruyarak çeşitli frekansları ayarlayacağım. Anormal bir durum görmezsek kare(Square) dalga testine geçeceğim.

1kHz Üçgen(Triangle) Dalga
1607788582938.png

1kHz Sinüs(Sine) Dalga
1607788885344.png

Amplitude potu maksimumda olmalı Gökhan ve bu durumda trimpotlarla en iyi sinyali elde etmen lazım.

Amplitude potu maksimumda olmalı Gökhan ve bu durumda trimpotlarla en iyi sinyali elde etmen lazım.

En iyi derken hem bozulması minimum, hem de genliği en fazla olan sinüsü elde etmeye çalışman lazım.

1.Kademe (200Hz'e Kadar)

100Hz
1607789128949.png
200Hz (Hassas olarak çok zor ayarladım)

1607789489434.png
2.Kademe (2kHz'e Kadar)
500Hz
1607789816549.png
1.5kHz

1607789976008.png
1.98kHz (bu kademede 2kHz göremedi)
1607790072851.png
3.Kademe (22Khz'e Kadar)
5kHz (Sinüs hafif bozuk)
1607790421240.png
10kHz (Sinüs bozulmaya başladı)
1607790553993.png
20kHz (Sinüs iyice bozuldu)
1607790783495.png

Son düzenleme:
20 kHz'de XR2206 nın çıkışı da mı bozuk yoksa orası iyi ama opamp çıkışı mı bozuk?

Sanki crossover bozulması var. İlginç, TL072 öyle bozulma yaratmamalı. Ses için kullanılıyor sonuçta.

Acaba TL072 patates mi?

Olabilir. Nerden aldığımı hatırlamıyorum. Büyük ihtimal elektronikçiden aldım. Elimde başka yok. TL71 var takıp deneyeyim mi?

Aynı pin yapısına sahip başka bir dual opamp varsa deneyebilirsin.

TL071 tekli op-amp, 2 tane kullanıp devreyi tekrar hazırlaman gerekir. Değmez. Başka ikili op-amp varsa ve pinleri aynıysa onunla deneyebilirsin. Veya yeni TL072 al. Benim direnc.net'ten aldıklarım orijinal çıkmıştı (açıp silikona baktım).

TL071 tekli op-amp, 2 tane kullanıp devreyi tekrar hazırlaman gerekir. Değmez. Başka ikili op-amp varsa ve pinleri aynıysa onunla deneyebilirsin. Veya yeni TL072 al. Benim direnc.net'ten aldıklarım orijinal çıkmıştı (açıp silikona baktım).
ua741 var sanırım aynı yapıya sahip.

Peki IC3a mı bozuyor, IC3b mi bozuyor? Yoksa ikisi de azar azar mı bozuyor?

7 numarayı ölçtüm. Direk bnc ye giden o olduğu için. Yani ICb.
Hemen IC3a yı da ölçüyorum.
Bu arada LM358P var onu da deneyeceğim şimdi.

Abi TL072CP IC3a da problem yok. IC3b bozuyor.
LM358P Taktım IC3a da biraz bozuluyor, IC3b de tam bozuluyor.

@taydin @ckocagil
LM833n vardı taktım. Şuan çıkış düzgün. Bununla devam etmeli miyim? Yoksa Kaliteli bir TL072 mi bulayım?

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back