Yeni güç kaynağı projesi.

prob ucunun bir kaç kullanımda bu hale gelmesi olası bir durum mu?
Ucu yanmaya dayanıklı prob ucu var mı?

WhatsApp Image 2024-03-15 at 1.50.04 AM.jpeg
 
ben uclari kesip tekrar ayni sekilde bukuyorum, plastigide egeleyerek ikinci bir sans veriyorum, yada ali de birkac standartta satiliyor onlardan alip kullanip atabilirsin.
 
hp p9060 di sanirim, 8 tane aldim eridikce atiyorum.
siglent 2104 plus in problarina da uyuyor.
 
Probu bir yere taktığın zaman kastırmaman lazım. Ya bir şekilde prob kablosunu desteklemen lazım yada aşağıdaki gibi bir ara bağlantı kullanman lazım. Yoksa probun ucu kısa zamanda bozulur

1710484029090.png
 
Osiloskop ile Voltaj ölçümünü böyle yapmanın bir sakıncası var mı?

20240315_125029~2.jpg
 
Yapacağımız ölçüm açısından hiçbir fark yaratmaz o kablolar.
 
Daha detaylı açıklayalım da nerede, ne kullanılacağı anlaşılsın.
Voltaj ölçerken pek sorun değil. Akım ölçerken de eğer kablo, bizim meşhur jumper kablolardan değilse yine çok sorun olmaz.
Ama voltaj ve akım dışında sinyal, frekans, parazit gibi tespitler yapılmak isteniyorsa kablonun olabildiğince kısa ve kaliteli olması gerek. Hatta blendajlı olurda blendaj kısmını GND hattına bağlarsak dışarıdan kapılan parazitleride bir nebze engellemiş oluruz.
 
Ölçüm yapılacak sinyalde yüksek frekans bileşenleri varsa, o zaman hem şase kablosunu hem de canlı kabloyu olabildiğince kısa tutmamız lazım. Aynı şekilde ölçülecek sinyalin seviyesi çok düşük ise, gene kabloları kısa tutmamız lazım. Ama tabi dünyanın paraziti olan bir yerde düşük seviyeli bir sinyali ölçüyorsan, ilave tedbirler de alman gerekir, yoksa senin sinyal gürültünün içinde boğulur gider.

Burada 100 Hz lik olan ve genliği de birkaç volt olan bir sinyal göreceğiz. Çok yüksek doğruluk da gerekmiyor ölçüm için. O yüzden hiçbir sıkıntı yok.
 
Ama burada yüksek frekanslı bileşen içeriyor ifadesi önemli. Buradan "RF sinyal ölçülüyor" anlamı çıkarmamak lazım. Yüksek frekans bileşeni içeren tek sinyal çeşitleri RF sinyaller değil. Mesela dijital bir devre CPLD kullanıyorsun ve bunlar da çok kısa rise time (yükselme zamanı) istiyor. Örneğin 4 ns. Bu durumda 1 kHz lik bir kare dalgada bile yüzlerce MHz frekans bileşenleri olacak. Rise time'i ölçebilmek için de senin osiloskobunun bant genişliğinin buna göre yüksek olması gerekecek.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,749
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top