analog elektronik

bahar

Üye
analog elektronik ödevim nasıl yapacağımı tam olarak anlayamadım okul numaramın son hanesi 81 eğer bilen biri varsa nasıl yapabileceğim konusunda yardımcı olabilir mi değerler ohm olarak hesaplanacakmış

Ekler

• IMG_9385.jpeg
    IMG_9385.jpeg
    196.7 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme:
Sen başla at bir şeyler sonra yardım edelim. Direkt çözüm verirsek ne öğreneceksin? Bu amplifier common emitter with degeneration tipinde gibi geldi bana. Bu amplifier ı azıcık araştır çözüme başlaman için yeterli

Öncelikle devreyi bir simulatörde kur. MicroCap veya falstad olabilir. Böylece sorunun doğru cevabını önce bir gör. Ondan sonra da çözüm yöntemlerini uygula. Bir konuyu daha yeni öğrenirken önceden doğru cevabı bilmek ve o cevaba ulaşmaya çalışmak faydalı olur.

Sen başla at bir şeyler sonra yardım edelim. Direkt çözüm verirsek ne öğreneceksin? Bu amplifier common emitter with degeneration tipinde gibi geldi bana. Bu amplifier ı azıcık araştır çözüme başlaman için yeterli
konuyu zaten geçen dönem işlemiştik şimdi tekrar edeceğim devre biraz zor geldiği için nereden başlamam gerektiğini bulamadım biraz başlayabilsem devamını getirmeye çalışırım hoca soruları şimdi attı ve yarın öğlen 1 e kadar süremiz olduğu için buraya atıp yardım istedim

Öncelikle devreyi bir simulatörde kur. MicroCap veya falstad olabilir. Böylece sorunun doğru cevabını önce bir gör. Ondan sonra da çözüm yöntemlerini uygula. Bir konuyu daha yeni öğrenirken önceden doğru cevabı bilmek ve o cevaba ulaşmaya çalışmak faydalı olur.
tavsiyeniz için teşekkür ederim devre biraz karışık geldi ltspice da kurmaya çalışırım ama ne kadar doğru yapabilirim bilemiyorum

tavsiyeniz için teşekkür ederim devre biraz karışık geldi ltspice da kurmaya çalışırım ama ne kadar doğru yapabilirim bilemiyorum

Bence ltspice'da bunu kurmak için gereken zaman yatırımını yap, çünkü bütün sorularda doğru cevabı görerek kendi çözümünün sağlamasını yapmış olacaksın. Hatta devrenin parametrelerini değiştirip, sonucun nasıl değiştiğini de göreceksin ve bu da sana konuyu daha derinlemesine öğretecek. Forumda da ltspice programını iyi bilen üyeler var, mutlaka yardımcı olurlar.

Yapma lütfen nasıl biraz zor geldi, devre en temel komponentlerden oluşuyor ve tek aşamalı. Zaten olabilecek en basite indirgenmiş sadece sayılardan ötürü değerler çirkin çıkabilir. Rastgele bir örnek bul common emitter w/degeneration için zaten çözümü bulmuş olursun. Bize bir şeyler ver ki bizde yardım edelim, buyur soru burda çöz diyince heves gelmedi.

https://tinyurl.com/2y5u499t
Opera Anlık Görüntü_2025-10-09_205355_www.falstad.com.png

Giriş direnci deneysel olarak böyle bulunuyordu.
Volmetrede okunan değer Giriş voltajının yarısına kadar ayarlanıyor direnç değeri.
Direncin değeri giriş tarafının iç direnç değeri oluyor.

Çıkış tarafında aynısı. Çıkışta yarı voltaj değeri okunacak şekilde ayarlanıyor.
Okunan değer çıkış tarafının iç direnci oluyor.
Ekranın sağ yanında dirençlerin değerlerini ayarlayan sürgüler var.

Transistorun Beta değerini değiştirmeyi unutmuşum.
Transitora tıklayıp değiştiriliyordu.

44240 eklentisine bak
Volmetrede okunan değer Giriş voltajının yarısına kadar ayarlanıyor direnç değeri.

Çıkış tarafında aynısı. Çıkışta yarı voltaj değeri okunacak şekilde ayarlanıyor.

çok teşekkür ederim elinize kolunuza sağlık

@bahar yeni üyelerin mesajlarına cevap yazamıyorum. Kilitli.
RE1 direncinde 1XX XX ler yerine okul numarasını yazacaksın.181 olacak direncin değeri. :)

44240 eklentisine bak

Sanırım giriş yada çıkış direnci diye bahsedilen giriş ve çıkış empedansıdır.

VCC ve GND ye giden dirençler paralel kabul edilir. Kapasitörler kısadevre sayılır. Ve direnç (Empedans) o şekilde hesaplanır.
Eğer doğru anlamışsam. AC analizde kabul böyledir.
DC de kapasitif geçişler açık devre sayılacağından zaten direnç diye bir mefhum olmaz.

Bir örnekle giriş empedansını hesaplayalım.
Girişteki R1 ile R2 yi paralel sayacaksınız. +15V (VCC) ile GND yi kısa devre farzedeceksiniz.
1/(1/87k+1-9.1k) =8.238k eder.
Benzer şekilde çıkışı da siz hesaplayabilirsiniz.
Kazanç hesaplamasının da bir formülü bu devreye özel olarak size verilmiş olmalı.
Değerleri yerine koyduğunuzda gerilim kazancını hesaplayabilirsiniz.
Anahtar bilgileri zaten vermişler. B-E gerilimi daima 0.7V B-GND gerilimini hesaplayabilirsiniz.

Sanırım giriş yada çıkış direnci diye bahsedilen giriş ve çıkış empedansıdır.

VCC ve GND ye giden dirençler paralel kabul edilir. Kapasitörler kısadevre sayılır. Ve direnç (Empedans) o şekilde hesaplanır.
Eğer doğru anlamışsam. AC analizde kabul böyledir.
DC de kapasitif geçişler açık devre sayılacağından zaten direnç diye bir mefhum olmaz.

Bir örnekle giriş empedansını hesaplayalım.
Girişteki R1 ile R2 yi paralel sayacaksınız. +15V (VCC) ile GND yi kısa devre farzedeceksiniz.
1/(1/87k+1-9.1k) =8.238k eder.
Benzer şekilde çıkışı da siz hesaplayabilirsiniz.
Kazanç hesaplamasının da bir formülü bu devreye özel olarak size verilmiş olmalı.
Değerleri yerine koyduğunuzda gerilim kazancını hesaplayabilirsiniz.
Anahtar bilgileri zaten vermişler. B-E gerilimi daima 0.7V B-GND gerilimini hesaplayabilirsiniz.
Beyz emiter direncide polarma dirençlerine paralel bağlanacak.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,374
Üyeler
3,319
Son üye
bsahin26

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back