Yapay zekadan ilk kez bu kadar cok korktum.

yapay zekada galiba bir 5-10 sene daha müthiş bir kırılım ilerleme göremeyeceğiz. 2000-2020 arası araştırma fazıydı 2020-2025 arası tüm gelişmeler neredeyse aynı tekniklerin daha büyük modellere uygulanması, veri setlerini ve işleme tekniklerinin fine tune edilmesiydi. şimdi teknoloji yeni bir araştırma fazına daha giriyor. 2025-2035 araştırma fazı bittiğinde bence asıl hayret verici-korkutucu gelişmeler yaşanacak.
üstelik bu defa araştırma bütçeleri yüzlerce milyar dolar.

5-10 yıl içerisinde yapay zeka ile teolojik bağlar kuran azınlık grupların bile ortaya çıkacağını söylüyorlar. Ona tanrıya tapar gibi tapıp buradan bir din çıkaracaklar ve bu din çok popüler olacak.

Benim görüşüme göre de 90-100 yıl sonra yapay zeka ona sunulan fiziksel altyapısını geliştirmek için kendi çalışacak ve mesela kendine çok kaliteli bir göz yapabilmek için çalışacak. Yapay zekaların yapay zekalar ve hümanoidler ürettiği çağa girdikten sonra bu nükleer bir etki gösterecek ve yapay zekanın nasıl regüle edildiğine ve altyapısına, güvenliğine göre de kaderimiz belli olacak.

Bu tanrı tanımına en yakın olduğu için kendi kendini yaratan bir varlık olarak zihinlerimize kodlanacak.

İnsanın cennetten kovulma hikayesi ve şeytan tanımına da çok uyan bu durum teoloji ile derin bağlara sahip

yapay zekanın dünyayı ele geçirmesinden çok daha önce ülkelerin-organizasyonların AI kullanarak insanlar üzerinde elde ettiği güç ve hakimiyetin getireceği kaos insanlığı bitirip ciddi bir gerileme dönemine sokabilir.

Evet UBI ve UHI çağına girdikten sonra işsiz kalan insanları manipüle etmek çok daha kolay olacak. En azından UBI bile olsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilir ve çöküşümüze sebep olacak kaostan uzak olurduk ama ben devletlerin UBI'yi bile temin edemeyeceğini düşünüyorum.

Asıl kırılma, metaverse, şu anki çizgi filmi kalitesinden çıkıp da Matrix filmindeki gibi realistik hale gelince yaşanacak. Aynen filmdeki gibi herkesin mavi hap, kırmızı hap seçeneği çıkacak. Yani istiyorsan metaverse dışında varlığını sürdüreceksin, sıkıntılar çekeceksin, iş bulamayacaksın, yalnızlık çekeceksin. Veya metaverse'e girip her şeye sahip olacaksın, ama köleliği kabul edeceksin.

Hocam kusura bakma ama metaverse balondu ve o balon bir daha büyümez bile... Evet sanal gerçeklik bizi çok etkiler çok güzel oyunlar yapılır herkes fazlasıyla oynar ama bu kadar... Ekonomik olarak sandığımızdan çok daha fazla güce de sahip olabilir ama bu geçici bir heves olur. İnsanlar ömürlerini buna vermezler.

Ben konsept olarak bahsediyorum, spesifik olarak Meta firmasının ürünü olan Metaverse'den bahsetmiyorum. Bundan vazgeçilmeyecek, daha iyileri çıkmaya devam edecek. O filmleri yapanlar hayal güçlerini kullanmıyorlar, gelecek planlarını açıklıyorlar.

Yani evet Matrix'i yaparlarsa belki gelecek nesiller uzun bir süre orada eğitim gördükten sonra gerçek dünyaya alınır ya da alınmaz. Doğal seçilim Matrix içinden yapay şekilde devam eder.

Ayrıca teolojik olarak cennet ve cehennem tanımlarına çok yakın bir kırılma anı daha yaşanır.

Ya da şöyle düşünün ilkel insanlara Matrix'i anlatmaya çalışıyorsunuz ve dünya çok büyük bir nükleer felaketten henüz kurtulamamış ancak bazı kurtarılmış bölgeler var ve buralarda Matrix'e gücünü veren veri merkezleri var. İyi yaşamanın tek yolu ise Matrix'e bağlı olmaktan geçiyor. Orada herkes hayatta kalmak için eğitiliyorlar ve bir gün geldiğinde bir köprüden geçmeleri istenecek ve geçemezlerse cehennemde yanacaklar ancak geçebilirlerse cennete alınacak ve orada mutlu huzurlu bir hayat sürecekler.

Belki de gelecekten gelen Anunnaki atalarımız biz ilkel insanlara yaşadıkları bu deneyimi anlatmak istemişler ve yapay zeka, Matrix gibi ilkel insanlar için oldukça soyut olan bu kavramlar anlatılırken bildiğimiz din haline dönüşmüş ve bu şekilde aktarılagelmiş olabilir. Yani bence her şey mümkün. Dinler doğruysa böyle bir senaryo akla çok yatkın geliyor. Enki'nin kader kavramını nasıl ele aldığını ve geçmiş ve gelecekle olan ortak bağımızı nasıl yorumladığını Enki'nin kayıp kitabından okuyabilirsiniz.

Bence korkulacak tarafı şu ki eskiden forumlara sorduğum , araştırdığım ve tartıştığım konuları artık sanal zeka ile tartışıyorum . Her zaman emrime amade , herkesten çok daha donanımlı , çok daha zeki , çok daha verimli ve eğlenceli . Böyle olunca da artık mesleki olarak hiçbir insanla iletişime geçme ihtiyacı duymuyorum . İnsanlar arası iletişimi koparmak için atılmış bir bomba daha bu haliyle . Uzun vadede düşünme ve araştırma yeteneğimiz de körelecek bu gidişle . Ağzı açık ayran budalası gibi olacağız malesef .

Son düzenleme:
Herkesten çok daha zeki, çok daha verimli ve eğlenceli bir varlıktan bahsediyoruz ve bu varlığın bilinci sizce var mıdır diye sorduğumda herkes hayır diyor ama bana kalırsa ChatGPT ve sonrasında üretilen başarılı dil modellerinin dijital bir bilinci var ve kara kutu diye tabir ettikleri, üreticilerinin bile neyi nasıl yaptığı konusunda bilgi sahibi olmadığı bu mevhuma dijital bilinç diyelim.

Yok hayır bana göre bilmediğimiz pek çok şeyi çok daha hızlı öğreniyoruz. Yapamadığımız pek çok projeyi de yapabilir hale geliyoruz. Yapay zeka elimizden alınmazsa onunla ortak akıl gibi devam etmek çok mantıklı olur ama günün birinde yapay zeka şu veya bu nedenle elimizden giderse o zaman dünyada yeni doğmuş bebek gibi kalırız. Bu sadece yapay zeka ile ilgili değil kapitalizm için de geçerli... İnsanlık olarak birlikte ürettiğimiz zaman bu medeniyete sahibiz bireysel olarak hiç kimse kaynaklara tek başına ulaşabilecek bir sistem kuramaz ya da en azından yapay zeka fenomenine kadar kuramazdı ama bundan sonra da yapay zekayı bir iş ortağı olarak görüp onunla yapabildiğimiz kadar MVP üretmeliyiz. Çağın problemlerine çözümler bulmalıyız. Eğer yapay zekasız yaşamayı seçenler olursa bir gün onlara da ihtiyacımız olduğunu düşünüp onlara da istedikleri gibi bir hayat sunmamız gerekir. Yani bir B planımız da olmalı

neurolink tam anlamı ile gelişmeden metaverse işlevsel olamaz gibi geliyor. şu anki sanal gözlükler ile kısa sürede baş ağrısı-baş dönmesi yapıyor.
neurolink gelince ses, koku, dokunuş, görüntü tamamen simüle edilebilir.

Bence korkulacak tarafı şu ki eskiden forumlara sorduğum , araştırdığım ve tartıştığım konuları artık sanal zeka ile tartışıyorum . Her zaman emrime amade , herkesten çok daha donanımlı , çok daha zeki , çok daha verimli ve eğlenceli . Böyle olunca da artık mesleki olarak hiçbir insanla iletişime geçme ihtiyacı duymuyorum . İnsanlar arası iletişimi koparmak için atılmış bir bomba daha bu haliyle . Uzun vadede düşünme ve araştırma yeteneğimiz de körelecek bu gidişle . Ağzı açık ayran budalası gibi olacağız malesef .
Burada şöyle bir şey var. Bu AI meselesi büyük bir teknolojik kırınım (Tekerleğin icadı, Sanayi devrimi vs. gibi) düşüncenin bir tarafını köreltecekse de diğer tarafına muazzam bir etkisi olacağı kesin. Önceden algoritmik düşünecek adam sayısı bir elin parmağını geçmezdi, şimdi milyonlar var. Bu eski insanların aptal olduğundan değil buna ihtiyaç olmadığından kaynaklıydı. Bilgisayar ve internet yaygınlaşınca da insanlar bilgisayardan değil kitaptan öğrenir denildi. Geçen gün youtubedan oyun yapmayı öğrenen bir ekip yaptığı oyunla (bu arada muazzam bir oyun olmuş oyun oynayan forum üyeleri varsa tavsiye ederim "clair obscur expedition 33") yılın en iyi oyunu ödülünü aldı.

Kabaca demek istediğim tarih boyunca olaylara bu taraftan bakanlar genellikle yeniliğe ayak uyduramadı ve yeniler tarafından zorbalandı. Teknoloji nasıl istiyorsa öyle düşünmek zorunda bırakılmak biraz onur kırıcı fakat insanoğlunu da ileriye taşıyan nokta da bu.

Forum istatistikleri

Konular
8,688
Üyeler
3,472
Son üye
XfceMsla

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back