Bazı upslerde 8v yardımcı sargı var. Hem çıkış voltajını monitör etmek hem de UPS üzerindeki devrenin beslemesi için.Muhtemelen 220V dan biraz daha düşük alırsın. Fakat çok sorun olmaz.
Bahsettiğin uygulamayı aşağıda linkini verdiğim iki adet özdeş UPS transformatorü ile yapmıştm ve işimi gördü.
Deneme amacli izolasyon transformatoru isini cozdum.
Akuleri arizali iki tane UPS in transformatorlerini soktum. 220/12 12/220 seklinde baglarsam bes on dakika calistirmama ses cikartmaz.
![]()
Kalin olan siyah, kirmizi belli. Bunlar sekonderdir.
Mavi Kahve ve
Siyah Beyaz kafa karistirici.
Icimizden illaki bilen vardir.
Line-interactive ups lerde bahsettiğiniz kademeli trafo kullanılmış olabilir.Bazı upslerde 8v yardımcı sargı var. Hem çıkış voltajını monitör etmek hem de UPS üzerindeki devrenin beslemesi için.
Beyaz soketli olan sanırım yardımcı sargı.
Bazı upslerde ise 220V AC girişi tek kademeli değil 200, 220, 240V olarak tasarlanıyor. Nedenini bilmiyorum ama çıkış voltajı üzerinde oynama yapmak için kullanışlı oluyor.
Abi dikkat ederim. Ben zaten kabloları karta lehimleyip osiloskobun problarını bağlayıp ölçüm yaparım.Eğer bu iki tane trafo ile yaptığın izolasyon trafosunun çıkışına SMPS bağlarsan, osiloskobu bozmadan SMPS'in her tarafında ölçüm yapabilirsin.
Ama şu önemli konuyu unutma: İzolasyon trafosunun amacı, test cihazını, yani osiloskobu korumaktır! Seni korumak değildir! Eğer dikkat etmezsen, izolasyon trafosu varken bile çok vahim ve ölümcül bir çarpılmaya maruz kalabilirsin.
Hocam sizin önerinizi ben 2.mesajımda soru olarak belirttim çok uzman ve tecrübe sahibi olmadığım için aklıma gelenleri soruyorum.Ben Konu epeyce ilerleyip başka yerlere gelmiş olmasına karşılık gene baştaki ne olmalı konusuna değinmek istiyorum.
Yükü şebekeden ayıramadığınızda Skobu şebekeden izole etmek bir çözümdür.
Daha güzel olan çözüm ise hem yükün hem skobun izole olmasıdır. Zira Skop gnd si yükün gnd sine bir şekilde irtibatlanacaktır ölçüm sırasında.
Şebekeden arındırılmış olması birçok riski de ortadan kaldıracaktır.
Yük ile Scobu aynı izolasyondan beslemek ise Skobun GND sini dilediğiniz yük noktasına bağlamanızı engelleyecektir. Her iki sisteminde birbirinden bağımsız "Floating" olması tercih edilir.
Problem şurada başlar.Hocam sizin önerinizi ben 2.mesajımda soru olarak belirttim çok uzman ve tecrübe sahibi olmadığım için aklıma gelenleri soruyorum.
Yük izolasyon trafosu ile şebekeden ayrıldıktan sonra osiloskobun gnd si ile yükün gndsi irtibatlandıgında ne gibi sorun çıkacak?
Şöyle yapılabilir, bazı scoplar USB-C den besleniyor. O skoplar için besleme gerilimini destekleyen powerbanklarla izolasyon yapılması mümkündür.bir soruda ben sorayım. scop besleme kablosunu şebekedeki topraktan ayırsak ölçmek istediğimiz cihazıda topraktan ayırsak o zaman scop şasesini istediğimiz noktaya bağlayabilirmiyiz?