Yabancı kaynaklarda "KızılElma"...

Otonom sürecinin bütün detayları var internette.
Saklı gizli bilgi değil. :)
Yerde çalışan otomobilden daha kolay.
Bilgisi olanların yapacak parası yok sadece.
Parası olanlarda yapmadılar.
Çünkü karlı değil. Kapitalizmide onlardan aldık zaten.
Damat ayrıcalığıda lazım. :)
İnternette dünyanın düz olduğu da yazıyor. Aynı internetten yararlanıyoruz ama demek senin internette mavi boncuk var. :yerlereyat1:

Sahiden, sen sadece cahil olduğumuzdan bizleri haberdar etmek için mi buradasın?
:yerlereyat1:

Boşver sen bu boş lafları, sana da yazık.

Sen bize yazdığın kodlardan, kafa pattatığın denklemlerden, bulanık mantıktan ne bileyim kontrol mühendisliğinden filan birşeylerden bahset, bunlar için paraya gerek yok, o kısmı yalayıp yutmuşsundur.

İnternette dünyanın düz olduğu da yazıyor. Aynı internetten yararlanıyoruz ama demek senin internette mavi boncuk var. :yerlereyat1:

Sahiden, sen sadece cahil olduğumuzdan bizleri haberdar etmek için mi buradasın?
:yerlereyat1:

Boşver sen bu boş lafları, sana da yazık. Sen bize yazdığın kodlardan, kafa pattatığın denklemlerden, bulanık mantıktan ne bileyim kontrol mühendisliğinden filan birşeylerden bahset, bunlar için paraya gerek yok, o kısmı yalayıp yutmuşsundur.
Yalayıp yutan sensin.
Mühendislik eğitimin var.
İlk önce kendini sorgula ben neden yapamıyorum diye?
Benim sorunum para.
Ayrıca param olsa bile savaştan para kazanacağım bir işe girişmezdim.
Kuzey Kore ninde silah sanayi gelişmiş.
Ama halkı aç. :)

Yavaş da olsa öğreniyorsun. Tamam işte o kısmı konuşmak için buradayız...
Konu başlığı bu değil.
Konu yabancı kaynakların övgüsü.
Benim bilgim o askerler kadar. :)
Otonom sistemler uydulara bağımlı değil.
Jiroskop ile konum hesaplanıyor.
Savaşta bütün elektronik iletişim bozulacak sonuçta.
Füze için ise o zaten kör olacak.
Savaş olmayan zamanlarda bulur hedefini.

Konu yabancı kaynakların övgüsü.
Başlık : Yabancı kaynaklarda "KızılElma"...
İçerik: Oturmuşlar bunu konuşuyorlar..
Gerçekten ses getiren bir unsur haline gelmiş.

---
Burada övgüden bahseden filan yok. Övgü, video içindeki AMERİKALI PİLOT'lardan geliyor. Amerikalı pilotlar kadar taktir etmeni bile bekleyen de yok. O konumdasın.

Amerika’da birilerinin dikkatini çeken bir gelişme haber olarak paylaşılmış. Konu bundan ibaret.

Bu haberlerin sayısını artıracak mühendislere ihtiyaç var. Bu forumun temel amacı da insanlara ilham olup, bu amaç uğruna işler yapacak gençlerin yetişmesine destek vermek.

İnsanların sunucu, içerik vb. için emek ve kaynaklarını harcadığı bu amacı, sırf hususi hükümet takıntın sebebiyle şuursuzca baltalama.

İlgili forum kuralına ait detayları burada yazıyor. Şartlar uymuyorsa demek ki burası senin vakit geçireceğin bir yer değil.

2) Forumun amacı, ülkemizdeki gençleri hobi çalışmaları yapmaya teşvik etmek, teknik bilgi ve uzmanlık seviyesini arttırmak ve bu yolla da ülkemizin yükselmesine yardımcı olmaktır. Forum kuralları, tamamen bu amacın gerçekleşmesine yardımcı olacak doğrultuda belirlenecektir.

Konuya dönebilrisek, ben asıl şunu merak ettim.

Bu tarz bir otonom sistemin minimal hali nasıl olur? Yani en temel bileşenlerini kast ediyorum.

Bebek adımlarla bu işe başlamak isteyen biri için, bir similatör üzerinde mi yoksa basit bir model üzerinde mi geliştirmeye başlanmalı?

@mechanic in takıldığı bir nokta war @Sercan kardeşim.
Kendisiyle bile barışık değilken başkalarının başarılarıyla barışmasını beklememek lazım.
Otonom sistemin ne olduğunun sanırım farkında değil.
Kalıplarını sınırlarını çizdiğin bir sistemin kendi başına karar verip uygulayabilir olmasını sağlamak çok kolay birşey değil aslında.
Zira tüm açık kapıları kapatıp hata yapabilirlikten uzaklaştırmaktır büyük marifet.
Biz basit bir PC üzerindeki arayüzde bile birsürü açık kapı bırakabilen programlarla wakit harcarken takdiir edilesi başarıları olanları küçümsemek tamda bizim içimizdeki kendine düşman olanlara uygun bir davranış.

O yüzden ataların dediğine bakmak daha evla bu konuda.
Çatlak zurnalara kulak asmayacaksın.
Zira enerjini o tarafa harcarsan yaya yürümeye devam edersin.

Gençlerimiz nereye yürüyeceğini nasıl yürüyeceğini gerçekten iyi biliyor.
Zihinsel formda format yemiş klişelerede kulak asmıyorlar.
Buna sevinmemiz bile kafi bence. Ötesi zamanla oluşacak.

Tuvalet sifonunun şamandıra kontrollu vanası en basit otonom sistemidir. :)
Geri besleme vardır.
Voltaj ve akım regulatörleri, basınç regulatörleri, termostatlar otonom sistemdir.

Sakiiinnn..lütfen.
En karmaşık otonom sistem insanın kendisidir .
O sistemin sensörü vanası regülatörü , çevresindeki düşmanı ya da arkadaşı yani diğer insanlardır.
Onların eleştiri ve methiyeleri de geri beslemelerdir ( hani oluyor ya negatif geri..positif geri beslem...)
O yüzden kulak tıkamamak lazım .
Tabii birde insanız ya hepimiz , birileri bir olup üstümüze gelince teslim olmak pek fıtratımıza uymuyor sonuna kadar savaşırız ... görende yobaz zanneder..
Biraz yumuşak olalım , hoşgörülü olalım haklı olan daha hoşgörülü olup karşı tarafla ilişki kurabilmeli.
Konuşamıyorsak nasıl birbirimiz anlayacağız ?

Günümüzde olaylar çok hızlı dönüşümler çok hızlı tıpkı hızlı yenen yemeğin hazmı da zor oluyor ya hani öyle bir şey.
Sakiiiinnn..

Sakiiinnn..lütfen.
En karmaşık otonom sistem insanın kendisidir .
O sistemin sensörü vanası regülatörü , çevresindeki düşmanı ya da arkadaşı yani diğer insanlardır.
Onların eleştiri ve methiyeleri de geri beslemelerdir ( hani oluyor ya negatif geri..positif geri beslem...)
O yüzden kulak tıkamamak lazım .
Tabii birde insanız ya hepimiz , birileri bir olup üstümüze gelince teslim olmak pek fıtratımıza uymuyor sonuna kadar savaşırız ... görende yobaz zanneder..
Biraz yumuşak olalım , hoşgörülü olalım haklı olan daha hoşgörülü olup karşı tarafla ilişki kurabilmeli.
Konuşamıyorsak nasıl birbirimiz anlayacağız ?

Günümüzde olaylar çok hızlı dönüşümler çok hızlı tıpkı hızlı yenen yemeğin hazmı da zor oluyor ya hani öyle bir şey.
Sakiiiinnn..
Kazım kardeşim Biz cahiliz ya....
O yüzden anlamayız geribesleme pozitif negatif vs. den.
Otonom dan da anlamayız.

Bi çatlak zurnayı ve zurnanın zırt dediği deliği biliriz o kadar.
Onlarıda bilmesek ne kaa rahat kafalı bi cahil olacağız aslında..
"Cehalet mutluluktur" ise mutlu olmayanlar allâme-i cihan olsa gerek.

Bir minnacık başarı yada ufak bir tebessüm bile mutlu eder aslında bizim gibi cahil kitleyi.

O yüzden konunun burada daha fazla kişiselleşmeden kapatılması faydalı olur zannımca.
Böylelikle bir konuyu daha "PİÇ" etmeyi başarmış oluruz.

Sırf Gökdoğan füzesinin kendisini ele alsak ve Kızılelma'yı bir kenara bıraksak bile, yapılan iş çok zor.

Katı yakıt motorunu düşünün. İstikrarlı bir yanma elde etmek için toz karışımının son derece homojen olması, ve motor gövdesine de aynı homojenlikte sıkıştırılması lazım. Bu şekilde elde edilen karışımın da çok uzun süre vasfını yitirmemesi lazım. Füze belki 20 yıl sonra atılacak, bu aradaki zamanda kimyasal etkileşimler neticesinde yakıtın vasfı bozulursa, itki düzgün olmayacak ve füzeyi kontrol etmek zorlaşacak. O yüzden füzeyi yapmak yeterli değil, bu füzeyi her daim kullanıma hazır şekilde muhafaza etmek de ayrı bir teknolojik ilerleme.

Elektronik harbe dayanıklılık konusu da ayrı bir zorluk. Bizim harp sistemleri bu konuda kendini defalarca sahada kanıtladı. Suriye'de kısa bir süre DOĞRUDAN RUSYA ile savaştık. Onların çok gelişmiş ve yoğun elektronik harp sistemlerinin hiç birisi, bizim İHA'ların birçok Rus hedefini vurmasını engelleyemedi. Çok sayıda Pantsir ve S-300 sistemi vuruldu. Azerbaycan savaşında da aynı şekilde çok yoğun elektronik harp uygulandı, ama bizim harp sistemleri sorunsuz bir şekilde görev yapmaya devam etti.

Bir de benim dikkatimi çeken, komut linki sayesinde yeni hedef tanımlayabilme. Bu, tek başına inanılmaz derecede iyi bir özellik. Düşün, hedefe kilitledin füzeyi, ama hedef uçak bir şekilde chaff/flare atarak füzenin hedefini değiştirdi. Hemen komut linki ile tekrar doğru hedefe kilitlemne imkanın var.

Bu füzedeki otomatik kontrol sistemi de gene tek başına son derece karmaşık bir sistem olacaktır. Hareket halindeki füzenin modellemesini yapacaksın. Yani gövdenin, kanat hareketlerine verdiği tepkiyi matematiksel olarak ortaya koyacaksın. Sonra da radardan gelenn sinyale göre kanatları kontrol edeceksin. Fazla agresif kontrol olursa füze osilasyona girip dağılabilir. Fazla yumuşak kontrol olursa, hedefin kaçış manevralarına yeterince hızlı tepki vermez. Tam OPTİMUM bir kontrol sistemi olmalı.

Bunlar son derece zor ve yılların birikimi ile olacak şeyler. Bunlar, Türk mühendislerinin başırısıdır. Hükümeti tasvip etmeyebilirsiniz, ama sırf hükümetin başarı hanesine yazılmasın diye de kendi mühendislerimizin ortaya koyduğu bu başarıları küçümsememek lazım.

Öğrenci olsam böyle bir işe nereden başlardım diye düşünüyorum da bu iş artık sıfırdan başlanacak noktayı geçti sanırım. Bana bir kısmına odaklanıp, oradaki kabiliyetleri arttıracak çalışmalar yapılabilir gibi geliyor.

Burada çok sayıda farklı disiplin var ve hepsi de zor konular. Kimya, makina, elektronik, yazılım, kontrol teorisi, yüksek matematik, aerodinamik benim aklıma gelenler.

Sadece elektronik kısmına odaklansak, orada da bir sürü alt disiplin olacak. Yüksek frekans, radar, aşırı mekanik ve ortam streslerinin olduğu yerlerde çalışacak devre, yüksek frekanslı dijital sistemler, FPGA vs.

Bir gencin yapabileceği en iyi şey, teknolojiye meraklı olmak, önce "nasıl?" sorusunu, sonra da "neden?" sorusunu çok sormak. Başkalarının ne düşündüğüne veya nasıl tavır sergilediğine bakmaksızın, inandığı proje üzerinde bıkmadan çalışmak.

milletimin ve devletimin ukrayna'yla iran'ın durumuna düşmesini istemem. bir yanda putin, diğer yanda trump zorbasının hesapları ve avrupanın ikiyüzlülüğü... iran yanlızlığında boğulmuş garip bi ülke. işte kadim bi millet ve devlet; ihaları, roketleri ve füzeleri var. israil üzerlerinden geçmiş rejim hala lafla peynir gemisi yürütmeye çalışıyor. ittifak falan bi yere kadarmış rusya artık yokum dedi, esat sabaha yetişemedi. ermenistan meselesine artık hiç girmiyorum. susan veya susturulanlar milletlerin durumu ortada, bırakın insanlar fikirlerini ifade etsinler. konu kesinlikle bulanmaz, piç olmaz. anladığım kadarıyla konunun daha çok teknik zeminde ilerlemesini istiyorsunuz; tamamdır, öyle yapın. bu otonom sistem hakkında neler yazacaksınız merakla bekliyorum.

Sen haberleri nereden alıyorsun bilmiyorum, ama ana akım medyanın dışındaki haber kaynaklarını takip eden birisi, ABD'nin son anda gelip İsrail'i İran'ın elinden kurtardığını görür. İsrail'in çok sayıda askeri tesisi ve şehirleri, İran füze saldırılarında ağır hasar aldı, demir kubbe füzeleri bitti, ABD'nin verdiği THAAD'lar da bitti. Eğer ABD müdahil olmasaydı İsrail diye bir ülke kalmayacaktı. İran'ı hakir görme. Kadim bir millettir, tarihin em büyük imparatorluklarından birisini kurdular 50 yıldır batının ambargosuna rağmen ayakta duruyorlar. Dünyada gerçek anlamda bağımsız olan çok az sayıda ülkeden birisi İran.

Yönetim şekillerini ve kültürlerini örnek almasak da olur, ama batıya boyun eğmemiş gururlu bir milletten eminim örnek alacağımız çok şey vardır.

savaşta adamların komuta kademesi imha oldu. tahran'ın şu an bırak içmeye, taharet alacak suyu yok. iran'ı ve kaynaklarını amerika'ya teslim etsinler falan demiyorum ama mollalar ve yönetimi israil devleti kadar zalim. neyse...

Buradaki konu ağırlıklı olarak teknik zeminde ilerlemiyorsa, bu bize net bir şekilde yanlış kişilerin üye olduğunu gösteriyor.

Forumun amacı başından beri belli: İsmiyle müsemma.

Sizin amacınız ne?

Bu ülke insanlarının her başarısında, pilotları bile vasıfsızlıkla itham edecek kadar gözü dönmüş bir şekilde şuursuzca üzerine atlamak yerine, kendinize bir forum kurun. Orada 24 saat konuşun.

Bir de sizi görelim bakalım; hazır konuyu-ortamı piç etmek yerine nasıl bir içerik üretebiliyorsunuz?

Son düzenleme:
Yazmayayım diyorum da kendimi tutamadım. Konu en başından teknik konularda ilerlemeyecek şekilde açılmış çünkü hem burası genelde harp sistemlerinin tartışıldığı bir forum değil, hem de bu sistemleri başkalarının tepkileri üzerinden tartışmanın hiçbir teknik yanı yoktur. Konu sohbet bölümünde açılmalıydı. Üstüne üstlük konuya ilk cevabı yazan Sercan bey hemen sekülerlere giydirmiş. Tamam kendi fikrinizdir de, sonra neden konu siyasi kamplaşmaya döndü diye şikayet ettiniz ki?

@ckocagil,evet konuyu güzel özetlemişsiniz.

Forum istatistikleri

Konular
8,624
Üyeler
3,429
Son üye
_Arda_

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back