Yurtdisindan getirilen PCB'ler icin test edilme sarti kondu

Şirket olmak zaten başka bir zorluk, açıkçası insanları daha çok özendirmek ve süreci basitleştirmek gerektiğini düşünüyorum.
Bir örnek vereyim. Bir şirket kurdunuz. İşlem yapmasanız bile KDV beyannamesi veriyorsunuz her ay. Beyannameyi verme ücreti 308.30, geçici vergi beyanı yılda 3 kere, sgk aylık 365.12, sonra kar ediyoruz vergi vermek için beyan ediyoruz beyan ücreti 1156.10. Yıllık toplam 11k yapıyor.
Bakın henüz bir iş yapmadan ödediğimiz rakam. Kira var ise 3 ayda bir kira bedeli stopaj. Aylık 3-10k arası muhasebe ücreti.

Yani, ben işimi düzgün yapayım, yasal olsun diyecekseniz yıllık 100k altına başlamak bile mümkün değil. Kanımca, belirli bir işlem hacmine ulaşana kadar e-devletten kurdum deyince kurulan, işlemlerin e-devlet üzerinden yapıldığı, muhasebeci gerektirmeyen, faturayı e-devlet üzerinden kesebildiğimiz, masrafları oraya işleyebildiğimiz ve sadece yılın sonunda kazancımız üzerinden tek kalemde vergimizi ödeyebildiğimiz bir sistem olmalı. Şirket büyüdükçe oranlar, masraflar artabilir kabul edilebilir. Ama bu durum başlamak isteyen insanların kayıt dışı çalışmasına neden oluyor.
Var o sistem. Insanlar oyle yapiyor zaten. Estonya sagolsun. Vatandaslikta verse de beni kurtarsa. ;) Eger biraz daha imkanin varsa Delaware'de kur. En azindan guvenilir bir hukuk sistemi var.
 
Son düzenleme:
türkiyede mevzuat ve işleyiş farklıdır. yani bunun uygulanacağını sanmıyorum. mesela aliexpressten bir ürün aldın üstünde pcb ve parçalar var bu da mı teste gidecek. ya da boş pcbnin neyine nasıl emc testi yapacaksın ?

uygulanırsa da lpkf veya benzeri prototip pcb makinaları 1 miyon tl olur. (keşke o 100 binlik makinayı alsaydım :/ )
 
Daha uygun fiyatlı olarak aynı firmanın şöyle bir ürünü var. Acaba bu cihazın ne kısıtlamarı var. JLCPCB'den bastırılan çift katmanlı PCB'yi bunla yapabiliyorsak güzel bir cihaz. Tabii ne kadar uygun olursa olsun 144.845,28 TL + KDV çok para. Hatta çok çok para.


Benzer fiyata bir de şu varmış:

 
1.5 milyonluk olan 22x30 cm, digeri 10x15 cm sanirim. Bir de pahali olanda min yol genisligi 0.1 mm, ucuzda 0.2 mm galiba.
 
Bence DIY işi zor. Sonuçta PCB kazıdıktan sonra, deliklerin üstünün kaplanması için tin plating yapılması, soldermask uygulanması, ön ve arka tarafların hizalanması, çok katmanlı ise laminasyon gibi birçok zorlayıcı adım var bence. Tabii çalıştığınız bileşenler BGA gibi oluyorsa, bana gereksiz bir uğraş gibi geliyor (hepsini denedim bu arada, laminasyon haricinde). Vergisini ödeyip yurtdışından yaptırıp getirmek en mantıklısıydı şu ana kadar.
 
hızlı prototiplemenin olayı sadece zaman. örneğin savunma sanayinde bir rf filtre kartı yapıyorsunuz. bu kartın pcb tasarımı belki 20 revizyon geçiriyor. her revizyonda 1 hafta kaybedilirse o firma batar. yoksa hızlı prototipleme en iyi makinalarla bile yapıldığında maliyetli-zahmetli ve çıktısı fabrikasyon bir pcb kadar kullanışlı değil. lpkf cihazları epey bir kullandım şu an bu makinalar nasa dahil tüm arge lablarında standart gibi. orada prototipleme labratuarında bu işin teknisyenleri var. ilgili birimden sipariş geliyor ertesi güne hatta birkaç saate hazır oluyor.

bizim gibi hobi işleri için bence en basit yöntem toner transfer. ben çift katmanlıyı toner transfer ile ki ayrı 0.8mm pcbye basıyorum sonra bunları ayrı ayrı delip hizalayıp. via geçişlerini elle yapıyorum. tabi bu pcb prototipini tasarlarken entegre altına via koymuyorum ve çok dar geçişlerden kaçınıyorum. bu yöntemle qfn48 chiplerle 8 mil yol boşluk pcblere fazla zorlanmadna yapabiliyorum.

fakat ufak çaplı ar-ge ve imalat işleri için kenarda bir kazıma prototipleme makinası tutmak mantıklı. şu an makina alacak olsam lpkf almam yerli derinmotion alırım.

 
Amacım zaten o talebe hizmet vermek.
Elimde CTP cihazı bile var.
Bu işi pratik hale getirmek istiyorum lakin asıl mesleğim biraz bu işleri yapmama engel oluyor.

PCB üretimi süreçleri için kullandığınız akışı ve kullandığınız ekipmanları sormak için setup demistim. Tam açık olmadı sanırım.
 
Son düzenleme:
Aşağıdaki firmadan hiç teklif alan oldu mu ? Fiyatları diğer yerli firmalar gibi uçuk mu acaba? LPKF'in tr distribütörüymüş bu firma. Tamara Electronics.

 
Firmanın adı prototip olduğuna göre herhalde uygun fiyata birkaç tane PCB üretiyordur diye düşünüyorum. Daha önceleri benim bildiğim türk firmaları prototip diye birşey yapmıyorlardı. "tooling" diye yüzlerce dolarlık bir ücret geçiriyorlardı, ha 1 tane yapmışsın ha 100 tane farketmiyordu. Ama belki artık yapmaya başladılar.
 
Yalnız bu firmadan sipariş teklifi almak oldukça zahmetli gibi görünüyor. JLCPCB'de gerberi yüklediğimizde kendisi varsayılan ayarları otomatik atıyordu. Sen istersen değişiklik yapıyordun. Burada tüm parametreleri senin belirlemen gerekiyor. Yani buradan sipariş verlebilmek için oturup endüstriyel pcb üretimi konusunda sıkı bir çalışma yapmak gerekiyor heralde :) .

 
Peki yurt içinden gelen PCB test edilmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa, "tooling" ücreti gitti "testing" ücreti geldi demektir, ucuz PCB yaptırma gene yalan oldu demektir ...
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,229
Mesajlar
122,391
Üyeler
2,921
Son üye
windowsxp

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top