Yapistirici onerisi

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
5,081
Emaye tellerle bobin sariyorum bir kati tamamen sarinca ustune yapistirici suruyorum.
Ardindan ikinci kat bobini sariyorum ve bu boyle devam ediyor.

Yapistirici olarak hizli kurumasi icin Japon yapistici denedim. Ancak emaye tel uzerinde hizli kurumuyor. Beklememe ragmen ikinci kati sararken parmaklarim yapisiyor.

Iran tutkali daha iyi ancak bunda da macun kivamindaki yapistiriciyi spatula ile iyi ceksemde kalinlik farki olabiliyor.

Careyi polyesterde buldum. Hizlandirici ve sertlestiri oranini artirip kisa surede kurumasini sagliyorum fakat bu da damlama yapip kurudugunda dalgalanma ve kabartilar yapiyor. Ustelik 0.5mm hatta 1mm gibi kalinlik yapabiliyor.

Aradigim yapistirici su gibi olsun surdugumda heryere islesin. Firca ile yedire yedire surebileyim ama fircayi katilastirmasin. Bana kuruma oncesinde yeterince oyalanma/calisma suresi tanisin, damlama etkisi vs yapmasin ardindan tas gibi kati olsun ama katilastiginda kalinligi 0.2mm kadar da zar gibi bir sey olsun.

Aklima UV yapistiricilar geliyor ancak daha once hic calismadim.

UV deyince sizi yonlendirmis olmayayim. Bana aradigim ozelliklerde yapistirici oneriniz ne olur?
 
Son düzenleme:
Japon yapıştırıcı spreyle aktive edilen farklı tipi var. Belki farkı olur. Sprey sonrası donuyor

1725109894547.png


 
Jel hemen donmuyor. Sprey sıkınca donuyor diye hatırlıyorum. Bu haliyle size vakit kazandıracaktır


Teli jele bulayın. İtinayla bir kat sarın. sprey sıkın 10sn de donar. Sonra diğer kat..
 
Son düzenleme:
Yarin sprayle kullanilan Japon yapistiriciyi deneyecegim. Bir de hizli kuruyan vernigi deneyecegim.

Her bir katmani yapistirip diger kati saracagim en son asamada ise epoxy yapistirici ile bobini tamamen kati blok hale getirecegim.

Gavur ne kullaniyor cok merak ediyorum. Karkassiz bobin zar gibi incer bir yapistirici ile monoblok halde oluyor ve hic dagilmiyor.
 
kaporta macunu deneyebilirsin, sertlestiriciyi fazla katarsan cabuk kurur, isiyada dayanikli, donunca kemik gibi oluyor.
 
Modüler Karkas üzerine sarıp katlar arası asetat kullanabilirsin.
Karkası çıkardıktan sonra epoxy resin ile vakum altında sabitleyebilirsin.
 
Sprey akrilik vernik te bir seçenek olabilir. Pcbleri izole etmek için kullanırdım. Çok hızlı olmasa çabuk kurur
 
Aktivatörlü (spray olan) yapıştırıcılar yapıştırıcı uygulandıktan sonra hızlı katılaşma için kullanıldığını sanıyordum fakat önce spreyi sıkıp sonra yapıştırıcı sürülmesi gerekiyor, sanırım zemin temizlenmesi ve kolay yapışması için, yapıştırma sonra sıkılması yüzeyin bozulmasına-renk değiştirmesine sebep oluyor. Bir dönem medikal sektöründeyken çalışanlar plastik hortumları yine plastik malzemeye yapıştırmak için hızlı yapıştırıcı kullanıyorlardı, baya bi araştırdım UV-B ışığı ile yapışan sıvı yapıştırıcılar buldum, ışık geçirmeyen bir kutu yaptım ve içine uv-b lambayı yerleştirdim, 2-3 saniyede kürleşme gerçekleşiyordu.

1725146832668.png
 


 
Saracagim bobini ifade etmek icin karkassiz diyordum. Her ne kadar karkas da iskelet anlamina gelse de iskeletsiz sanki sarmak istedigim bobini daha iyi tanimliyor.



Anladigim kadariyla bu is icin kendinden yapiskanli emaye tel kullaniyorlar.
 
Cam yapıştırıcısı var. Fiyat doğruysa kap. Aslında bu malzeme bakırın üzerindeki emaye. Fiyat niye ucuz şaşkınım. Belki eski fiyat belki farklı bir malzeme. Dişçilerin kullandıkları tuzlu.

Artık yaşlandım, elle sarma işine gözüm yemiyor. Güzel bir sarma makinesi tasarlasan, şöyle kolayca hobi usulü yapabileceğimiz, malzemeleri kolay olan. Gerçi tel iğnesinden tasarruf edince çatlaklı sarım oluyor, topluca iğne bulabilecek bi yer bulmak şart.
 
Daha basit evde kolay bulunan bir sey, mesela simdi aklima geldi, gerci simdilerde kalmadi ama kasap kagidi, ya da firin kagidi?

Bu arada gene simdi aklima geldi. Lazer yazici ve utuyle baski yapmak icin farkli kagit arayisi icinde olan arkadaslar. Kasap kagidini denemismiydiniz?
 
Sprayle ektiflesen japon japistirici ile isimi gordum fakat ortaya cikan isin kalitesinden hosnut kalmadim.

Kendinden yapiskanli emaye tel olayini arastirmak lazim. Acaba ulkemizde de uretiliyor mu?

Spray yanindaki yapistiricinin vizkositesi bal kadar olmasa da yuksek.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,558
Mesajlar
111,384
Üyeler
2,688
Son üye
Nightexe11

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top