Osiloskop için izolasyon trafosu

Bu şekilde kullanmak yerine yeni bir izolasyon trafosu sardırın. Zaten trafo güçleriniz çok düşük, haliyle sarım sayısının fazla olduğu yerde sargı direnci yüksektir. Bu da yük bağladığınızda gerilimin çok düşmesine sebep olabilir. Bir de verim konusu var.

İzolasyon trafosunu aşağıdaki oranlarda sardırabilirsiniz. İhtiyacınıza göre.

0-220V / 0-110-220V (kademeli sekonder)
0-220V / 0-110 / 0-220 V (çift sekonder)

Hatta bu gerilim aralıklarını aşağıdaki gibi seçerseniz daha da iyi olur.

0-110-115-220-230V gibi.

İzolasyon trafosunun belli bir güçte olması gerekir. İzolasyon trafosu şebeke ile trafo çıkışını birbirine manyetik olarak bağlar, sadece elektriksel izolasyon değil, trafo uygun güçte seçildiği takdirde trafo çıkışındaki kısa devre akımının da küçük olmasını sağlar.

Son düzenleme:
Muhtemelen 220V dan biraz daha düşük alırsın. Fakat çok sorun olmaz.

Bahsettiğin uygulamayı aşağıda linkini verdiğim iki adet özdeş UPS transformatorü ile yapmıştm ve işimi gördü.

Bazı upslerde 8v yardımcı sargı var. Hem çıkış voltajını monitör etmek hem de UPS üzerindeki devrenin beslemesi için.
Beyaz soketli olan sanırım yardımcı sargı.

Bazı upslerde ise 220V AC girişi tek kademeli değil 200, 220, 240V olarak tasarlanıyor. Nedenini bilmiyorum ama çıkış voltajı üzerinde oynama yapmak için kullanışlı oluyor.

Bazı upslerde 8v yardımcı sargı var. Hem çıkış voltajını monitör etmek hem de UPS üzerindeki devrenin beslemesi için.
Beyaz soketli olan sanırım yardımcı sargı.

Bazı upslerde ise 220V AC girişi tek kademeli değil 200, 220, 240V olarak tasarlanıyor. Nedenini bilmiyorum ama çıkış voltajı üzerinde oynama yapmak için kullanışlı oluyor.
Line-interactive ups lerde bahsettiğiniz kademeli trafo kullanılmış olabilir.

Eğer test ettiğin devre SMPS ise ve gücü de 50W gibi ise, peş peşe bağlı bu iki 80W trafo ile bu SMPS'i çalıştır, osiloskobu da doğrudan şebekeye bağla. SMPS'i tam yüklemezsen bu şekilde sorunsuz ölçümler yapabilirsin.

Birisim Varyak yok elimde . Ekstra smps ler olur Timur abi. Örneğin Smps 12 V 2A yükleyip test ettiğimde sorun çıkar mı mesela? Smps in nihayetinde sekonder kısmında bir yüklenme olacak primer kısmına da aynısı yansır mı?

Eğer bu iki tane trafo ile yaptığın izolasyon trafosunun çıkışına SMPS bağlarsan, osiloskobu bozmadan SMPS'in her tarafında ölçüm yapabilirsin.

Ama şu önemli konuyu unutma: İzolasyon trafosunun amacı, test cihazını, yani osiloskobu korumaktır! Seni korumak değildir! Eğer dikkat etmezsen, izolasyon trafosu varken bile çok vahim ve ölümcül bir çarpılmaya maruz kalabilirsin.

Eğer bu iki tane trafo ile yaptığın izolasyon trafosunun çıkışına SMPS bağlarsan, osiloskobu bozmadan SMPS'in her tarafında ölçüm yapabilirsin.

Ama şu önemli konuyu unutma: İzolasyon trafosunun amacı, test cihazını, yani osiloskobu korumaktır! Seni korumak değildir! Eğer dikkat etmezsen, izolasyon trafosu varken bile çok vahim ve ölümcül bir çarpılmaya maruz kalabilirsin.
Abi dikkat ederim. Ben zaten kabloları karta lehimleyip osiloskobun problarını bağlayıp ölçüm yaparım.

Ben Konu epeyce ilerleyip başka yerlere gelmiş olmasına karşılık gene baştaki ne olmalı konusuna değinmek istiyorum.
Yükü şebekeden ayıramadığınızda Skobu şebekeden izole etmek bir çözümdür.
Daha güzel olan çözüm ise hem yükün hem skobun izole olmasıdır. Zira Skop gnd si yükün gnd sine bir şekilde irtibatlanacaktır ölçüm sırasında.
Şebekeden arındırılmış olması birçok riski de ortadan kaldıracaktır.

Yük ile Scobu aynı izolasyondan beslemek ise Skobun GND sini dilediğiniz yük noktasına bağlamanızı engelleyecektir. Her iki sisteminde birbirinden bağımsız "Floating" olması tercih edilir.

Ben Konu epeyce ilerleyip başka yerlere gelmiş olmasına karşılık gene baştaki ne olmalı konusuna değinmek istiyorum.
Yükü şebekeden ayıramadığınızda Skobu şebekeden izole etmek bir çözümdür.
Daha güzel olan çözüm ise hem yükün hem skobun izole olmasıdır. Zira Skop gnd si yükün gnd sine bir şekilde irtibatlanacaktır ölçüm sırasında.
Şebekeden arındırılmış olması birçok riski de ortadan kaldıracaktır.

Yük ile Scobu aynı izolasyondan beslemek ise Skobun GND sini dilediğiniz yük noktasına bağlamanızı engelleyecektir. Her iki sisteminde birbirinden bağımsız "Floating" olması tercih edilir.
Hocam sizin önerinizi ben 2.mesajımda soru olarak belirttim çok uzman ve tecrübe sahibi olmadığım için aklıma gelenleri soruyorum.
Yük izolasyon trafosu ile şebekeden ayrıldıktan sonra osiloskobun gnd si ile yükün gndsi irtibatlandıgında ne gibi sorun çıkacak?

Tekin probları güzel ama çok pahalı. Adamlar izolasyonu probun kendisinde yapıyorlar fiber üzerinden de sinyal artı enerji beslemesi sağlanıyor.
Bu problar 20 tane Rigol skopun fiyatına satılıyor. :)

Hocam sizin önerinizi ben 2.mesajımda soru olarak belirttim çok uzman ve tecrübe sahibi olmadığım için aklıma gelenleri soruyorum.
Yük izolasyon trafosu ile şebekeden ayrıldıktan sonra osiloskobun gnd si ile yükün gndsi irtibatlandıgında ne gibi sorun çıkacak?
Problem şurada başlar.
Şebekeden çalışmak zorunda olan cihazlarda İzolasyonlu scobun GND sini faz tarafına bağlayamazsınız.
Sizi riske atar.
Ancak scop izolasyonsuz olduğunda yük izolasyonlu ise bu risk ortadan kalkar.
Bu defada toprak ve şebeke etkileri nedeniyle ölçmek istediğiniz yükü şebekenin toprağıyla irtibatlandırmış olduğunuzdan yüksek potansiyel gerilimlerde gene sizi riske sokar.

bir soruda ben sorayım. scop besleme kablosunu şebekedeki topraktan ayırsak ölçmek istediğimiz cihazıda topraktan ayırsak o zaman scop şasesini istediğimiz noktaya bağlayabilirmiyiz?

Scop gibi devasa devreler toplulugunun GND noktasini kendi devrenin herhangi bir noktasina bagladiginda devrene cok fazla gurultu enjekte etmis olursun.
Cunku scopun her bir iletkeni anten gibi davranir ve toplanan sinyaller devrene enjekte olur.

Devre bu derece yuksek gurultuyu dert etmezse ekranda anlamli seyler gorursun.

Fakat gurultuye fazla duyarli bir devre ise zaten devren islevini yapamaz duruma gelir.

Son düzenleme:
bir soruda ben sorayım. scop besleme kablosunu şebekedeki topraktan ayırsak ölçmek istediğimiz cihazıda topraktan ayırsak o zaman scop şasesini istediğimiz noktaya bağlayabilirmiyiz?
Şöyle yapılabilir, bazı scoplar USB-C den besleniyor. O skoplar için besleme gerilimini destekleyen powerbanklarla izolasyon yapılması mümkündür.
Örnek powerbank:

Şunu da unutmamamız gerekiyor - skop izole iken, onun şasesinde olan gerilim probların takıldığı devrenin gerilim seviyesinde.
Örneğin 220V devrenin primerisinde ölçüm yapılıyorsa izole scope'un şasesi şebeke toprağına veya nötre değil de devrenin ortasında bir yere (örnek ftrafonun sargısına) bağlanmışsa şase faz ile dolayı yoldan bağlı olur. Bu durumda scopun şasesine dokunulursa, bacaklar üzerinden zemine akım yolu açılır. Kısacası elektrik çarpma ihtimali oluşur. Eldiven kullanın derim de ama çok ihtiyatlı davranılması gerekiyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,440
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back