Osiloskop için izolasyon trafosu

SUB ZERO

Aktif Üye
Elimde 80 watt kademeli ( 2v, 6v ,12v) 2 adet trafo var. 12V çıkışlarını seri bağlayıp izolasyon trafosu yapmayı düşünüyorum. Osiloskop 15-18 watt güç tüketimi var. Trafolar seri bağlanırsa güç kaybı olur mu? Sizce seri bağlarsam nasıl olur?

Son düzenleme:
Var tabii ama çok fazla değil (yalnış hatırlamıyorumsa tek hanelerde genellikle). Skopa bağlamadan önce 40W havyayı test yükü kullanarak deneyin.

izolasyon trafosu genel olarak osiloskobu beslemek için değil, yükü beslemek için kullanılır. Bu şekilde yüke yanlışlıkla dokunsanız bile çarpılmazsınız(tek noktadan temas ile). Bu yüzden izolasyon trafosunun daha güçlü olması güzel olur. Etrafınızda aküsü bitmiş online UPS varsa iki adet temin edip en az 300~350W bir trafo oluşturabilirsiniz.

izolasyon trafosu genel olarak osiloskobu beslemek için değil, yükü beslemek için kullanılır. Bu şekilde yüke yanlışlıkla dokunsanız bile çarpılmazsınız(tek noktadan temas ile). Bu yüzden izolasyon trafosunun daha güçlü olması güzel olur. Etrafınızda aküsü bitmiş online UPS varsa iki adet temin edip en az 300~350W bir trafo oluşturabilirsiniz.
O aklımda hocam. Bulursam onunla yapacam. 80 watt şu anda fazlasıyla skoba yeter. Yük olayına gelince. Yük gücü yüksek olabilir şu anda ona göre trafo yok.
Peki size şunları sorayım müsadenizle...
1.) Trafonun sekonder kısmına pirizi ayarladık bu prize şebekeden topraklama getirip bağlıyoruz doğru mu?
2.) 2 tane izolasyon trafomuz olsa hem yükü hem de skobu ayrı ayrı bağlasak nasıl olur?

Son düzenleme:
O aklımda hocam. Bulursam onunla yapacam. 80 watt şu anda fazlasıyla skoba yeter. Yük olayına gelince. Yük gücü yüksek olabilir şu anda ona göre trafo yok.
Peki size şunları sorayım müsadenizle...
1.) Trafonun sekonder kısmına pirizi ayarladık bu prize şebekeden topraklama getirip bağlıyoruz doğru mu?
2.) 2 tane izolasyon trafomuz olsa hem yükü hem de skobu ayrı ayrı bağlasak nasıl olur?
Doğru uygulama skop doğrudan şebekeye bağlanacak yük izolasyon trafosundan beslenecek ve kesinlikle şebeke toprağına bağlanmayacak zaten ondan kurtulmaya çalişiyoruz
Yani 1. Hayır 2. Osiloskopun şebeke toprağına bağlı olması daha sağlıklı çalişmasını sağlayacaktır bu nedenle izolasyon trafosu kullanılmaz

Doğru uygulama skop doğrudan şebekeye bağlanacak yük izolasyon trafosundan beslenecek ve kesinlikle şebeke toprağına bağlanmayacak zaten ondan kurtulmaya çalişiyoruz
Yani 1. Hayır 2. Osiloskopun şebeke toprağına bağlı olması daha sağlıklı çalişmasını sağlayacaktır bu nedenle izolasyon trafosu kullanılmaz
Osiloskobu izolasyon trafosuyla kullanmamızın sakıncası gnd ile şebeke toprağı irtibatlı ölçümlerdeki netlikler buna göre ayarlanmış olmasıdır ve bir de yük tarafından bizi elektrik çarpmasına sebebiyet verir doğru mu?
Şimdi düşünüyorum osiloskobu izolasyon trafosuyla çalıştırdıgımızda osiloskobun ground ile şebeke toprağı birbirinden ayrılmış oluyor ki prizdeki toprağı iptal etmekten farksız gibi.

@SUB ZERO atladığın nokta skob groundu ile şahir şebekesi toprak hattının birbirina bağlı olduğu. Eğer skop ile şehir şebekesini ölçmeye çalışırsan nötr (en iyi ihtimalle Kaçak akım atar - tabi varsa) yada fazı (düşünmek bile istemiyorum- Skoba veda edebilirsin) skob probu üzerinden grounda kısa devre edersin.
Topkrak hattı senin hayati güvencen bu yüzden yükük toprak hattı izole ediliyor.

Skop her halükarda şehir şebekesine bağlanacak. Yük ise izolasyon trafosundan geçirilerek skoba bağlanacak. Bu şekilde trafo sekondere skop ile dokunman (tek noktadan temas) tehlike oluşturmayacak.

@SUB ZERO atladığın nokta skob groundu ile şahir şebekesi toprak hattının birbirina bağlı olduğu. Eğer skop ile şehir şebekesini ölçmeye çalışırsan nötr (en iyi ihtimalle Kaçak akım atar - tabi varsa) yada fazı (düşünmek bile istemiyorum- Skoba veda edebilirsin) skob probu üzerinden grounda kısa devre edersin.
Topkrak hattı senin hayati güvencen bu yüzden yükük toprak hattı izole ediliyor.

Skop her halükarda şehir şebekesine bağlanacak. Yük ise izolasyon trafosundan geçirilerek skoba bağlanacak. Bu şekilde trafo sekondere skop ile dokunman (tek noktadan temas) tehlike oluşturmayacak.
Hocam ground ile şebeke topraklamasının irtibatlı olduğunu biliyorum.
İzolasyon trafosu hem osiloskoba hem de yüke bağlı olmadan şehir şebekesini ölçersek ground ucu yükün nötrüne değdiği anda zaten nötr toprak teması olacak bu durumda KAKR atar. Burada hemfikiriz sorun yok.
Aşağıdaki 3 maddeyi doğru mu anladım veya eksik hata varsa düzeltirseniz sevinirim.
1. Biz yükü trafodan beslersek bizi elektrik çarpmasından önleyecek.
2.) Biz yükü trafodan beslersek osiloskobu topraklı prizden beslersek ground da şebeke toprağıyla irtibatlı olacağı için ölçümler daha net ve temiz pürüzsüz olacak ve aynı zamanda KAKR, sigorta atmayacak.
3.) Biz osiloskobu trafodan beslersek prizin toprağını ayırmaktan farksız bir işlem yapmamış olacağız. Bu durumda ölçümler yapılır KAKR, sigorta atmaz ve osiloskop şebeke toprağından izole olduğu için ölçümleri üreticinin vaadettiği sınırlarda alamayabiliriz.

izolasyon trafosu 230VAC giriş, 230VAC çıkış olur. Sende iki tane 12VAC çıkış veren trafo var, iki trafoyu seri bağlasan 24VAC. Osiloskobu bununla nasıl besleyeceksin anlamadım.

izolasyon trafosu 230VAC giriş, 230VAC çıkış olur. Sende iki tane 12VAC çıkış veren trafo var, iki trafoyu seri bağlasan 24VAC. Osiloskobu bununla nasıl besleyeceksin anlamadım.
Özdeş 2 adet trafo var. 12v çıkışlarını birleştirsek bir taraftan 220 v verip diğer taraftan 220 v alamaz mıyız?

Muhtemelen 220V dan biraz daha düşük alırsın. Fakat çok sorun olmaz.

Bahsettiğin uygulamayı aşağıda linkini verdiğim iki adet özdeş UPS transformatorü ile yapmıştm ve işimi gördü.

Seri bağlamak lafını yanlış kullandım heralde. Trafo çıkışlarını birleştirelim demek daha mantıklıydı.

İki tane arka arkaya bağlayıp anma gücüne yakın kullanırsan sekonder akımları yüksek olur ve trafolar çok ısınır, güç kaybı meydana gelir. Ama 230/230 olan bir izolasyon trafosunda ısınma minimal olur, anma gücüne çok yakın da güç alırsın.

İki tane arka arkaya bağlayıp anma gücüne yakın kullanırsan sekonder akımları yüksek olur ve trafolar çok ısınır, güç kaybı meydana gelir. Ama 230/230 olan bir izolasyon trafosunda ısınma minimal olur, anma gücüne çok yakın da güç alırsın.
Anma gücüne yakın kullanmam ki... Şu anda skop 15 watt. Sorun olur mu? UPS trafosu bulana kadar şimdilik osiloskobu bağlayayım diyorum.

Hocam ground ile şebeke topraklamasının irtibatlı olduğunu biliyorum.
İzolasyon trafosu hem osiloskoba hem de yüke bağlı olmadan şehir şebekesini ölçersek ground ucu yükün nötrüne değdiği anda zaten nötr toprak teması olacak bu durumda KAKR atar. Burada hemfikiriz sorun yok.
Aşağıdaki 3 maddeyi doğru mu anladım veya eksik hata varsa düzeltirseniz sevinirim.
1. Biz yükü trafodan beslersek bizi elektrik çarpmasından önleyecek.
2.) Biz yükü trafodan beslersek osiloskobu topraklı prizden beslersek ground da şebeke toprağıyla irtibatlı olacağı için ölçümler daha net ve temiz pürüzsüz olacak ve aynı zamanda KAKR, sigorta atmayacak.
3.) Biz osiloskobu trafodan beslersek prizin toprağını ayırmaktan farksız bir işlem yapmamış olacağız. Bu durumda ölçümler yapılır KAKR, sigorta atmaz ve osiloskop şebeke toprağından izole olduğu için ölçümleri üreticinin vaadettiği sınırlarda alamayabiliriz.
1.) öyle bir garanti yok hatta dikkatli kullanmazssanız daha bile tehlikeli izolasyon trafosundan sonra tek bir noktaya dokundugunuzda çarpılmasanız da 2 noktaya birden dokundugunuzda üzerinizden akım geçer ve kakr atmaz.
2. Biraz da toprak hattının kalitesine bağlı ama şoyle düşünebilirsiniz gerekli olmasaydı böyle tasarlanmazdı topraklama birçok yerde kullanılıyor filitrelerde - emi yayınımını azaltmak için vs
3.) farkı şu şebekeden gelen faz ve nötr toprak referanslıdır ama izolasyon trafosundan geçtikten sonra toprak referansı ortadan kalkar ama zaten osiloskobun guc kaynagı izolelidir (primer ve sekonder arasındaki kapasitif geçiş hariç). Yani nekadar fark yaratır tartışılır

@SUBZERO

Elindeki iki transformatoru birbirine bagla.
Cikista 220v ya da yakin bir voltaj oldugunu olcerek teyid et.
Scopu elde ettigin voltajla besle. Scopu calistir tekrar voltaji olc.

Eger voltaj scop katalogundaki minimum degere cok yakinsa o trafolar isini gormeyecek demektir.
Voltaj katalog degerlerine uygun ise cihazin ekran parlakliligini vs ac bir yandan voltaji bir yandan da transformator sicakliklarini gozle.
Baktin her sey yolunda 1 iki saat bu vaziyette calissin gene kontrol et.

Bu deneyi yapmadan bence yeni transformator arayisina girme.

P ucunde iki transformatorun olsun. Bunlarin verimi v olsun.

Bu durumda iki transformator de bahsettigin sekilde calistirildiginda verim v*v olur.

Mesela 0.9 olan verim 0.81'e duser.

Transformatoru hic bir zaman katalog degerindeki gucle calistirmak istemeyiz. Ben sahsen transformatorumun el yakmayacak kadar isinmasini tercih ederim.

Küçük boyutlu trafoların verimini %80 gibi düşünebilirsin. İki trafo arka arkaya bağlayınca verim %64 gibi oluyor, yani neredeyse yarı yarıya güç kaybetmiş oluyorsun.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back