Yapay zekanın bilgi kaynağı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Günümüzde "yapay zeka" olarak geçen hizmetlerin tamamı, "Larga Language Model" denen sistemler. LLM'ler esasında hiçbir şey bilmez. İnternette taradıkları bilgi kaynaklarından topladıkları sinirsel ağ parametrelerini kullanarak cümle kurarlar ve bu cümleler de, hepimizin tecrübe ettiği üzere, çoğunlukla anlamlı ve yararlı olur.

Benim burada dikkat çekmek istediğim konu şu: LLM'lerin kaliteli sonuç üretmesi için devasa bir veri havuzuna ihtiyaçları vardır. Bu veri havuzu da internetin kendisidir. Daha ayrıntıya girersek, öncelikle internetteki bilgi paylaşım ortamları (forumlar, stackoverflow, quora, reddit, bloglar vs), sonrasında da faydalı bilgilerin bulunduğu makalelerin yer aldığı siteler, sonrasında da internetteki geriye kalan "çöp".

Bu durumuda eğer herkes internetteki bilgi paylasım sitelerini bırakır ve sadece yapay zeka kullanırsa, o zaman yapay zekanın bilgi havuzu artık statik hale gelir. Yeni bilgileri öğrenemez. Artık sorulan soruların tamamı eski bilgi kaynaklarına göre cevaplanır. Zaten böyle bir ihtimal öngörüldüğü için LLM firmaları sürekli olarak eleman arıyorlar kendi LLM'lerini manuel olarak train etmek için. Ama bu manuel train, hiçbir zaman internetteki bilgi paylaşım sitelerindeki organik veri zenginliğini sağlayamaz.

O yüzden herkesin internet bilgi paylaşım sitelerine sahip çıkması lazım. LLM öncesi bilgi araştırma kültürümüzün ve yeteneğimizin de körelmesine izin vermememiz lazım.

Günümüzde "yapay zeka" olarak geçen hizmetlerin tamamı, "Larga Language Model" denen sistemler. LLM'ler esasında hiçbir şey bilmez. İnternette taradıkları bilgi kaynaklarından topladıkları sinirsel ağ parametrelerini kullanarak cümle kurarlar ve bu cümleler de, hepimizin tecrübe ettiği üzere, çoğunlukla anlamlı ve yararlı olur.

Benim burada dikkat çekmek istediğim konu şu: LLM'lerin kaliteli sonuç üretmesi için devasa bir veri havuzuna ihtiyaçları vardır. Bu veri havuzu da internetin kendisidir. Daha ayrıntıya girersek, öncelikle internetteki bilgi paylaşım ortamları (forumlar, stackoverflow, quora, reddit, bloglar vs), sonrasında da faydalı bilgilerin bulunduğu makalelerin yer aldığı siteler, sonrasında da internetteki geriye kalan "çöp".

Bu durumuda eğer herkes internetteki bilgi paylasım sitelerini bırakır ve sadece yapay zeka kullanırsa, o zaman yapay zekanın bilgi havuzu artık statik hale gelir. Yeni bilgileri öğrenemez. Artık sorulan soruların tamamı eski bilgi kaynaklarına göre cevaplanır. Zaten böyle bir ihtimal öngörüldüğü için LLM firmaları sürekli olarak eleman arıyorlar kendi LLM'lerini manuel olarak train etmek için. Ama bu manuel train, hiçbir zaman internetteki bilgi paylaşım sitelerindeki organik veri zenginliğini sağlayamaz.

O yüzden herkesin internet bilgi paylaşım sitelerine sahip çıkması lazım. LLM öncesi bilgi araştırma kültürümüzün ve yeteneğimizin de körelmesine izin vermememiz lazım.
Daha önceki sürüm bol bol küfür öğrenmişti. Onu sonra kaldırmışlardı. :)

Forumların 2000 li yıllardaki performanslarına geri dönmesi lazım. Facebook daki grupların yasaklanması lazım. Bence burada omurgayı forumların oluşturması lazım.

Bu LLM'ler aslında hiç bir şey bilmiyor olayına katılmıyorum ben, eğer LLM'ler bir şey bilmiyorsa biz de bir şey bilmiyoruz o zaman, çünkü dil yoksa düşüncelerimizi ifade edebileceğimi hiç bir yol yoktur, ve dil düşüncelerimizin limitini belirler, LLM'de de aynı şekilde, sadece bizim daha az bilgiyle öğrendiğimizi daha fazlasıyla öğreniyor. Nasıl belirli bilgilerin empoze edildiği insanlar o düşünceden çıkamaz / zor çıkar ise LLM'ler de aynı şekilde, hangi veriler "weighted" ise o tarafa doğru sonuç üretir, fakat yeni düşünceler konusunda insan beyni gibi davranmıyorlar, tıpkı düşük iq'lu bir bilge gibi davranıyorlar, ne kadar çok bilirlerse bilsinler, yeni fikirler üretirken bir çok hata yapıyorlar. ki bence ileride belirli bir veri havuzuna ulaşıldığında reasoning yapay zekalarda kendi kendini geliştirebilir hale gelecek ve internete gerek kalmayacak.

Eskiden ansiklopedi karıştırmayı çok severdim. Yapay zekayı da modern ansiklopedi olarak düşünüyorum.

En güzel tarafı saatler sürecek araştırmayı birkaç saniyeye indirmesi. Onlarca kitaba, makaleye ne erişimimiz var ne de okuyacak vaktimiz. Ama onun var.

Son zamanlarda yaşadığım sağlık sorunlarımla ilgili yapay zekaya çokca danıştım. Doktorlardan alamayacağım bilgileri bana özel bir şekilde sundu. (Birçok doktora gittim ama öneri sunmadı.)

İnternet içerikleri azalabilir ama sıfır olmayacaktır. Bir şekilde yeni denge oluşacaktır diye düşünüyorum.

İnternete gerek kalmayacak derken, yz'nin internetten veri cekmesine gerek kalmayacak, bence.

yapay zeka, insanlığın sonu olacak. çünkü kullanım amacının dışında işler için kullanılıyor. bilge insanları ekarte ediyor. bir zamanlar içten yanmalı motorların doğaya zararı yok gibi, sigarayı doktorlar tavsiye ediyormuş sağlık için faydalıdır diye. şeker şurubu faydalıdır insana hiç zarar vermez gibi gibi.

forumlar öyle naylon forumlar değil. bilgi veren ve yapmayı- kullanmayı öğreten forumlar. öreneğin 2000 li yıllarda bilenler vardır elbet. tnctr windows hack forumu vardı. tamamı warezdi. onlar sayesinde program editlemeyi öğrendim. ilk yaptığım şey ise bir çok programın dil dosyalarına erişip Türkçeye çevirmek oldu. sonra da programı kendime göre değiştirmek filan. yani hack olayı. hatta bazı programların lisanslarını bile kırabiliyordum. evet yasal değildi ama yapabiliyor olmak bile bana yetiyordu.

şimdi facede guruplar var, ve saçma salak sorular soruyorlar. yahu soruyu oraya soran google sorsa daha çok bilgi alır. dünya düzenine yön verenler aptal ve sorgulamayı bilmeyen ve sadece tüketici olan köleler için düzeni yeniden kurguluyorlar ve oldukça başarılar.

Türk ve dünya edebiyatından bir tane kitap okumuyorlar. varsa yoksa dertleri, beğenilme, takipçi ve oyun. tarih bilgisi sıfır, teknoloji bilgisi sıfır. on parmak bilgisayar kullanarak kendilerini deha sananlar sadece bir operatör olduklarını bilmiyorlar.

yz şimdi biz kullanıcılara bilmiyorum, yeterli bilgi yok yerine, kendini programlayanların doğrultusunda olumsuz olmayan cevaplar veriyorlar. bir projem için hava ile su yoğunluk farkını sordum. saçma sapan cevaplar aldım. birinin 100 değer verdiğni gördüm ki hatalı bilgi, bunun doğrusunun 80 değer olmasını söylediğimde yz kıvırdı. projemle ilgili araştırmalarımda, mühendis olmadığım için işin matematiği beni tıkıyor. güzel ülkemde bilgi bulamadım, araştırmaya devam ettim (google translate sağ olsun) sadece yeni ginede bir forum ve avusturalyada bir prof makalesi bulabildim. (çok değil 5 yıl öncesi filan) bu yaptığım araştırmalar doğrultusunda bu yz bana saçma sapan bilgiler sundu.
daha neler neler var, körü körüne yz ya bağlanmak, otonom araçlar bağımlı olmak bana ters geliyor. ve kullanmamaya özen gösteriyorum. teknolojiyi takip etmekten de geri kalmamak lazım. çünkü her zehir aynı zamanda bir panzehirdir.

aslında bu tartışma konusu çok uzun bu kadar kafa ütüledim yeter.

1000082383.jpg

LLM'ler çıktığından beri stack owerflow kullanımı %80 düşmüş.
ayrıca githubdaki yeni eklenen kodların oranını bilmiyorum ama büyük kısmı artık llm generated.

gerçekten de bir süre sonra kendi kuyruğunu yiyen yılan gibi. saçma bir loop içine girebilirler.

LLM'lerin mutlaka veri kaynağına ihtiyacı var train etmek için. Veri azalırsa LLM de azalır, veri artarsa LLM de artar. Dolayısıyla simbiyotik bir ilişki var :)

stackoverflow'un kullanımı artık sıfıra yaklaştı. Dolayısıyla LLM'ler için önemli bir veri kaynağı gitti zaten.

stackoverflow ile ilgili hiç iyi anılarım yok, o yüzden pek üzüldüğüm de söylenemez. Bir soruyu adamlara kabul ettirmek, turistik bir yerdeki SIT alanına inşaat yaptırmaktan daha zor idi :katil2:

1768221887770.png

LLM modelleri olmazsa yapay zeka da olmaz. Modelsiz bir LLM CPU suz bir bilgisayar gibidir.
Modeller ise internet sitelerindeki, forumlarındaki kaynakların birleşimidir.
Yapay zeka bir arama motoru gibi çalışır siteleri tarar, sizin tarayıcıda yaptığınız işi, o kendi penceresinden yapar.

İlave edeyim, yapay zeka arkasında başka dümenlerin döndüğü döneceği bir proje ve şu an YZ yi test için bizi kullanıyorlar.

Son düzenleme:
İlave olarak artık forumların çok fazla tercih edilmemesinin bir nedeni de şu:

Bilen bilgisini artık eskisi gibi paylaşmıyor, görüyor okuyor ama es geçiyor, cevabı ben biliyorum nasılsa deyip bilgiyi kendisine saklıyor ya da nasıl bir mantık varsa artık, haliyle de kullanıcı yapay zekaya başvuruyor.

Araştırmak elbette iyidir ama, forumlar niye var? Basit bir soru sorulsa bu soru sana basittir ama sorana değildir, bunun cevabı internette olsa bile foruma sormuş olsa basit bir bilgi paylaşılsa cevaplansa kötü mü olur, bilgi paylaştıkça artmaz mı?

İnternet te o bilgi var araştırılsın demek, forum kültürünü yok ediyor.

Son düzenleme:
Bugün sanal zeka karşısında çenemi yerden topladım. Yurtdışına işyerindeki arızalı bir makina için yedek parça siparişi hazırlıyorum. Yedek parça kataloğunda her ürün için sipariş numaraları ve üründen makine içinde kaç tane olduğu yazılıyor. Bir ürün karşısında 0.2 rakamı gördüm. Herhalde yanlış yazılmış dedim. Büyük ihtimal 2 olacak diye düşünüp öyle listeye yazdım. Yahu dur bakalım sanal zekaya sorayım , bu işe ne der diye parça isminin listedeki bütün verilerini yazdım. Yazılan parça isminin özelliğine göre bu malzemenin metre cinsinden uzunluğu olması çok muhtemel diyerek bu listelerin özellikleri hakkında bana baya bir ders verdi. Başka bir 0.2 rakamlı parça ile de karşılaştırınca sanal zekanın haklı olduğu ortaya çıktı. Benim şartlanmış ve hepsini adet olarak gören beynim 1000 yıl düşünse bu çıkarımı yapamazdı herhalde.

Forumların 2000 li yıllardaki performanslarına geri dönmesi lazım. Facebook daki grupların yasaklanması lazım. Bence burada omurgayı forumların oluşturması lazım.
1768242987324.png

böyle soru soran birine, forum olarak ne cevap verelim? bence bu soruyu soran cevabı hak etmiyor yada IQ sorunu var.

İstediğimize cevap verip vermeme gibi bir hakkımız var. Hepimiz aynı seviyede bilgiye sahip değiliz. Elbet ona da cevap verecek düzeyde birileri vardır.
"Her körün bir topal alıcısı vardır" diye Atadözümüz var.

İstediğimize cevap verip vermeme gibi bir hakkımız var. Hepimiz aynı seviyede bilgiye sahip değiliz. Elbet ona da cevap verecek düzeyde birileri vardır.
"Her körün bir topal alıcısı vardır" diye Atadözümüz var.
Bu mantıksız bir yaklaşım, bizim insanımzıda maalesef kolaya kaçmak çok var, yabancılarda böyle yapanları kibarca "lmgtfy (let me google that for you)" kullanarak, pasif-agresif şekilde karşı tarafa en azından bir şey öğreterek çözüyorlar. veya ben karşımdaki kişi kapasiteye sahip fakat öğrenmemiş birisi ise http://catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html bunu öneriyorum. dediklerime şu linklere göz gezdirirseniz hak verirsiniz belki.

Bu mantıksız bir yaklaşım, bizim insanımzıda maalesef kolaya kaçmak çok var, yabancılarda böyle yapanları kibarca "lmgtfy (let me google that for you)" kullanarak, pasif-agresif şekilde karşı tarafa en azından bir şey öğreterek çözüyorlar. veya ben karşımdaki kişi kapasiteye sahip fakat öğrenmemiş birisi ise http://catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html bunu öneriyorum. dediklerime şu linklere göz gezdirirseniz hak verirsiniz belki.

İşte kendiniz diyorsunuz "bizim insanımız" diye. Buradaki uç bir örnek kadar olmasa da ben de zamanın da çok sordum böyle saçma şeyleri. Birileri git google'a sor deseydi bu gün burada olmazdım muhtemelen. Bir kaç yıl önce direnç nedir, nasıl ölçülür, neye yarar bilmez iken, o gün sorduğum sorular sayesinde şimdi kendi çapımda projeler yapabiliyorum.

O yüzden ben şahsen kimseyi google'a yönlendirmiyorum. Böyle bir durumla karşılaştığım da içten içe sizin gibi kızsam da onu göndermek yerine youtube dan anında bir video bulup cevaben yapıştırıyorum. Bu sayede bir sonraki sorusu daha mantıklı olabilir.

Bazen de böyle saçma bir soru geldiğinde konu evrilip daha faydalı hale gelebilir. Konu konuyu açar, petek neden ısıtmıyor? Hava mı kalmış, su mu yetersiz vs. gibi.

Google a sorulunca direkt cevabı çıkacak ya da biraz araştırılmadığı bile belli olan sorulara ve soru sahibinin genellikle dinlemediği durumlara ben kişisel olarak cevap vermemeyi seçiyorum. Ayrıca yanlış bir cevap ya da bilgi görürsemde hemen cevaplamıyorum çünkü internette tartışmak çok zaman öldürüyor biraz bekleyip birilerine faydalı olabilir mi ya da canım istiyor mu kısmını tartıyorum. Aksini yapana bir şey diyemem, aptal soru yoktur ama tembel insan vardır. 3dk erken cevabı bulmak için google a yazmak yerine konu açmak bence doğru değil.

Petek kör tapa sorusu bence oldukça geçerli bir soru, google a yazıp gördüğü önerileri nasıl uygulayacağı konusunda kafasına takılanı sorsaydı keşke. Bu haliyle de cevaplanabilir bence.

İşte kendiniz diyorsunuz "bizim insanımız" diye. Buradaki uç bir örnek kadar olmasa da ben de zamanın da çok sordum böyle saçma şeyleri. Birileri git google'a sor deseydi bu gün burada olmazdım muhtemelen. Bir kaç yıl önce direnç nedir, nasıl ölçülür, neye yarar bilmez iken, o gün sorduğum sorular sayesinde şimdi kendi çapımda projeler yapabiliyorum.

O yüzden ben şahsen kimseyi google'a yönlendirmiyorum. Böyle bir durumla karşılaştığım da içten içe sizin gibi kızsam da onu göndermek yerine youtube dan anında bir video bulup cevaben yapıştırıyorum. Bu sayede bir sonraki sorusu daha mantıklı olabilir.

Bazen de böyle saçma bir soru geldiğinde konu evrilip daha faydalı hale gelebilir. Konu konuyu açar, petek neden ısıtmıyor? Hava mı kalmış, su mu yetersiz vs. gibi.
yapmadım mı sanıyorsun? adamın sorduğu soruyu copy-paste hz. google la soruyorum ve cevap veriyorum. sonra neden google sormuyorsun dediğimde linç yiyiyorum. bekli ben yeterinden fazla akıllıyım, ego yapıyorum ve aptallara dayanamıyorum. hele ki sorun elektrik / elektronik kaynaklı olunca zıvanadan çıkıyorum. işin kötüsü ben de elektrik ve elektronik bilgisi; sizin gibi ustalarla karşılaştırırsak, bilgi seviyenizle beni böcek gibi ezersiniz. hiç bir zaman da inkar etmedim. ne elektrikçiyim dedim ne de elektronikçi. düz mekanik tamirci. bir de denizci olmam sanırım sıkıntı çıkarmaz.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,790
Üyeler
3,522
Son üye
S.YUCE

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back