Yeni bilgisayar alma vakti geldi mi?

Mikro Step

Kıdemli Üye
HP Eltedesk mini 800G2 PC kullaniyorum ve cok memnunum.

I7-6700T 2.8 GHz CPU ve 16 GB ram kullaniyor.

Ram boyutunu artirmayi dusunuyorum. 64GB a kadar yukseliyor. (HP'den teyid edilmedi forum sitelerinden)

Fakat bu makinanin yeni modelleri de cikmis.

Acikcasi hangi islemciyi almam gerektigi konusunda hic fikrim yok.

Benim islerimde I5 I7 farki onemli mi onu dahi bilmiyorum.

Almak istedigim PC'de islemci secenekleri

Intel® Core™ i7-13700T (up to 4.9GHz with Intel® Turbo Boost Technology, 30MB L3 cache, 16 Core, 24 cores) thread) 2 3
Intel® Core™ i5-13500T (up to 4.6GHz with Intel® Turbo Boost Technology, 24MB L3 cache, 14 Core, 20 thread) 2 3

PC anlayisim Keil, Delphi ve Eagle'i cok hizli kosturan makine iyi demek.

2.8 GHz I7 islemcili makinemin yerine yukaridaki I5 islemci iyi bir secimmidir? Yoksa I7 modelini mi almam daha iyi olur?

Ya da mevcut bilgisayarimda rami 32 ya da 64GB yapip yoluma devam mi etmeliyim?

Asil soru I5-I7 farki kendini hangi uygulamalarda hissettirir?

Son düzenleme:
HP Eltedesk mini 800G2 PC kullaniyorum ve cok memnunum.

I7-6700T 2.8 GHz CPU ve 16 GB ram kullaniyor.

Ram boyutunu artirmayi dusunuyorum. 64GB a kadar yukseliyor.

Fakat bu makinanin yeni modelleri de cikmis.

Acikcasi hangi islemciyi almam gerektigi konusunda hic fikrim yok.

Benim islerimde I5 I7 farki onemli mi onu dahi bilmiyorum.

Almak istedigim PC'de islemci secenekleri

Intel® Core™ i7-13700T (up to 4.9GHz with Intel® Turbo Boost Technology, 30MB L3 cache, 16 Core, 24 cores) thread) 2 3
Intel® Core™ i5-13500T (up to 4.6GHz with Intel® Turbo Boost Technology, 24MB L3 cache, 14 Core, 20 thread) 2 3

PC anlayisim Keil, Delphi ve Eagle'i cok hizli kosturan makine iyi demek.

2.8 GHz I7 islemcili makinemin yerine yukaridaki I5 islemci iyi bir secimmidir? Yoksa I7 modelini mi almam daha iyi olur?

Asil soru I5-I7 farki kendini hangi uygulamalarda hissettirir?
Bu programların kendi içinde sınırları olabilir.
İşlemci hızı ile alakaları olduğunu zannetmiyorum.
Akıllı bıdığa kod yazdırdım. :)
Bunu delphide deneyebilir misin?

delphi:
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var
  freq: Int64;
  startTime: Int64;
  endTime: Int64;
  i: Integer;
  numbers: array of Integer;
begin
  QueryPerformanceFrequency(freq);
  QueryPerformanceCounter(startTime); // Başlangıç

// 1.000.000 elemanlı bir dizi oluştur
  SetLength(numbers, 1000000);
  Randomize; // Rastgele sayı üretimi için başlangıç
  for i := 0 to High(numbers) do
    numbers[i] := Random(1000000); // 0 ile 999999 arasında rastgele sayılar

// Diziyi sıralama işlemi
  TArray.Sort<Integer>(numbers); // Delphi 2010 ve sonrası için geçerli

QueryPerformanceCounter(endTime); // Son
  ShowMessage('Ölçülen zaman ' + IntToStr((endTime - startTime) * 1000 div freq) + 'ms');
end;

Yukarıdaki örnek Delphi kod geliştirme testi değil. Delphi tarafından oluşturulan exe nin (tek core kullanan bir uygulama) cpu hız testi.

Sanırım @Mikro Step in kastettiği delphi idesinin hızlı açılması, kod geliştirme, derleme gibi işlemlerin hızlı olması.

D7 için modern laptoplarda sorun yaşamazsınız.
Keil derlemeyi paralel olarak yaptığı için, ne kadar cpu core varsa derleme süresi o kadar kısalır.
Eagle için bir fikrim yok :(

Kullandığınız uygulamalara bakınca bellek noktasında bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum 16GB yeterli. İlave ram takviyesi umduğunuz faydayı sağlamayacaktır. Sanal makineler ile uğraşıyorsanız ram takviyesi bu noktada performans artışı sağlar. Görev yöneticisinden ram kullanım miktarını gözleyebilirsiniz.

Geçen sene intelde 13. ve 14. nesil cpularda üretim hatasından kaynaklanan bir sorun yaşandı. Ağustos 2024 ayı içerisinde cpulara bir mikro kod güncellemesi yayınlandı. Sorunu çözmek için cpu performansını biraz düşürmüşlerdi. Şu anda piyasada olan yeni üretim pc lerde bu güncellemenin yapılmış olması beklenir.

Kişisel önerim, Elinizde ram varsa makinenize takın yoksa o makine için ilave yatırım yapmayın. Kullanabiliyorsanız o hali ile kullanmaya devam edin.
Yeni bir pc tabiki de daha iyi olur. Burada da bütçe ve kişiden kişiye değişen parametreler işin içine girer (Ekran boyutu, dış dünya bağlantıları usb/hdmi, fiziksel eth...vb).

mevcut makinaya ram eklemek, eğer yazılımlar tüm rami kullanıyor ve windows ram diske geçmek zorunda kalmıyorsa bir fark yaratmayacaktır.

senin işinde single core performansı önemli çünkü yazılımların çoğu eski ve multicore desteğinden tam faydalanamayacak.
tabi bunun yanında DDR5 ram ve hızlı bir SSD de sistem performansını önemli derecede arttıracaktır.
intel işlemciler 12. nesilden sonra hız ve verimlilik olarak çağ atladı ama 12-13-14 arasında öyle devasa farklar yok (%10-%15)

bu sebeple en önemli kriter çalışma frekansı ve turbo boost frekansı. üst seviye bir i5 işlemci giriş seviye i7'den single core olarak daha hızlı olabilir.

ben işlemci seçerken şuradan single core ve multicore performansına bakarak karar veriyorum.

7. Nesilden 13. Nesile ben geçtim, aynı zamanda ram im de yükseldi. Keil için çok kompleks olmayan projelerde fark derleme süresi 1saniye kısaldı, önemsiz yani. Çok fazla dosya içerenlerde bazılarında ciddi değişim oldu, ama keil versiyonum da değişti onunla alakalı olabilir. LTSpice, Matlab, simulink tarzı uygulamalarda ciddi fark etti, oran veremeyeceğim ama eşekten inmiş oldum. Eagle kullanmadığım için yorum yapamayacağım. Bilgisayarı yükseltmek baya şeyi değiştiriyor, ama herkes için aynı tatmini sağlamayabilir. Bence bilgisayardan memnunsanız gerek olmayabilir

Macun yenilemek bilgisayarı değiştirmek gibi fark ediyor. tavsiye ederim. Yıllardır önemsemediğim geç öğrendiğim konudur. Aynı bilgisayarı 10 sene daha kullanabilirsiniz.

Ekranın tozunu almak gibi keyfi bir iş değildir. pahalı bilgisayarınız 3 kuruşluk macun kadar değerli.

Size iki tavsiyem olacak.
Birincisi Gmktec Ryzen 7 işlemcili mini masaüstü diğeri Ryzen 9 işlemcili.
Kendim M7 Pro alıp ramleri 32gb yükselttim. 1 aydır kullanıyorum genel olarak memnunum. Bundan sonra Intel'in yüzüne bile bakmam.

Bunun fiyatı: ₺27k

Bu da ₺30k civarında.
Stok kalmamış ama yakında tekrar gelir.

Beelink ürünlerini de tavsiye ederim hocam.
Yeni bir marka ama dandik bir ürün değil.

Size iki tavsiyem olacak.
Birincisi Gmktec Ryzen 7 işlemcili mini masaüstü diğeri Ryzen 9 işlemcili.
Kendim M7 Pro alıp ramleri 32gb yükselttim. 1 aydır kullanıyorum genel olarak memnunum. Bundan sonra Intel'in yüzüne bile bakmam.

Bunun fiyatı: ₺27k

Bu da ₺30k civarında.
Stok kalmamış ama yakında tekrar gelir.

Beelink ürünlerini de tavsiye ederim hocam.
Yeni bir marka ama dandik bir ürün değil.
Ah bi de şu mini pclerde ekran kartı olsa mükemmel olacakta.. :D

1737146116713.png

Beelink için Teknobiyotik'te doc var. ₺5000 civarında fiyatı var.
24 Ocak'ta tekrar stok girecekmiş.

GMKTec için ise alternatif Oculink çözümler var ama ucuz değil.
1737146283908.png

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,226
Üyeler
2,918
Son üye
LostFearLess

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back