Yeni güç kaynağı projesi.

Öncelikle voltaj regülasyonunun tam çalıştığından emin olalım. Akım ayarını maksimum yap. Çıkış voltajını da 20 V yap. Sonra da 0 ... 3 A e kadar akım çek ve Q4 emitterinde 20V ölçtüğünden emin ol. Unutma, elektronik yükün gösterdiği voltaj lazım değil burada, multimetre ile Q4 emitterinde ölçtüğün voltaj önemli.

Boşta Voltajı potansiyometreden 20V yaptım, akımı rigolde 3A yaptım potansiyometreden de akımı sona dayadım rigol yükü açtım Q4 emitterinde voltaj 20V tan 18V a düştü.

12V da tekrar dene. Akımı da 0 ... 2 A arası değiştir. Ama sadece sıfır ve 2 A de ölçme voltajı. Akım yavaşça artarken voltaj ne oluyor. Sonra akım 2 A den sıfıra azaltırken voltaj ne oluyor?

12.15V ayarladım çıkışı.
rigol yükten çekilen akımı potansiyometre ile 0 dan arttırarak devam ettim ve aşağıdaki sonuçları aldım.
ölçümler Q4 emitter ve C1 negatif uçtan alındı.
yük 0.500A de, voltaj Q4 emitterinde 12.40V
yük 1.000A de, voltaj Q4 emitterinde 12.64V
yük 1.500A de, voltaj Q4 emitterinde 12.88V
yük 2.000A de, voltaj Q4 emitterinde 13.10V

akım 2 A den sıfıra azaltırken voltaj da ilk ayarladığım değere doğru gidiyor.

Son düzenleme:
Haydaa, akım arttıkça voltajı da artan bir güç kaynağını ilk defa görüyorum :oops:

Olması gereken, akım 0 dan 3 A e doğru artarken, Q4 emitter voltajının en fazla birkaç milivolt değişmesi lazım. Hatta yeterince yüksek çözünürlükle ölçünce o kadar bile değişmemesi lazım.

Aaaa bir dakka yav, ölçümü yanlış yapıyoruz :ohno1:

Çıkış voltajını C1 negatifine göre değil, çıkış tarafının eksisine göre yapmak lazım. Yani C7 nin eksisi :)

Aaaa bir dakka yav, ölçümü yanlış yapıyoruz :ohno1:

Çıkış voltajını C1 negatifine göre değil, çıkış tarafının eksisine göre yapmak lazım. Yani C7 nin eksisi :)
tamda ben çıkışın eksisinden ölçüm yaparsam voltaj çok değişmiyor diyecektim sen yazdın.

tamda ben çıkışın eksisinden ölçüm yaparsam voltaj çok değişmiyor diyecektim sen yazdın.

İşte demiştim ya, aksi belirtilmedikçe şaseye göre diye. Bu devrede birden fazla şase adayı olduğu için aksini belirtmem gerekirdi :)

Neyse, o zaman voltaj regülasyonu çalışıyor.

Şimdi akım potansiyometresini ortaya getir. Sonra da gene elektronik yük ile akımı 0 dan yavaş yavaş arttır. Ama 100 mA adımlarla git. Bir noktada güç kaynağının CC moda geçmesi lazım. Sonra akım potunu değiştirerek bu CC noktasının ayarlayabildiğini gör.

şimdi çıkışın eksisinden ölçüm yaptım.

12.14V ayarladım çıkışı.
ölçümler Q4 emitter ve çıkışın eksisinden alındı.
yük 0.500A de, voltaj Q4 emitterinde 12.14V
yük 1.000A de, voltaj Q4 emitterinde 12.14V
yük 1.500A de, voltaj Q4 emitterinde 12.14V
yük 2.000A de, voltaj Q4 emitterinde 12.13V
yük 3.000A de, voltaj Q4 emitterinde 12.12V

Neyse, o zaman voltaj regülasyonu çalışıyor.

Şimdi akım potansiyometresini ortaya getir. Sonra da gene elektronik yük ile akımı 0 dan yavaş yavaş arttır. Ama 100 mA adımlarla git. Bir noktada güç kaynağının CC moda geçmesi lazım. Sonra akım potunu değiştirerek bu CC noktasının ayarlayabildiğini gör.
evet sorun yok. CC mod da sağlam.
rigol fazla akım çekince cc moda giriyor ışık yanıyor akım potansiyometresinden arttırarak ışığı söndürüyor.

CC modda özellikle dene. CC moda girdikten sonra elektronik yükü daha fazla akım çekmeye zorla. Gene de güç kaynağının akımı aynı değerde limitlemesi lazım.

@taydin
Devrede limitler var.
mesela 15V yapıp, yükten 3A çekince 14.88 e düşüyor voltaj.
26V yapınca yük 3A olunca da 17V a düşüyor.

12V çıkış devrenin bu haliyle stabil gibi.

Bu kayıpları engellemek için OpAmp değişikliği mi gerek?

Yav 22 VAC veriyorsun devreye, 26 VDC almayı nasıl umuyorsun :D

Şimdi işte o sınırı belirleyeceğiz, biraz osiloskop öğreneceksin. Şimdi çıkış voltajını 12V yap. Elektronik yükü 3A ayarla ve çıkışa bağla.

Sonra da osiloskop ile C1 in uçlarındaki voltaja bak. Resmi konuya ekle

@taydin
Doğru mu bu ölçüm?

ddd.jpg

Mean kısmını ele almak gerekiyorsa 7 volt gibi bir düşüş söz konusu 12v 3A yükte.

Son düzenleme:
Otomatik ölçümlerin hepsini kaldır. Sinyali de ekranda dikey yönde merkezle. İşin temelini öğrenmek için otomatik ölçüm yerine kademeye göre ekrandaki kareleri sayarak ölçüm yap.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back