Acaba soğutucu olarak şu eski pentium soğutucusunu kullansam ne kadar fark eder?
5 dk civarı test ettim sabit kaldı gibi, termal kamerada kabloların kızardığını farkedince testi iptal ettim.Sıcaklığın stabil olduğundan emin ol. Yani sen ölçtükten sonra sıcaklık artmaya devam ediyor olmasın.
Devre çıkış voltajına DC out a yani osiloskop ile bakacağım değil mi?1) 24 VAC giriş ile, 3 A yük akımı çekiyorken ripple'sız kaç volt alabiliyoruz?
Devre çıkış voltajına DC out a yani osiloskop ile bakacağım değil mi?
Yoksa pass transistör Emittterinden mı?
Farketmez. Eğer ripple varsa iki yerde de görülür.
Önce DC kuplaj ile bak. Düz DC görmüyorsan ripple var demektir. Eğer düz DC görüyorsan bir de AC kuplaj ile bak, bu durumda da düz çizgi görmen lazım.
Tamam o zaman temel testleri yaptık gibi. Tekrar bir özet geçelim burada. Köprü diyotları daha yüksek akım kapasitesi olanlarla değiştirdik, ana filtre kondansatörünü 10 mF yaptık.
1) 24 VAC giriş ile, 3 A yük akımı çekiyorken ripple'sız kaç volt alabiliyoruz?
2) Güç kaynağını maksimum akım ayarına getirip (3 A), çıkışı kısa devre edersek (elektronik yükte bu özellik var) sıcaklık kaç derecede sabitleniyor?
3) Güç kaynağını maksimum çıkış voltajına getirip çıkış voltajını ölç. Sonra 3 A çekerken çıkış voltajını ölç. Bu performans parametresine "yük regülasyonu (load regulation)" deniyor.
[math]LR\ (\%) = \frac{V_{noload} - V_{maxload}}{V_{noload}} \times 100[/math]
4) Bir de şebeke regülasyonu ölçümü var, ama bunun için ya varyak veya AC güç kaynağı lazım, o yüzden bunu geçelim. Ama genel olarak yük regülasyonu ile şebeke regülasyonu neredeyse aynı çıkıyor lineer güç kaynakları için.
5) Çıkış gürültüsü ölçümü. Nominal bir yük çekerken, mesela 2 A, çıkıştaki gürültünün RMS değerini ve peak to peak değerini ölç. Bunun için osiloskopta AC kuplaj kullanman lazım.
Bende bunda kararsız kalmıştım. 16V 3A de ölçmek daha mantıklı olacaktı.Çıkış gürültüsü de aşırı derecede fazla. Güç kaynağının maksimum voltajı 16V demiştik. Bunun anlamı, 16 V da TEMİZ DC vermesi lazım, o skop görüntüsündeki gibi değil.
Multimetre ile tekrar ölçeyim.yük regülasyonunu yanlış ölçmüşsün. Eğer güç kaynağı yüksük 26 V veriyor, yüklenince de 17.45 V a düşüyorsa, ne regülasyon yapıyordur, nede trafo uygun güçtedir. Herşey bozuktur.