Kombinezonsal Devre

elektr0

Üye
Soru hakkında bir şeyler düşündüm ama sonuca varamıyorum.Soru hakkında yardımcı olabilir misiniz ?
(Not: Proje ödevi veya dönem ödevi değildir.Sadece yapamadığım için paylaştım)
15336 eklentisine bak

A sayısı 4 haneli binary bir sayı. Bu sayının tek veya çift olduğunu nasıl anlarsın? Bunun cevabı üzerinde düşün. Cevabı bulunca Y çıkışını halletmiş olursun. Bunu hallet sonra Z ye geçelim.

A sayısı 4 haneli binary bir sayı. Bu sayının tek veya çift olduğunu nasıl anlarsın? Bunun cevabı üzerinde düşün. Cevabı bulunca Y çıkışını halletmiş olursun. Bunu hallet sonra Z ye geçelim.
Hocam 2 ye mod alarak tek veya çift olacağını bulabilirim fakat nasıl bir çözüm yolundan gitmem gerektiğini bilmiyorum

Hocam 2 ye mod alarak tek veya çift olacağını bulabilirim fakat nasıl bir çözüm yolundan gitmem gerektiğini bilmiyorum

4 haneli birkaç örnek binary sayı düşünelim. İlk sütun binary, ikinci sütun bunların desimal karşılıkları.

Kod:
0000    0
0001    1
0010    2
0011    3
0100    4
0101    5
0110    6
0111    7

Şimdi burada tek sayıların ve çift sayıların binary karşılıklarını incele. Tek sayılar için nasıl bir ortak özellik görüyorsun? Çift sayılar için nasıl bir ortak özellik görüyorsun?

4 haneli birkaç örnek binary sayı düşünelim. İlk sütun binary, ikinci sütun bunların desimal karşılıkları.

Kod:
0000    0
0001    1
0010    2
0011    3
0100    4
0101    5
0110    6
0111    7

Şimdi burada tek sayıların ve çift sayıların binary karşılıklarını incele. Tek sayılar için nasıl bir ortak özellik görüyorsun? Çift sayılar için nasıl bir ortak özellik görüyorsun?
LSB değerleri 0 olduğu zaman çift, 1 olduğu zaman tek oluyor hocam onu görebiliyorum.

LSB değerleri 0 olduğunda Y çıkışları 1, LSB değerleri 1 olduğunda Y çıkışları 0'dır.Sanırım böyle elde edebiliriz

LSB değerinin "değil" ini alman lazım. Zaten sana bir tane "değil" kapısı vermiş kullanman için.

Şimdi Z ye gelelim. 4 bit giriş, 16 çıkışlı dekoder ne yapar? TTL 74154 dekoderine bak ve girişe verilen 4 bit binary sayıya karşılık çıkışta ne verdiğini söyle.

1642368064224.png

Dekoderin girişine binary sayıyı uyguluyorsun, çıkışta da o binary sayıya karşılık gelen pin 1 oluyor. Yani girişe 0100 verirsen, 4 numaralı pinden 1 çıkıyor. Soruda istenen, üçe bölünen sayılar için Z nin 1 olması. Öncelikle 4 haneli binary sayılar arasında üçe bölünen bütün sayıları listele. Bu sayıları uyguladığında dekoderin çıkışında ne alırsın?

Dekoderin girişine binary sayıyı uyguluyorsun, çıkışta da o binary sayıya karşılık gelen pin 1 oluyor. Yani girişe 0100 verirsen, 4 numaralı pinden 1 çıkıyor. Soruda istenen, üçe bölünen sayılar için Z nin 1 olması. Öncelikle 4 haneli binary sayılar arasında üçe bölünen bütün sayıları listele. Bu sayıları uyguladığında dekoderin çıkışında ne alırsın?
0011 3.çıkış
0110 6.çıkış
1001 9.çıkış
1100 12.çıkış
1111 15.çıkış
Bu sayıları uyguladığımızda pin çıkışlarından 1 değerini alırız.

0011 3.çıkış
0110 6.çıkış
1001 9.çıkış
1100 12.çıkış
1111 15.çıkış
Bu sayıları uyguladığımızda pin çıkışlarından 1 değerini alırız.

0000 da üçe bölünür :)

Bu durumda dekoder çıkışında 0, 3, 6, 9, 12, 15 numaralı pinlerden herhangi birisi 1 olursa, Z çıkışının da 1 olmasını istiyoruz (üçe bölünen sayı var). Bu pinlerin hepsi 0 ise, Z çıkışının 0 olmasını istiyoruz (üçe bölünmeyen sayı var) Öyle mi? Soruda sana verilen diğer lojik kapılarla bu yapıyı oluşturabilirsin artık.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,740
Üyeler
3,125
Son üye
adnancoskun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back