NAS konusu biraz sıkıntılı konudur. İyi planlamak lazım. Ben destek verdiğim bir firmada 10 SAS diskli DELL storage kurmuştum. Diskler 24 saat çalıştıklarında yüksek standartlı olmalarına rağmen belli bir süre sıkıntı çıkartmaya başlarlar. O zaman değiştirip yenisini takmak gerekir. Genelde biri bozulduğunda diğerleri de sıra ile bozulma yoluna girer. Burada kritik konu NASın ne amaçlı kullanılacağıdır. Data storage olarak kullanılabilir, üzerinde genel veya özel erişime açık yazılım için kullanılabilir. Veya başka birçok konular için tasarlanabilir. Ne için kullanacaksanız kullanın sistemdeki dataların mutlaka yedeğinin dışarı çıkartılması gerekir. Bu amaçla önce DAT ünitesine yedek almaya başladım. Sonra maliyetler çok yükselince Harici hard disklere hergün yedek almaya başladım. Ve aylık yedekleri de DAT kartuşlara yazdırmaya başladık. Bir defasında ünitenin raid kontrol kartı arızalandığında dataları kurtarmak için bayağı uğraştık. Birde küçük storageler var. QNAP gibi. Bunlarda her diski kabul etmiyor. Özel diskler istiyor. Maliyetleri yüksek oluyor. Bu ünitelerde kritik olan disklerin ömürleri. 24 saat çalıştırmayı düşünüyorsanız disklerin ömürleri oldukça kısalabilir. Kritik dataların dışarı alınması konusu göz ardı edilemeyecek en önemli konu.