NAS için disk önerisi

NAS konusu biraz sıkıntılı konudur. İyi planlamak lazım. Ben destek verdiğim bir firmada 10 SAS diskli DELL storage kurmuştum. Diskler 24 saat çalıştıklarında yüksek standartlı olmalarına rağmen belli bir süre sıkıntı çıkartmaya başlarlar. O zaman değiştirip yenisini takmak gerekir. Genelde biri bozulduğunda diğerleri de sıra ile bozulma yoluna girer. Burada kritik konu NASın ne amaçlı kullanılacağıdır. Data storage olarak kullanılabilir, üzerinde genel veya özel erişime açık yazılım için kullanılabilir. Veya başka birçok konular için tasarlanabilir. Ne için kullanacaksanız kullanın sistemdeki dataların mutlaka yedeğinin dışarı çıkartılması gerekir. Bu amaçla önce DAT ünitesine yedek almaya başladım. Sonra maliyetler çok yükselince Harici hard disklere hergün yedek almaya başladım. Ve aylık yedekleri de DAT kartuşlara yazdırmaya başladık. Bir defasında ünitenin raid kontrol kartı arızalandığında dataları kurtarmak için bayağı uğraştık. Birde küçük storageler var. QNAP gibi. Bunlarda her diski kabul etmiyor. Özel diskler istiyor. Maliyetleri yüksek oluyor. Bu ünitelerde kritik olan disklerin ömürleri. 24 saat çalıştırmayı düşünüyorsanız disklerin ömürleri oldukça kısalabilir. Kritik dataların dışarı alınması konusu göz ardı edilemeyecek en önemli konu.
Kastettiğiniz DAT ünitesi nedir?

Zaten NAS'ın kendisini yedekleme için kullanacağım, NAS dışında bir yere yedek alma fikri biraz garip geldi bana. Uzaktan yedekleneceği için disklerin sadece yedek alınacağı zaman dönmesi yeterli ama DAT olmaz her zaman fiziksel olarak mühadale etmem münkün olmayacak.

Sadece yedekleme için kullandığınızda yedek alıp kapatırsanız sistemin ve disklerin bozulma süresi uzuyor. Eğer sistemi 24 saat çalışmak üzere kullanmayı düşünüyorsanız diskler malum 7200-15000RPM gibi hızlarla dönmeleri nedeni ile mekanik olarak ömürleri kısalıyor. Bunun haricinde sistemdeki ısınma problemleri de sistemin arızalanma ihtimalini arttırıyor. Bu nedenle sistemde yedekleme yapılan dataların dışarı çıkarılma ihtiyacı doğuyor. Bu amaçla DAT ünitesi denilen üniteler "40-80GB" kullanılıyor. Bunlar söylediğiniz gibi video kafasına sahip sistemlerdir. Kasete çapraz kayıt yaptığı için daha uzun kayıtlar yapar. Ama bunların kapasiteleri düşük olduğu için sonrada DLT ünitesi kullanmaya başladım. O da yetmeyince LTO ünitesi "200-400GB" kapasiteli. Buna en iyi çözüm olarak bir harici disk ünitesi ile 4TB disklere sıralı olarak yedekler almaya başlamıştım. Kullandığım sistem üzerinde vmware sanal makineler çalıştırıyorduk. Bu sistemlere şirket dışından çeşitli yerlerden erişim yapılması gerekiyordu. Eğer sadece yedekleme yapmayı düşünüyorsanız ve sistemi yedek alıp kapatma veya uyku moduna getirme gibi bir çalışma söz konusu ise pek fazla problem çıkartmayacağını düşünüyorum. QNAP NAS storage sistemini de birkaç müşteride çözüm olarak kullanmıştım. Orada da normal diskleri kabul etmiyordu. Özel disklerinde fiyatları yüksekti. Ama sisteme baktığınızda çok düşük özellikleri olan sistemler kullanılıyor. Sadece hızlı ethernete ihtiyaç var. Ama Wide Area da çalışacağı için çok hızlı erişime de ihtiyacınız olmaz sanırım.

Çok uzun zamandır hazır bir NAS cihaz kullanmadım. Buradaki yazılanlara göre hazır cihazların nazı ile filan uğraşılacak gibi de değil.

Zaten eldeki donanımlar müsait, NAS için kendim bir bilgisayar kuracağım.

Forum istatistikleri

Konular
7,727
Üyeler
3,119
Son üye
İsmail16

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back