Yeni güç kaynağı projesi.

Bu güç kaynağından iki adet yapmıştım.
Birisi listeteki malzemeler ile yapıldı, diğeri modifiyeli.
Osiloskoptan her ikisindeki ripple değerlerine bakacağım.
Ayrıca devredeki elemanların ısı değerlerini de kontrol edeceğim.
Hangisini kutuya koyacağıma karar vereceğim.

WhatsApp Image 2024-11-07 at 15.49.52.jpeg
WhatsApp Image 2024-11-07 at 15.50.11.jpeg

3300 μF ile ripple olmadan 30V/3A almak için girişteki AC voltajın yükseltilmesi gerekiyor. Bu da doğrultulmuş voltajı yükseltiyor, daha yüksek voltaj dayanımı olan komponentler gerekiyor. AC voltajı fazla yükseltmeden 30V/3A alabilmek için 10 mF gerekli.

İki ayrı güç kaynağı yapılacaksa, bunların tamamen izole olması istenir. Bu da ancak ikisinin ayrı sekonderden beslenmesi ile mümkün.

3300 μF ile ripple olmadan 30V/3A almak için girişteki AC voltajın yükseltilmesi gerekiyor. Bu da doğrultulmuş voltajı yükseltiyor, daha yüksek voltaj dayanımı olan komponentler gerekiyor. AC voltajı fazla yükseltmeden 30V/3A alabilmek için 10 mF gerekli.
19.4VDC ripple olmadan alabiliyordum sanırım modifiyeli olan kart ile.

Çift çıkışlı yapmak için iki tane 34V sekonderi olan yeni bir trafo sardırmak daha mantık. İki trafoyu sığdırmak zor olur. Hem de çok ağır olur.

Devreyi 22VAC ile besliyoruz ama neden 34VAC sardıralım?

Devrenin orijinal hali kesinlikle 30V/3A veremiyor. Çinli veriyor diyor, ama aynı çinli araba için 10 kW inverter de satıyor :katil2:

Orijinal devreye 22VAC den fazla vermemek lazım. Ama bizim yaptığımız modifikasyonlar sonrası devre 30V/3A verebiliyor. Bunun için de girişe 30VAC üzerinde voltaj vermek gerekiyor.

Devrenin orijinal hali kesinlikle 30V/3A veremiyor. Çinli veriyor diyor, ama aynı çinli araba için 10 kW inverter de satıyor :katil2:

Orijinal devreye 22VAC den fazla vermemek lazım. Ama bizim yaptığımız modifikasyonlar sonrası devre 30V/3A verebiliyor. Bunun için de girişe 30VAC üzerinde voltaj vermek gerekiyor.
Doğrultucu diyotları, pass transistörünü ve filtre kondansatörünü değiştirdim ama TL081 yerine MC34071 bulamadım.

Doğrultucu diyotları, pass transistörünü ve filtre kondansatörünü değiştirdim ama TL081 yerine MC34071 bulamadım.
LF347 işini görebilir MC34071 yerine.
Jfet girişlidir yanılmıyorsam. 36V a kadar dual 18 volt ile de çalışır.

Son düzenleme:
Modifiyesiz orjinal devrede 22VAC ile beslediğimizde dalgalanma olmadan 15VDC 3A civarı alınabiliyor. 15VDC den sonra dalgalanmalar başlıyor.
Devreyi soğutmak için iki adet 8CM lik fan kullandım.
Bu değerler ile çok uzun süreler çalışılacaksa en azından bu tip bir etki yaratacak soğutma çözümü lazım.

WhatsApp Image 2024-11-07 at 16.56.56.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-07 at 16.59.16.jpeg
WhatsApp Image 2024-11-07 at 16.59.45.jpeg

Akım 3A sabit kaldı, çıkış voltajını yük çekerken 17VDC olacak şekilde arttırdım, multimetreden de 17VDC değerini okudum.
Osiloskop ile baktığğımda 2.1VDC civarı dalgalanma görüyorum.
WhatsApp Image 2024-11-07 at 17.06.03.jpeg

Buradan şunu anladım orijinal modifiyesiz devrede 15VDC 3A civarı çıkışta dalgalanma olmadan düz bir çizgi alabiliyorum.

Orijinal devrenin kapasitesi 15VDC, 3A demek yanlış olmaz sanırım.
Üstteki test düzeneğindeki soğuıtma şartlarını da göz önüne aldım.

Girişe ne kadar AC verebileceğini de TL081 in gördüğü voltaj belirliyor. Mesela çıkışa hiç yük bağlı değil iken voltaj regülatör opamp'in Vcc - Vee arasındaki voltaj ne kadar? Bunun 36 V dan yeterince uzak olması lazım. Bir de şebekenin %10 yükseleceğini düşünürsen, onun için de marj koyman lazım.

Girişe ne kadar AC verebileceğini de TL081 in gördüğü voltaj belirliyor. Mesela çıkışa hiç yük bağlı değil iken voltaj regülatör opamp'in Vcc - Vee arasındaki voltaj ne kadar? Bunun 36 V dan yeterince uzak olması lazım. Bir de şebekenin %10 yükseleceğini düşünürsen, onun için de marj koyman lazım.
Orijinal devreyi kenara ayırdım, şimdi modifiyeli devre ile test yapacağım olmadı bununla bakarım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back