mekanik saat nasıl çalışır

Oldukça detaylı ve görsel destekli anlatılmış.
Anlamadığım nokta ise şu, bu adamlar (İsviçre yada saati ile ünlü diğer ülkelerde) 100 sene önce bu saat parçalarını nasıl tasarladılar ve ürettiler? Bunu anlamakta zorlanıyorum.
1755973974341.jpeg

1933te üretilmiş ve dünyanın en pahalı saatlerinden biri.

Son düzenleme:
@fide hocam,
Ben de hep merak etmiştirim. Sony video (Beta- VHS kaset) mekaniklerin nasıl yapıldığı.
Ve en önemlisi Sony kameraların kartlarının PCB montaj ıvır zıvırın nasıl yapıldığı. Tasarlandığı. Eski kameraların PCB lerini çok gorduğum için diyorum.

Not: Bu arada bu konunun ortasına da boyle bir giriş yapmış oldum :(

Anlamadığım nokta ise şu, bu adamlar (İsviçre yada saati ile ünlü diğer ülkelerde) 100 sene önce bu saat parçalarını nasıl tasarladılar ve ürettiler? Bunu anlamakta zorlanıyorum.
43475 eklentisine bak
Hocam bildiğin TCDD demiryolları saati bu :)

Bence o saat kesinlikle o parayı etmez. Birçok yağlı boya tablosu için de geçerli bu. Birisi 300 milyon dolar verip de bir yağlı boya satın alıyorsa, orada kirli para aklanıyor diye düşünmek lazım :)

Abi iş saatin o parayı edip etmeyeceği değil. Parayı verecek kişinin o parayı verecek kadar ekonomik durumunun iyi olduğunu ispatlamak.
$31M saate verebiliyorsam, "yine birkaç milyon dolarlık arabam, birkaç on milyon dolarlık yatım katım köşküm var" cümlesini konuşmadan kurabilmek mesele.

Lüks ayrı bir olay hocam. Bizi bozar.

Şahsen geçen gün sohbet ortamında şöyle bir cümle kurdum. "₺85K parayı iphone16 ya vereceğime ₺17K~₺18K civarında bir telefon alır, kalan paraya da 4 tane ölçü aleti alırım."

Diğer taraftan için öbür tarafı var.
Kulum ben sana para, mal mülk verdim. Ne yaptın diye soracak hak.
"Patek Philippe aldım yada Rolex'in son modelini aldım" demek kurtarmayacak.

Kara para apayrı bir olay. Allah kimseyi bulaştırmasın, nasip etmesin.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: M_B
Statü için pahalı şey alıyorsan, onun sürekli olarak görünen birşey olması lazım. Mesela malikane, yat, araba vs. Bir yağlı boya tablosu veya buradaki gibi devasa bir zincirli saati kaç kişi görecek :)

Birçok yağlı boya tablosu için de geçerli bu
Oda bir kişisel zevk. Onlara da senin bilmem kaç kanal, devrelere takla attıran cihazların saçma sapan gelebilir ticari olmadıktan sonra. Ben herhangi bir alet alacak olsam hemen hanımın ilk tepkisi işe yarayacak birşey al. Hobi olarak kullanılacak şeyler fuzuli masrafa giriyor :)
Başka bir örnek. Bizin evin önü baya uzun bir cadde. Trafik de yok. Tırların beleş park alanı. Bazen tırları çalıştırıp uzun süre tamir falan yapıyorlar. Ben oturuyorum balkona V8 V6 motorların seslerini Zeki Müren dinler gibi dinliyorum. Öyle keyif veriyor bana. Mahalleli de isyanda gürültü yüzünden. Algı farkı tamamen.

Son düzenleme:
Statü için pahalı şey alıyorsan, onun sürekli olarak görünen birşey olması lazım. Mesela malikane, yat, araba vs. Bir yağlı boya tablosu veya buradaki gibi devasa bir zincirli saati kaç kişi görecek :)
Bu konuda tam tersi düşünüyorum hocam. Düşünün sizi tanımayanların olduğu resmi sayılabilecek bir toplantıdasınız.
Masaya araba anahtarı koyamazsınız, yatın katın anahtarı da bişey ifade etmez.
Telefon deseniz İphone16 herkeste var.
Şık kıyafet de aşağı yukarı ulaşılabilir bişey Ama Rolex, Patek Philippe varsa kolunuzda iş o noktada değişiyor. Şahsen yaşamadığım (Allah da nasip etmesin) için bilmiyorum ama zenginlik bağırır, Servet fısıldar cümlesinin canlı örneği olursunuz. Saat bu yüzden statü sembolü.

Elektronik mühendisi bir arkadaş: "Bir rezidansa iş için gittim. Kapıdaki güvenlik iş için geldiğime inanıp kapıyı açmadı." dedi. Clio türü bir araçla gitmiş. "Sonra kredi çekip Mercedes aldım." dedi. "Aynı siteye iş için tekrar gittiğimde güvenlik soru bile sormadan kapıyı açtı, bir tek önünde eğilmediği kaldı." dedi.
Statü göstergesi yerine göre araba, yerine göre yat kat yerine göre saat oluyor.

Acun'u bitim kadar sevmem ama bulabilirsem bir videosu vardı. saat ve statü konusunda. Bulabilirsem ekleyeyim posta.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: M_B
Valla bilemiyorum, dolar milyarderi de olsan, sırf birilerine hava atmak için yüzlerce milyon dolar verip bir yağlı boya tablosu alınmaz. Belki cahil, görgüsüz bir arap şeyhine kakalayabilirsin böyle bir tabloyu, ama ticareti bilen bir iş adamı bu kadar parayı, getirisinin ne olacağını kestirmek çok zor olan "statü" için harcamaz. Ama işi uyuşturucu kaçakçılığı ise, bir yağlı boya tablosuna yüzlerce milyon dolar verirsin, çünkü yaptığın işi mümkün hale getirir.

Bir de şu var. Herkesin bildiği markadan saat varsa kolunda (100 bin dolar), veya herkesin bildiği markadan ultra lüks bir araba ile geldiysen (birkaç milyon dolar), zaten elde edeceğin kadar statüyü elde etmiş olursun.

Ama aldığın yüzlerce milyon dolarlık tablonun altına fiyat etiketi veya tablonun dünyanın en pahalı tablosu olduğunu açıklayan bir pankart koymayacaksın, kimse onun değerini bilmeyecek. Bu durumda o kadar parayı statü için harcayınca pek mantıklı bir iş olmuyor bu :)

Valla bilemiyorum, dolar milyarderi de olsan, sırf birilerine hava atmak için yüzlerce milyon dolar verip bir yağlı boya tablosu alınmaz. Belki cahil, görgüsüz bir arap şeyhine kakalayabilirsin böyle bir tabloyu, ama ticareti bilen bir iş adamı bu kadar parayı, getirisinin ne olacağını kestirmek çok zor olan "statü" için harcamaz. Ama işi uyuşturucu kaçakçılığı ise, bir yağlı boya tablosuna yüzlerce milyon dolar verirsin, çünkü yaptığın işi mümkün hale getirir.
Hocam Fikret Mualla üstadımızı mezarında ters döndürdün herhalde :) Gerçi üstadın para pulla hiç derdi olmazmış.

ufak zengin şımarıklıkları dışında antika saat, tablo vs. bunları yatırım aracı gibi düşünün. satılmasının ardındaki tek faktör yarın daha pahalıya satılabilecek olmasıdır. kolleksiyonerlerin ve müzayedelerin tek baktığı budur.

aynı zamanda pahalı sanat eserlerinin avrupa-amerikada çok ciddi tax avantajları olbiliyor. alıyor bir süre elinde tutup elden çıkarıyorlar.

Tabloya bişey diyemem hocam. Yazdıklarım saat için geçerli.
Leonardo Da Vinci tablosuna $450M parayı Arap şeyhlerinden başkası da vermez sanırım.
1756037709512.jpeg

Hava atmak için para harcayan adam avamdır.

Bahsi geçen paraları harcayan adamların “hava atacakları” arkadaşları sokakta göreceğin insanlar değildir; onlar zaten zengindir. Dolayısıyla hava atmak için böyle paralar harcamazlar.

Belki yatırım, belki para aklama… orasını bilemem; ama mutlaka gerçek bir nedeni olmalı.

Bir de paraya bakış açısı önemlidir. Bir kişi kimliğini parası üzerinden kurduğunda, kadın satanın da, uyuşturucu satanın da daha çok parası olabileceğini unutmaması gerekir.

Eğer insan kimliğini sadece parasıyla tanımlamaya kalkarsa; hırsızın da, kadın satanın da, uyuşturucu satanın da senden daha çok parası olabilir. O zaman onlar senden daha evla mı oluyor? diye sormak gerekir...

Hava atmak için para harcayan adam avamdır.

Bahsi geçen paraları harcayan adamların “hava atacakları” arkadaşları sokakta göreceğin insanlar değildir; onlar zaten zengindir. Dolayısıyla hava atmak için böyle paralar harcamazlar.

Belki yatırım, belki para aklama… orasını bilemem; ama mutlaka gerçek bir nedeni olmalı.

Bir de paraya bakış açısı önemlidir. Bir kişi kimliğini parası üzerinden kurduğunda, kadın satanın da, uyuşturucu satanın da daha çok parası olabileceğini unutmaması gerekir.

Eğer insan kimliğini sadece parasıyla tanımlamaya kalkarsa; hırsızın da, kadın satanın da, uyuşturucu satanın da senden daha çok parası olabilir. O zaman onlar senden daha evla mı oluyor? diye sormak gerekir...
Hocam sen ne bilge bir insansın. Yazdığın çoğu mesajı iyice hazmedeyim diye bazen 4-5 kere okuyorum arka arkaya.

43475 eklentisine bak
Avuç içini dolduruğuna göre çapı büyük bu saatin.
Saati o dönemlerde 1 cm çapında yüzüğe bile yerleştirenler var.
Bende o dönemlerde saatin parçalarını nasıl yaptıklarını merak ediyorum.

Bir deyim vardı o aklıma geldi. "3 gün p.. derler 4. gün beyefendi olusun".

Forum istatistikleri

Konular
8,188
Üyeler
3,261
Son üye
msrc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back