Sanırım sektörde bilinen bir cihaz.
Tipi çok kaliteli duruyor kabini, spindle vs.
Çalıştığım şirkette kullanıyoruz.
Fakat bence ciddi bazı sorunları var.
Öncelikle vakum levha biraz hikaye. Tutuyor gibi ama ona güvenirseniz PCB fırlar.
Zamanla PCB bütün karttan etrafı kesilerek çıkartıldığı için tabanındaki ahşap levha da çiziliyor.
Bu da vakum yapamamasına sebep oluyor. Buna bir çözüm var mı yoksa bizim teknisyen abi mi yanlış kullanıyor bilmiyorum.
Bir diğer en büyük sıkıntı algortiması çok kötü, ama en azından bu ileride kolayca düzeltilebilir.
Alet uç değiştirmek için o kadar çok yükseliyor ki sonra en aşağı inip uç alıyor.
Sonra yine gereksiz yükseliyor en aşağı inip kazımaya başlıyor.
Bazen aklıma PCB nin üstünden manhattan gibi bir şehir var gökdelenlere çarpmamak için boş pcbnin üstünden o kadar yukarıdan geçiyor diye düşünüyorum. Açıkçası bu sebeple inanılmaz miktarda üretim süresi uzuyor.
3D pirinterda üretilen parçaları var, bizdekinde kırılanlar da var bu da çok iyi değil o paraya daha sağlam enjeksiyon üretsinler.
Vakumlu ucu bırakamayabiliyor başında oturup bıraktı mı bakıp gerekirse müdahale etmek gerekiyor.
Kalibrasyon süreci de mantıklı ama fazla manuel bence.
En büyük sıkıntı da 2 katlı PCB lerde PCByi levhaya koyup delik deldiriyorsunuz.
Sonrasında bu deliklere uygun 4mm çapında ağzı olamayan matkap ucu gibi çivileri var bununla tablaya çakıyorsunuz.
Bu çivi benzeri şeyi aletin deldiği PCB üzerindeki deliğe çakmak ayrı sıkıntı, çaktıktan sonrası da mekanik olarak çok iyi değil.
Bu çiviler sayesinden delik içi kaplama olsun PCB ters çevirme olsun gönyesi kaçmıyor.
Ama bence çok ilkel bir yöntem o çivileri çakması da zor çakılan taban levhası da aşınıyor.
Forumda daha önce bir kazıma makinası sormuştun birisine
@czorgormez abi. Sen de sahibinden de takip ediyormuşsun.
Mesele o cihaz vardı şirkette eskiden kalibrasyon için o da küçücük delik deliyordu.
Üzerinde kamerası vardı, sen PCB levhadan kaldırıp tekrar getirdiğinde istediğin yere koy,
Kamera ile snipercı gibi klavyeden hızlıca delik yerlerinin üstüne hedef alıyordun bitti.
Çivi işi mekanik bence pratik olmayan bir çözüm.
Sonuç olarak benim düşüncem alet güzel iş yapıyor ince ve hassas kazıma yapıyor ama hizasını kaçırmadan çalıştırabilirsen ve aradaki manuel işlemlerde kullanıcı hatası yapmazsan. Güzel araba ama fazla manuel. Ben manuel araba severim o ayrı
Bu cihazın parasına karşılık diğer kötülüğü eski makina 15 yıldan fazla olmasına rağmen açıkta çalışıyordu ve üstündeki vakum motoru sayesinde bir tane toz çıkarmıyordu. Spindle bağlı hortum vardı.
RF proda ise kasaya bağlı süpürge var canın isterse içeriyi manuel süpürüyorsun.
Eski cihazda da bu cihazda da ortak bir durum var PCB levhaya kağıt bant ile sabitleyip kullanılıyor.
Çivi varsa yine bant vakum yeterli gelmiyor.
Ya şirkette çok yanlış kullanılıyor cihaz ya da gerçekten başarısız bence.
Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.