Amfi trafo Wat hesaplama

ayhan63

Üye
Merhaba Arkadaşlar 5+1 Amfi devresi için troid Trafo Kaç wat ve kaç amper sardırmam lazım
Amfim 8 ohm da her kanal 8 OHM 100 RMS Amfi beslemem ise DC olarak 2x36 ile 2x40 volt Arası
çalışıcak ve Tam güçte çalışacak
Şimdi sizce kaç Amper ve kaç watt troid trafo sardırmam gerek
Ve elinde bu volt larda troid varsa satın alabilirim
Hekese selamlar saygılar

Lineer mi class D mi diye soracaktım, ama madem tam güç çalışacak, arada çok fazla fark olmaz. 100 W çıkış gücü için 125 W giriş gücü gibi varsayabilirsin.

Trafo hesabına gelince, işin içine bir sürü varsayım giriyor hazır formüllerle hesaplayınca. Ben onun yerine doğrudan simulatör ile doğru değeri belirliyorum.

Buradaki simulasyonda, ortalama çıkış voltajı 40VDC, ortalama çıkış gücü 125W, bu şartlarda trafodan çekilen güç 175 VA. Trafo sekonder voltajı da 34.5V

Yani sana her kanal için 35V 175 VA transformatör lazım.

Burada kullanılan filtre kondansatörün değeri önemli! Ben 10 mF ile yaptım simulasyonu. Eğer kondansatör değerini arttırırsan, trafonun VA sı değişir. Mesela ripple daha az olsun diye 20 mF kullanırsan, artık 230 VA trafo gerekli olur. 10 mF ile kabaca 2Vpp ripple var, bir sorun olmaması lazım.

1749811460284.png

Lineer mi class D mi diye soracaktım, ama madem tam güç çalışacak, arada çok fazla fark olmaz. 100 W çıkış gücü için 125 W giriş gücü gibi varsayabilirsin.

Trafo hesabına gelince, işin içine bir sürü varsayım giriyor hazır formüllerle hesaplayınca. Ben onun yerine doğrudan simulatör ile doğru değeri belirliyorum.

Buradaki simulasyonda, ortalama çıkış voltajı 40VDC, ortalama çıkış gücü 125W, bu şartlarda trafodan çekilen güç 175 VA. Trafo sekonder voltajı da 34.5V

Yani sana her kanal için 35V 175 VA transformatör lazım.

Burada kullanılan filtre kondansatörün değeri önemli! Ben 10 mF ile yaptım simulasyonu. Eğer kondansatör değerini arttırırsan, trafonun VA sı değişir. Mesela ripple daha az olsun diye 20 mF kullanırsan, artık 230 VA trafo gerekli olur. 10 mF ile kabaca 2Vpp ripple var, bir sorun olmaması lazım.

42315 eklentisine bak
Merhaba,
@taydin yazdıklarını okuyunca AC gerilimde kompanzasyon aklıma geldi.dediğiniz gibi filtre kondansatörü tarafonun reaktif dengeleme olarak kullanılıp kullanılabilecek aktif tüketimi arttırırmı.Zaten elektronik devrelerde yeterince kondansatör var.Bağışlayın elektrikde iyiyimdir ama elektronikde sıfır denecek kadar az bilgim var.

Bazıları filtre kapasitörü ne kadar yüksek olursa o kadar iyi mantığı ile tasarım yapıyorlar. Ama simulasyonunu yapınca anlıyorsun ki, kondansatör şarj akımları kullanılan filtre kondansatörü ile artıyor ve hem köprü diyotlar hırpalanıyor, hem kondansatör aşırı ısınıp ömrünü daha çabuk tüketiyor, hem de daha yüksek trafo gücü gerekiyor. Çok yüksek filtre kapasitörü kullanınca, cihaz ilk açıldığında şebeke sigortasını attırma riski de artıyor.

Bazıları filtre kapasitörü ne kadar yüksek olursa o kadar iyi mantığı ile tasarım yapıyorlar. Ama simulasyonunu yapınca anlıyorsun ki, kondansatör şarj akımları kullanılan filtre kondansatörü ile artıyor ve hem köprü diyotlar hırpalanıyor, hem kondansatör aşırı ısınıp ömrünü daha çabuk tüketiyor, hem de daha yüksek trafo gücü gerekiyor. Çok yüksek filtre kapasitörü kullanınca, cihaz ilk açıldığında şebeke sigortasını attırma riski de artıyor.
Taydin kardeşim Sizin hesabinıza göre o zaman Yalnış anladıysam bağışlayın 6x230=1380 yani 1400 watt Amfim AB sınıfı Amfi

Audio uygulamaları için tasarlanan SMPS güç kaynakları var. Modern class D amfilerde yaygın olarak kullanılıyor. Ama şu anda ezberimde spesifik bir marka yok. Atölyede var bir sürü class D amfi oraya gidince bir üründe kullandığımız, yanlış hatırlamıyorsam 1200W lık SMPS var, markasına bakarım.

Audio uygulamaları için tasarlanan SMPS güç kaynakları var. Modern class D amfilerde yaygın olarak kullanılıyor. Ama şu anda ezberimde spesifik bir marka yok. Atölyede var bir sürü class D amfi oraya gidince bir üründe kullandığımız, yanlış hatırlamıyorsam 1200W lık SMPS var, markasına bakarım.
Teşekür ederim Simetrik olarak sizin içinde uygünsa satın alabilirim ve ya temin edebileceğim bir arkadaş ta olabilir bir ara 2 adet 1000 watt almıştım muşterim için lakin şimdi yurt dışından ne yazıkki ürün alamıyorsunuz Genede yardımlarınız ve bilgileriniz için Minnetarım

Forum istatistikleri

Konular
7,854
Üyeler
3,158
Son üye
SenCan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back