Creality Falcon A1

TunahanC

SbX

Bu linkte görüldüğü gibi hobicilik için işe yarar gibi duruyor ama yine de insan merak ediyor. Bu tarz masaüstü lazer kullanıp memnun olan var mı?

İçimde kalacağına yanımda kalsın dedim uzun düşünce sonucu aldım. Haftaya gelir diye düşünüyorum. SLA yazıcı da olduğu gibi fikir ve düşüncelerimi paylaşırım. Ağırlıklı olarak ince kontraplak ve siyah akrilik cam işlemeyi düşünüyorum.

Hayırlı olsun

Videoda güzelce anlatmış. Kendi deneyimlerini de paylaşırsan çok faydalı olur. Ben lazer cihaz dendiği anda nasıl PCB üretilir diye düşünüyorum. Acaba bu cihazla boya kazım yöntemi ile sağlıklı PCB üretmek mümkün olabilir mi?

Videoda güzelce anlatmış. Kendi deneyimlerini de paylaşırsan çok faydalı olur. Ben lazer cihaz dendiği anda nasıl PCB üretilir diye düşünüyorum. Acaba bu cihazla boya kazım yöntemi ile sağlıklı PCB üretmek mümkün olabilir mi?
Ona baktım da 10w olduğu için bakıra herhangi bir müdahale şansı yok gibi duruyor. Bakırı siyaha boyayıp denemeyi planlıyorum ama bir tur.

bakır işi biraz zor.
Bakır kalınlığına göre 20 wattın üzerine çıkılması gerekir.
Ancak benim merak erriğim şu.
En ince çizgiyi ne kadar yapabiliyor.
0.1 yada daha ince yüzeysel yakma yapabiliyormu

Boya kazımada asıl sorun lazerin eksenler boyunca yavaş hareket ediyor olması. Bu yüzden de ışının etrafında bir "lazerden etkilenen bölge" oluyor ve çözünürlük azalıyor.

Ben aktif olarak kendi numune pcb ihtiyaçlarım için boya kaldırma tekniği ile lazer kazıma kullanıyorum. Zaman içinde ki tecrübelerime göre lazerin gücünden ziyade eksen doğruluğu ve odak nokta küçüklüğü önemli. En sıra dışı farkettiğim durum, tek geçiş yerine çift geçiş sonuca olumlu etkisi oluyor. İkincisi ise gücü fazla abartmak yolu bozmasa bile yanan boyanın bir kısmı tekrar daha sert ve saydam şekilde geri yapışıyor. Çözelti etki etmiyor bu durumda.

Son ayarlarım şu şekilde;
Diyot lazer optik güç: 30W
Hız: 1200 mm/dk
Güç: 12%
Geçiş sayısı: 2
Mod: Ofset Dolgusu
Aralık: 0.1 mm

Ek olarak son pcb denememi iki gün önce, Hidrojen peroksit, tuz ruhu çözeltisine kıyasla, ilk kez demir 3 oksit aşındırma ile yaptığımda yine sonuca kalite anlamında büyük avantajı olduğunu farkettim.
Satın aldığım ürün linki: https://www.kimyaciniz.com/demir-3-klorur-sivi-1-kg

İkincisi ise gücü fazla abartmak yolu bozmasa bile yanan boyanın bir kısmı tekrar daha sert ve saydam şekilde geri yapışıyor. Çözelti etki etmiyor bu durumda.
Benim ender 3 s1 plus'a 10w lazer kafa takıp aynen bu sonuca ulaşmıştım. Gücü az tutup 2 sefer geçmek bu sorunu engelliyor mu?

pcb yapma düşüncesi ile satın alma planlanıyorsa önerim cnc yerine markalamada kullanılan tipteki lazerler çok daha pratik olabilir. Plaketi freze cnc ile delme ve kenar kesiminden sonra lazere yerleştirirken hizalaması zahmetli oluyor. Özellikle çift yüz pcb olduğunda bu zahmet ikiye katlanıyor. Makine hızı arttırmak doğruluğu bozacağı için kısmen yavaş tutuyoruz böyle olunca gücü zaten 10da birini anca kullanıyoruz haliyle kazıma yüzey alanına bağlı olarak bu işlem saatleri bulabiliyor.
Markalama tipinde ki lazerlerde hem hizalama hemde gücün çoğunu kullanabilme noktalarında avantajlı olacaktır.

Sizdeki laser kafalar sabit optik düzenekli sanırım bendeki manual ayarlanabiliyor türde ve 5 watt. Mercek ledden uzaklaştıkça laser ışık demeti küçülüyor.
Yeşil maske yakarak markalamada kullanıyorum.
Maximum güçte iken odaklama tam düzgün yapılırsa yeşil maskeyi tek seferde kazıyor.
Ancak laser kafadaki led içeriğine baktığımda noktasal değil çizgisel laser led görüyorum. Yaklaşık 1:2 oranlı dikdörtgen bir led. bu sebeple yatay dikey yada 45 derecelik çapraz taramada çizgi kalınlığı çok değişiyor.

Minnoşum :saril:

20250810_163339.jpg
WhatsApp Görsel 2025-08-10 saat 14.39.51_ee98e4d1.jpg

Benim 10W lazer kafa ile pleksi kesme denemesi yapıyorum.
Önceki tabla üzerinde şeffaf pleksi keseyim derken cam tablanın yüzeyindeki tırtıklı yapıyı kazımıştım.
Bu sefer o kadar korktum ki cam tablanın üzerine fayans koydum. :katil1:

20250811_145239.jpg

İyi haber, sanırım 5mm pleksiyi aynı hat üzerinden 5 defa tam güçte ve 250mm/dk hızla geçersem kesebileceğim gibi görünüyor.

@TunahanC senin lazer gelmedi mi daha?

20-25 tur geçtim üzerinden. Kısa kenarları kesti, uzun kenarlar hala bir kaç tur istiyor.
Yapay zekaya göre 10w'ın çokda zorlanmadan kesebilmesi lazım pleksiyi. Her halde ben bir yerde hata yapıyorum.

20250811_170642.jpg

20250811_170636.jpg

kafa lazer yüksekliğini her geçişte ayarlayabiliyor mu ? bunu yapabilirse çok daha rahat keser. çünkü odak noktası kesilmemiş alanda olacak diğer türlü dağınık bir odak ile kesmeye uğraşıyor.

Benim bildiğim kadarıyla diyot lazerler yarı şeffaf ve şeffaf pleksi kesmeye uygun değil. Lazerin çok az bir bölümü abzorbe oluyor. Bu tip şeffaf malzemeler CO2 lazerle kesiliyor.

kafa lazer yüksekliğini her geçişte ayarlayabiliyor mu ? bunu yapabilirse çok daha rahat keser. çünkü odak noktası kesilmemiş alanda olacak diğer türlü dağınık bir odak ile kesmeye uğraşıyor.
Otomatik ayarlıyor mu bilmiyorum ama menüde filan yok öyle bir ayar.

20-25 tur geçtim üzerinden. Kısa kenarları kesti, uzun kenarlar hala bir kaç tur istiyor.
Yapay zekaya göre 10w'ın çokda zorlanmadan kesebilmesi lazım pleksiyi. Her halde ben bir yerde hata yapıyorum.

43258 eklentisine bak

43257 eklentisine bak
Senin probleminde benimki gibi sanırım.
Dikeyde geniş yatayda daha dar çizgi çekiyor gibi.
45° çevirebilirmisin kafayı?
O zaman kendine gelebilir.
Birde kullandığın kontrol programı nedir bilmiyorum ancak lasergrbl bu konuda epey iyi gibi. Ben onu kullanıyorum.
Laser tarama seçenekleri epeyce geniş
Last stable version: latest
All versions: github.com/arkypita/LaserGRBL

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,115
Üyeler
3,237
Son üye
YsnCnc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back