Yapay Zeka ve Kodlama yeteneği

Mucit23

Üye
Son zamanlarda Visual Studio Code ile baya haşır neşir oldum. VS Codeye 2026 yılı itibari ile yapay zeka desteği gelmiş. Github Copilot desteğiyle sadece openai değil birçok claude gibi birçok yapay zeka kodlama desteğini kullanıyor. Bende Bi arkadaşımın önerisi kullanmaya başladım. İlk başta ön yargılı davransamda birkaç haftada inanılmaz işlerimi kolaylaştırdığımı farkettim. Ne kadar verimli olduğunu anlamak için sıfırdan birkaç projeyi baştan sona beraber kodladık.

Ağırlıklı olarak STM32 ile projeler yapıyorum. Bazen yaptığım uygulamaları PC ile haberleştirmem gerekiyor. Bu durumda da C# ile pc tarafını yazıyordum.

Bu kadar yıldır uğraşırım STM ile ama kodlama konusunda bu kadar iyi olduğunu görünce artık kod yazasım gelmiyor. Cubemx ile giriş çıkışları ayarlayıp gerisini ona bırakıyoum. Bana şu lazım bu lazım giriş şöyle olacak böyle olacak demem yetiyor. Birkaç düzenleme istediğim çıktıyı çoğunlukla alıyorum.

Heleki c# tarafında inanılmaz iyi. Ben c# ı bu kadar iyi bilmiyorum.

Hata bulmada çok iyi saniyeler içinde problemleri bulup isteğe göre optimizasyon yapabiliyor.

Bunun dışında kütüphane geliştirmede çok iyi. Bana örneğin şu çip ile haberleşecek bir api yada haricî kütüphane yazarmısın diyorum. Kullandığım mcu ya göre giriş çıkış donanım yapılandırmalarından tut haberleşme fonksiyonlarına kadar birçok fonksiyonu totalde yüzlerce satırdan oluşan kütüphaneyi birkaç dakikada yazıp projeye ekleyip birde yazdığı kütüphaneyi test etmem için bir test kodu da yazıyor. Yani inanılmaz iyi. Birkaç günde halledilecek işleri birkaç saatte halledebiliyorsunuz.

Birde platformdan bağımsız çalışıyor. Ben sadece projenin klasörü bu diyorum kendisi analiz edip ha bak bu proje keil projesi girişler bunlar çıkışlar bunlar herşeyi çıkarıyor.

Denemeyen varsa tavsiye ederim. Ben baya alıştım

Bir yıla yakın zamandır GitHub Copilot pro ile kullanıyorum ve prototip üretimler için çok hızlı ve faydalı.
Fakat ürün oluşturma ve bakım konusunda hala eksikleri var sanırım skill, özel prompt gibi proje klasörü bazlı ayarlar yapmak gerekiyor.
Çünkü çok kısa zamanda binlerce satır kod üretiyor ve bu kodu okuyup anlamazsanız sonrasında bakım yada iyileştirme gerektiğinde bağlamdan kopuyor. Bunun için proje klasörlerinde prompt ve skills dosyaları ile tedbirler almak gerekli.

Son zamanlarda Visual Studio Code ile baya haşır neşir oldum. VS Codeye 2026 yılı itibari ile yapay zeka desteği gelmiş. Github Copilot desteğiyle sadece openai değil birçok claude gibi birçok yapay zeka kodlama desteğini kullanıyor. Bende Bi arkadaşımın önerisi kullanmaya başladım. İlk başta ön yargılı davransamda birkaç haftada inanılmaz işlerimi kolaylaştırdığımı farkettim. Ne kadar verimli olduğunu anlamak için sıfırdan birkaç projeyi baştan sona beraber kodladık.

Ağırlıklı olarak STM32 ile projeler yapıyorum. Bazen yaptığım uygulamaları PC ile haberleştirmem gerekiyor. Bu durumda da C# ile pc tarafını yazıyordum.

Bu kadar yıldır uğraşırım STM ile ama kodlama konusunda bu kadar iyi olduğunu görünce artık kod yazasım gelmiyor. Cubemx ile giriş çıkışları ayarlayıp gerisini ona bırakıyoum. Bana şu lazım bu lazım giriş şöyle olacak böyle olacak demem yetiyor. Birkaç düzenleme istediğim çıktıyı çoğunlukla alıyorum.

Heleki c# tarafında inanılmaz iyi. Ben c# ı bu kadar iyi bilmiyorum.

Hata bulmada çok iyi saniyeler içinde problemleri bulup isteğe göre optimizasyon yapabiliyor.

Bunun dışında kütüphane geliştirmede çok iyi. Bana örneğin şu çip ile haberleşecek bir api yada haricî kütüphane yazarmısın diyorum. Kullandığım mcu ya göre giriş çıkış donanım yapılandırmalarından tut haberleşme fonksiyonlarına kadar birçok fonksiyonu totalde yüzlerce satırdan oluşan kütüphaneyi birkaç dakikada yazıp projeye ekleyip birde yazdığı kütüphaneyi test etmem için bir test kodu da yazıyor. Yani inanılmaz iyi. Birkaç günde halledilecek işleri birkaç saatte halledebiliyorsunuz.

Birde platformdan bağımsız çalışıyor. Ben sadece projenin klasörü bu diyorum kendisi analiz edip ha bak bu proje keil projesi girişler bunlar çıkışlar bunlar herşeyi çıkarıyor.

Denemeyen varsa tavsiye ederim. Ben baya alıştım

Ben her seferinde bir işi nasıl yaptığını sorup okuyup anlamaya çalışıyorum. Dediğiniz gibi onlarca yüzlerce satır kod saniyeler içinde yazılıyor. Kodun anlaşılır ve takip edilebilir olması için gereksiz fonksiyon dallanmalarından kaçın dediğim oluyor. Bu kodu daha okunabilir yapıyor. Ben projeyi inşa edişini çok sevdim. Ben VS Code'nin yapay zeka araçlarını sınayacak kadar karmaşık karmaşık projeler yapmıyorum. Ama Bankacılıkta IT de çalışan bir arkadaşım backend kısmında destek amaçlı Cursor kullanıldığını söylemişti.

Bu konuda şunu söyleyebilirim ki. "10x engineer" değilsek eğer, yapay zeka daha gelişmese bile, bu haliyle kod yazmayı bizden aldı. Kod okumak ve mimariyi istediğimiz şekilde anlatarak kod yazmak kaldı. Özellikle Arduino ekosisteminde bu etki çok net bir şekilde ortada.

Claude bana terminalden komut yazdırarak derinlik kamerası Python kütüphanesi yazdı. 2~3 saat sürdü. 50 tane konut yazdırdı ama yaptı.

Claude şifrlenmiş (obfuscation) bir veri setinin algoritmasını 30 dk da çözdü. Benzer bir çözümleme işini daha önce kendim ara ara uğraşarak çözmem aylarca sürmüştü.

Dün gemini 3.0 flash modeli denedim. Pro hesabım vardı. Continue ve platformIO eklentisi ile nerdeyse bütün platformalarda kod üretiyor. kurulum aşamalarını da ChatGpt ye sordum.

Birkaç aydır Github yardımcı uygulamasını aylık 10$ ücretle kullanıyordum. Bu uyanıklar ilk zamanlarda 10$ da sorgu tabanlı bir sistem geliştirmişlerdi. Github 1 haziran itibari ile sabit fiyatlı sınırsız kullanım modelini tamamen terk ederek, kullanım bazlı faturalandırma sitemine kalıcı olarak geçiş yaptı. Her bir sorgu 0.01$ değerinde ve 10$ 1000 sorgu anlamına geliyor. Bu yazılım işiyle uğraşanlar için oldukça yetersiz.

Sizler şu anda hangi platformları kullanıyorsunuz?

Ben Cursor kullanıyorum. Eğer varsayılan composer 2.5 agent ile kullanırsan, 20 dolarlık plan çok uzun süre kullanım sağlıyor. Ama eğer daha becerikli agent'ları aktif hale getirirsen (Sonnet, Opus), kota çok hızlı doluyor. Ben çoğu işi composer 2.5 ile hallediyorum, sorun analizi veya tasarım tartışmaları için de zaman zaman daha iyi agent'ları kullanıyorum.

Ama gömülü sistemler için Cursor yerine VSCode daha uygun olabilir. Gömülü işlemci firmaları VSCode için eklenti geliştiriyorlar.

Şuan VS code ve Co pilot ile bir workspace oluşturup hem STM32 hem de örneğin C# tarafında paralel bir şekilde işlem yaptırabiliyorum. Beni ciddi anlamda rahatlatıyor. STM32 için CubeMX ile taslak projeyi oluşturup ayarları yapıp geri kalan işlemleri CoPilot ile birlikte yapıyorduk. C# içinde aynı şekilde. Temel işleri ona yaptırıp gerekli yerlerde ben düzenlemeler yapıp kodu okunabilir yada kendi istediğim formata sokuyorum. İşin doğrusu Örneğin STM32'de usart kullanıyorsak bir haberleşme formatı belirleyip hem C# da hem STM32 de bu formata uygun bir şekilde kodlama yapabiliyor aradaki bağlamları sağlıyorduk.

Cursorde bu şekilde iki farklı platform için paralel çalışma mümkün mü?

Paralel çalışma mümkün. Benim şu anda uğraştığım projede firefox eklentisi (typescript) ve python program bir arada.

Bunu aktif olarak yazılım işi yapan bir arkadaşıma sordum. Onunda önerisi şu oldu. Şuanda En uygunu Calude dedi. Cursor Co pilot vs hepsi zaten claude alt yapısını yada gemini vs kullanıyor. Peki en az maliyetli olan hangisi dedim diyorki senin yaptığın işler için Claude Opus 4.6 yeterli. Calude'nin 20$'lık pro versiyonu ile devam etmemi model olarak da Opus 4.6'ya sabitlememi söyledi.

Benim yaptığım işler

STM32 ile temel problemler şu girdi bu çıktı şunu hesapla şunun kodunu yaz angarya işler
c# ile arayüz tasarımı yaptıktan sonra şu butona basınca şunu yap bunu gönder vs vs Uart'dan şu gelirse bunu yap vs vs.

Böyle angarya işleri yaptırmak benim iş yükümü inanılmaz hafifletiyor. CoPilot daki aboneliğimi sonlandırıp Claude'nin pro versiyonu ile devam etmek istiyorum.

Offline çalışan Gemma kursak? Bütün bu angarya işleri başarıyla yapmaz mı? Abonelik yok. Tam ücretsiz. Full.

Kullandığımız programlama dili her neyse onu tam olarak bilir, güzel kod yazar diye düşünüyorum.

Gemma kötü mü? Ciddi işlerde kullanılmıyor mu?

Claude gerçekten çok iyi. Bir konuda bana şunu dedi. 8~10 satır bash komutu yazıp çıktısını yapıştır dedi ardarda birkaç defa. Durum analizi yapıp ona göre ilerliyor. Bu yönü oldukça iyi.

Okay, çorbada benimde tuzum olsun.
AI 'leri daha çok "şu formülün tabelasını oluştur ve bana csv olarak ver" gibi işlerde kullanıyorum. Ekseri bol bol hatalar yapıyorlar ve sürekli düzeltmeler yapmam gerekiyor. Ama eninde sonunda ben yapsam bu kadar çabuk olmaz.
Geçmiş 6 ayda 2 kes yazılım için Claude başvurmak zorunda kaldım; çünkü tıkanmıştım ve bir türlü ilerliyemiyordum. Birinde 3 gün uğraştık: sabah 8 akşam 10 veya 11.
Sonunda Claude problemi çözdü. Ben değil. O!!
Bunun üzerine minnettarlığımı ifade etmek için abone oldum.
Şu aşamada "eyvah, öldük bittik AI'ler bize rakip oluyorlar, işimizden olacağız" haykırışlara anlam veremiyorum. Bu seviye gelebilmeleri için daha çooook var. Ve iyi bir programcının seviyesine gelebileceklerini hiç sanmiyorum. Ama doğru kullandığında hayatını kolaylaştırıyor.

[eklenti]
Dün Gemini, ChatGpt ve Claude'a şu görevi verdim:
Elimde 6m profiler var.
İhityacım:
6 x 2240mm
6 x 2000mm
6 x 1200mm
6 x 1000mm
30 x 400mm
Testerenin kalınlığı 2,5mm
En uygun kesim nasıl olur.
Hepsi çuvalladı. En iyi performansı ChatGpt gösterdi. Ama o da 4 veya 5 deneme sonrası kabul edebileceğim bir cevap verdi.

Son düzenleme:
Yapay zekayı kullanırken yapılacak en büyük hata, yazılan kodu artık senin anlamıyor hale gelmiş olman. Kod tamamen çorba olmuş, gereğinden daha karmaşık durumda, ve sen programı hiç anlamıyorsun. Yani tamamen YZ nın insafına kalmış durumdasın. Eğer program nispeten basit ise, genelde doğru işi yapıyor YZ. Veya sen birkaç saat harcayıp programı anlar duruma gelebilirsin.

Ama karmaşık bir program yazıyorsun ve bu duruma düşersen vay haline. YZ nin ürettiği çorbayı hiç anlamıyorsun, bug var, YZ de çözemiyor. Ne yapacaksın?

Ben şu anda bir javascript ve python bileşenlerinden oluşan bir program üzerinde çalışıyorum. Üretilen her iki kodun da her yerini anlıyorum. Anlamadığım yeri sorguluyorum, ya anlar duruma geliyorum yada çıkarttırıyorum.

Geçen bir bug çıktı. Program karmaşık, bug da çantada keklik bug değil. Uğraşsın bakalım dedim. 20 ye yakın deneme yaptı, her seferinde de "hah tamam, problem anlaşıldı, çözüldü. Dene, çalıştığını göreceksin" dedi ve program çalışmadı. Çorba olan program da arap saçına dönüştü, çorbayı aratır oldu. Kodun anlaşılır hiçbir tarafı kalmadı. Tüm değişiklikleri geri aldırdım ve benin yönlendirmelerim ile denemeler yaptık. Gene birçok deneme yapmamız gerekti, ama her deneme kodunu anlıyordum. Problemi çözdükten sonra da gereksiz her şeyi çıkarttım ve sadece çözüm kodu kaldı.

İşte ben bu durumlar için genelde bölüm bölüm ilerlerim. Her işlem sonrası yapılan işi kontrol ediyorum. Kendi kullandığım bir format var bu formata yakın bir formatta çıktı istiyorum. Genelde istediğim oluyor.

Mesela en çok düzelttiğim nokta gereksiz fonksiyonları kullanmaması yönünde oluyor. Bazen tek satırlık bir kod için fonksiyon yazdığı oluyor bu kodun okunabilirliğini azaltıyor.

Bu işlerle uğraşan arkadaşımın tavsiyesi şu yönde.

Projeye başlamadan önce bir kural tablosu oluşturun. Projenin bütün hatlarını belirtmek gerekiyor. Nereden ne gelecek nereye ne gidecek kodlama yapısı vs vs vs gerekirse bir gün boyunca bunu düşünmek gerekiyor.

Ben şimdiye kadar hep aşama aşama giderdim. Bir bölümü yaptırıp oturttuktan sonra sonraki bölüme geçerdim arada sürekli düzeltme yapardım. Öncede co pilot da 10$ sınırsız sorgu var iken gayet iyi anlaşıyorduk. Ama şimdi token bazlı sisteme geçince 10$ lık abonelik bir haftada bitti. Normalde 10 $1500 token hakkına sahip oluyorsunuz. Ben normalde bu kadar çok sorgu yapmadım. Anladığım kadarıyla claude hauike gibi modeller çok fazla tokken kullanıyor. Bunu da optimize etmek gerekiyor.

Evet kural tablosu oluşturmak şart. Sadece proje başında değil, projede ilerledikçe kuralları güncellemek gerekiyor. Bir de iyi bir agent kullanarak programını analiz ettir, analiz sonucunu da bir dosyaya yazdır. Böylece agent'ler arası geçiş yapınca hepsine derdini sıfırdan anlatman gerekmez. dosyayı okur ve hemen faydalı hale gelir.

Bir de bazı programlama dillerinde gerçek zamanlı olarak kaynak kodu analizi yapan, kaynak kodunu da her kaydettiğinde formatlayan eklentiler ve programlar var. Bunları mutlaka kullanmak gerekiyor. Mesela python için ben mypy ve ruff kullanıyorum. Javascript için de ESLint ve prettier kullanıyorum. Düzgün ve belli bir formata sahip program yazarsan, programın doğruluğunu teyit etmek daha kolay oluyor. YZ bazan öyle kod üretiyor ki, mypy ve ESLint doğrudan hatalar buluyor ve daha programı denemeden hemen o anda düzeltme şensın oluyor.

bu gün claude fable 5 geldi. o çok övülen claude mythos'un çeşitli özellikleri sırınılandırılarak güvenli hale getirilmiş versiyonu. iddiaya göre agentic kodlama başarımı çok ciddi oranda artmış

bu AI programcılar eninde sonunda insan kadar - insandan daha iyi olacaklar. o daha iyi modelleri biz sıradan vatandaşlara kullandıracaklar mı asıl sorun o. şu son 2 yılda gelinen nokta inanılmaz. hep aynı hızda gitmeyecek tabi. teknoloji bir yerde tıkanacak. o tıkanmayı aştıkları zaman asıl bomba orada patlayacak diye düşünüyorum.

Forum istatistikleri

Konular
9,206
Üyeler
3,761
Son üye
Emre batır

Son kaynaklar

Back