Elektronik hobisi ölçüm aleti tavsiyesi.

ybikezo

Yeni Üye
Merhaba,

Adım Cihan.

Uzun süredir forumu okuyorum. Bilgili arkadaşların değerli paylaşımlarından çok faydalandığımı peşinen söylemek isterim. Platformu kuran/oluşturan ve değerli paylaşımlarda bulunan kişilere, verdikleri yararlı bilgilerle zihnimde yeni fikirlerin doğmasına vesile oldukları için teşekkür ederim.

Elektronik hobisinde nasıl ilerlemek istediğim konusunda bilgi verip, bu doğrultuda en sonda bulunan sorumu cevaplamanızı rica ediyorum.

İzlemek istediğim yöntem
Hayatım boyunca herhangi bir alanda ilerleyeceğim yolu, varmak istediğim sonuca bağlı olarak çizdim. Her hamlemi, ulaşmak istediğim hedefe varmak için bir taktik olarak görüyor ve planlıyorum. Bu felsefeyi uzun süredir ilgi duyduğum elektronik hobimde de uygulayacağım.

Kısa vadede yapmak istediklerim
Açıkçası bir devre şeması bulup bu devreyi kurup çalıştırmanın bana çok şey katacağını düşünmüyorum. Var olan bir bütünden detaya inmektense; detaylara hâkim olup adım adım bütüne varmak bana daha uygun, makul ve mantıklı geliyor.

Mesela, söz konusu devre üzerindeki eleman davranışlarının diğer elemanların etkisi altında olup olmadığını veya ne tür bir etkileşim içinde olduklarını bilebilirim ama bu yetersiz. Benim yöntemime göre önce devreyi oluşturan elemanları en ince detayına kadar, her yönüyle deneyimlemem gerekiyor. En basitinden bir direncin farklı durumlarda verdiği tepkiyi gözlemlemem lâzım ki konuya hâkim olup yorumlayabileyim. Kompleks bir entegrenin davranışları için elbette datasheet okunmalı ama benim kesinlikle deneyler yapıp sonuçları görmem lazım; aksi halde ezbere düşerim ve konuyu idrak etmem mümkün olmaz. Doğru ve kesin olsa bile, genel kabullerle ilerlemenin öğrenme aşamasında büyük hatalara yol açacağına inanıyorum.

Kısacası kısa vadede devre elemanlarına tam hâkim olup basit devreleri kurup basit devre şemalarını okumak istiyorum. Devre şemasına baktığımda “bu direnç neden burada, neden 1 kΩ” gibi sorulara rasyonel ve matematiksel cevaplar verebilmem lâzım.

Orta vadede yapmak istediklerim
Orta vadede iki hedefim var: Birincisi ticari devreleri inceleyip olup bitenler hakkında yorum yapabilmek; ikincisi ise mikrodenetleyici programlamak. Bu noktada UART, I²C, SPI gibi protokollerde neler olup bittiğini gözlemlemem lâzım.

Uzun vadede yapmak istediklerim
Uzun vadede asıl hedefim elektromanyetik radyasyon ölçümleri ile uğraşmak. Basit bir örnek verecek olursam: UV ile ortamdaki karbondioksiti ölçen bir sensör inşa edip sonuçları kendi tasarımım bir devre ile okuyabilmek veya ortam gazlarının elektromanyetik dalgalarla etkileşiminden doğan enerji transferini yine kendi tasarımlarım olan devrelerle ölçmek, hobide zirve noktalarım olacaktır. Bu noktada jübile yapabilirim :)

Sizin için kolay benim için zor bir soru
Uzun vadede yapmak istediklerimi bir kenara bırakırsak, diğer vadeli planlarım için hangi ölçüm cihazlarını tavsiye edersiniz? Forumda birçok cihaz tavsiye edildiğini biliyorum, birçoğunu okudum ama benim ihtiyacımı görür mü, bilgi eksikliğimden anlayamadım.

Mesela GPS modülünün mikrodenetleyici ile haberleşmesini gözlemlemek istesem nasıl bir osiloskop almam gerekir? Veya bu sinyalleri taklit etmek istesem nasıl bir cihaz tavsiye edersiniz? Tavsiyelerinizin nedenlerini belirtmeniz benim için çok değerli olacaktır.

Zaman ayırdığınız için sağolun…

Not: Bütçemi tavsiyelere göre belirleyeceğim.

Kısacası kısa vadede devre elemanlarına tam hâkim olup basit devreleri kurup basit devre şemalarını okumak istiyorum. Devre şemasına baktığımda “bu direnç neden burada, neden 1 kΩ” gibi sorulara rasyonel ve matematiksel cevaplar verebilmem lâzım.

Direncin (R) davranışını anlamak kolaydır, ama bobin (L) ve kondansatör davranışını anlamak daha zordur, lise seviyesinin ötesinde matematik gerektirir. RLC devrelerinin analizi ve tasarımını yapmak da gene aynı şekilde birçok matematik kavramının kullanımını gerektirir (Calculus, lineer cebir, kompleks sayılar, diferansiyel denklemler).

Eğer gerçekten temelleri iyi anlayıp oradan karmaşığa doğru gideceksen, elektronik mühendisliği eğitimi alman gerekir. Bu seni tam olarak istediğin hedefe ulaştırır. Ama çok sabır, emek, ve çaba gerektirir.

Diğer seçenek, proje bazında ilerleyip, bilgin olmadığı bir mevzu ile karşılaştığın zaman, o bilgi eksiğini giderecek kadar işin ayrıntısına girmek. Böylece baştan herşeyi öğrenmeye çalışıp, bir an önce proje yapmak için sabırsızlanacağına, hem proje yapıyor olacaksın, hem öğreniyor olacaksın. Projenin güzel ilerleyişi de sana devam etmek için motivasyon sağlayacak.

Senin hedeflerine uygun cihazlar, tamir işi ile uğraşan birinin ihtiyacı olan cihazlardan daha üst seviye olması gerekecek, çünkü ölçüm doğruluğu, çok sayıda ölçüm çeşitliliği gerekli olacak.

Bence şu anda en temel ihtiyaçlar iyi bir havya seti, 2 tane 30V 3A verebilecek lineer güç kaynağı (Rigol DP832A olabilir) multimetre (Asgari olarak UT139C, ama bütçen uygun ise Brymen BM869S), sinyal jeneratörü (Siglent SDG2042X) ve osiloskop (Siglent'in yeni 12 bit serilerinden birisini alabilirsin).

Temellerden sonra, LCR metre, sıcak hava lehimleme, lehim sökme gibi ilave ekipmanları tedarik edebilirsin.

Bence Amfi devreleri ile uğraşmalı. Orada hangi elemanın nasıl davrandığı daha önemli olduğu için daha iyi anlaşılır.
Elemanı ölçmenin yanısıra hoparlörden alınan ses de eleman davranışı hakkında bilgi verir ki, el altında ölçü aleti olmadığında bile hoparlörden çıkan sese göre yorum yapabilir hale getirir insanı.

Sanki sıfırdan başlıyormuşsun gibi anladım. Ama bugüne kadar hangi ekipmanları kullandığını ve elinde ekipman varsa onları da yazarsan, tavsiye verecek olana fikir verebilir diye düşünüyorum.

insanların öğrenme biçimleri farklıdır. bazı insan sadece teorik okuyarak-izleyerek konuya hakim olabilir. bazı insan deney yaptığında pratik olarak devreyi gerçekleştirdiğinde konuya hakim olur. teorik olarak dünyadaki tüm bilgiye zaten ulaşabiliyorsun. khan academy veya youtube üzerinden hatta udemyde vs. çok fazla temel elektrik-elektronik hakkında kaynak bulabilirsin.

labratuar konusu tamamen bütçe işi ama çok fazla ve üst seviye cihaz edinmek seni daha iyi bir elektronikçi yapmayacak o yüzden bu yanlış inanışa düşmemeye çalış. çok temel aletler ile de birçok deneyi-projeyi gerçekleştirebilirsin.

unit ya da owon marka bir multimetre, 0-30 volt 2A bir güç kaynağı, bread board, çeşitli dirençler, kapasiteler, transistör çeşitleri, led, motor vs gibi bir temel hobi kiti toparlaman yeterli olacaktır. bunların yanına istersen bir havya seti ve çeşitli boylarda delikli plaket de ekleyebilirsin.

elektromanyetik dalga konusunu elektronikten biraz ayırmak gerekir. bu daha çok fizik bilimleri ile ilgili. bahsettiğin gibi bir sensör hakkında eğer akademik çalışma varsa bunu kendi deney ortamında tekrarlayabilirsin. ama konu rf ve mikrodalga olduğunda gerekli cihazların fiyatları çok hızlı biçimde lüks bir otomobil fiyatını geçmeye başlıyor. bu yüzden başlangıçta bu konuları teorik çalışmak açık kaynaklı simulatörler üzerinde proje geliştirmek belki sonraki aşamalarda çok yüksek frekanslara çıkmadan HF bandı amatörce yapılabilecek birkaç projeyi gerçekleştirmek olabilir.

Sana zaten hangi ekipmanları alman gerektiğinden bahsettiler. Ben sana çok daha iyi bir tavsiye vereceğim. Bence elektronik konusunu daha iyi anlamak için overunity makinalarının çalışma prensiplerini öğren. Böylece bize gerçekler diye dikte edilenlerin ne kadar yanlış olduğunu öğrenecek ve gerçekleri kendin keşfedeceksin.

Tam da bu akşam tam senlik bir proje var. Şu devrede 1KOhm direnç ne işlev görüyor ve pilden akım çekmeden led nasıl yanabiliyor bunlara bakabilir misin? Eğer ilgilenirsen sana çok daha işlevsel devreler de önerebilirim. Şu başlıkta bahsettiğim projeyi inceleyebilirsin.

Merhaba,

Direncin (R) davranışını anlamak kolaydır, ama bobin (L) ve kondansatör davranışını anlamak daha zordur, lise seviyesinin ötesinde matematik gerektirir. RLC devrelerinin analizi ve tasarımını yapmak da gene aynı şekilde birçok matematik kavramının kullanımını gerektirir (Calculus, lineer cebir, kompleks sayılar, diferansiyel denklemler).
@taydin
Biraz çalışırsam bilgilerimi tazeleyebilirim, ama ticari kaygılarım olmadığı için uzun süreler uğraşmaya değer mi bilemiyorum. Şimdilik değmez gibi geliyor. Emeklilik sonrası neden olmasın?

Eğer gerçekten temelleri iyi anlayıp oradan karmaşığa doğru gideceksen, elektronik mühendisliği eğitimi alman gerekir. Bu seni tam olarak istediğin hedefe ulaştırır. Ama çok sabır, emek, ve çaba gerektirir.
Dürüst olmak gerekirse, zihinsel olarak mühendislik gibi ciddi bir disiplini hakkını vererek kavrayabilecek durumda olmadığımı düşünüyorum; ancak müfredatı ufak ufak çalışabilirim.

Senin hedeflerine uygun cihazlar, tamir işi ile uğraşan birinin ihtiyacı olan cihazlardan daha üst seviye olması gerekecek, çünkü ölçüm doğruluğu, çok sayıda ölçüm çeşitliliği gerekli olacak.
Akıl yürüttüğümde daha hassas cihazları kullanmam gerektiğinin farkındayım, ama seçerken neye göre seçmem gerektiği konusunda bilgim yok. STM32F722 ve MPU6000 içeren bir devre tasarlamak istediğimde, bu iki entegrenin haberleşmesini hangi özellikleri içeren bir osiloskop ile gözlemleyebilirim? 100 MHz yeterli ise bunun nedeni nedir? Dört kanal tavsiye ediliyor; neden? Neden-sonuç ilişkisini kavramak benim için önemli. Yoksa tamamen farklı bir cihaz mı kullanılıyor?

Bence şu anda en temel ihtiyaçlar iyi bir havya seti, 2 tane 30V 3A verebilecek lineer güç kaynağı (Rigol DP832A olabilir) multimetre (Asgari olarak UT139C, ama bütçen uygun ise Brymen BM869S), sinyal jeneratörü (Siglent SDG2042X) ve osiloskop (Siglent'in yeni 12 bit serilerinden birisini alabilirsin).
Önerilerinizi inceleyeceğim.

Bence Amfi devreleri ile uğraşmalı. Orada hangi elemanın nasıl davrandığı daha önemli olduğu için daha iyi anlaşılır.
Elemanı ölçmenin yanısıra hoparlörden alınan ses de eleman davranışı hakkında bilgi verir ki, el altında ölçü aleti olmadığında bile hoparlörden çıkan sese göre yorum yapabilir hale getirir insanı.
@Gokrtl
Önerileriniz üzerine düşüneceğim.

Sanki sıfırdan başlıyormuşsun gibi anladım. Ama bugüne kadar hangi ekipmanları kullandığını ve elinde ekipman varsa onları da yazarsan, tavsiye verecek olana fikir verebilir diye düşünüyorum.
@Sercan
Evet, sıfırdan başlıyorum.

Aklıma gelen malzeme ve ekipmanlarım:
  • Weller whs40 havya.
  • Ts100 benzeri farklı bir marka havya.
  • Unit UT 33D+ multimetre.
  • 12v 2a güç kaynağı.
  • Çeşitli tornavida, pense, yan keski vb.
  • Lehim, lehim pastası, lehim sökme fitili gibi malzemeler.
  • Çeşitli kondansatör, transistör, direnç, diyot, direnç, led, pot vb. bileşenler.
  • Çeşitli Atmet / Pic mikrodenetleyiciler, uln2003, mcp3008, 555 vb. entegreler.
  • Esp8266, Esp32, Lora vb. modüller.
  • Çeşitli Raspberry vb. kartlar.
labratuar konusu tamamen bütçe işi ama çok fazla ve üst seviye cihaz edinmek seni daha iyi bir elektronikçi yapmayacak o yüzden bu yanlış inanışa düşmemeye çalış. çok temel aletler ile de birçok deneyi-projeyi gerçekleştirebilirsin.
@czorgormez
Haklısınız. Ticari kaygıların olmadığı noktada en iyisi veya sorunsuzu yerine iş görecek cihaz mantığını gütmekte fayda var. Gerekli bilgileri toplayabilirsem dengeyi kurabileceğimi düşünüyorum.

unit ya da owon marka bir multimetre, 0-30 volt 2A bir güç kaynağı, bread board, çeşitli dirençler, kapasiteler, transistör çeşitleri, led, motor vs gibi bir temel hobi kiti toparlaman yeterli olacaktır. bunların yanına istersen bir havya seti ve çeşitli boylarda delikli plaket de ekleyebilirsin.
Önerilerinizi inceleyeceğim.

elektromanyetik dalga konusunu elektronikten biraz ayırmak gerekir. bu daha çok fizik bilimleri ile ilgili. bahsettiğin gibi bir sensör hakkında eğer akademik çalışma varsa bunu kendi deney ortamında tekrarlayabilirsin. ama konu rf ve mikrodalga olduğunda gerekli cihazların fiyatları çok hızlı biçimde lüks bir otomobil fiyatını geçmeye başlıyor. bu yüzden başlangıçta bu konuları teorik çalışmak açık kaynaklı simulatörler üzerinde proje geliştirmek belki sonraki aşamalarda çok yüksek frekanslara çıkmadan HF bandı amatörce yapılabilecek birkaç projeyi gerçekleştirmek olabilir.
Fizikten buraya geldiğim doğru. Boş zamanlarımda ilgimi çeken tezleri okuyup anlamaya çalışırım. Otomobil fiyatı örneği verdiğiniz konudaki yaklaşımınıza kesinlikle katılıyorum. Sonuçta bu benim açımdan bir hobi...

...overunity makinalarının çalışma prensiplerini öğren. Böylece bize gerçekler diye dikte edilenlerin ne kadar yanlış olduğunu öğrenecek ve gerçekleri kendin keşfedeceksin.
Dikte edilenlerden bihaber olduğum için mevcut hâli eleştirmeden önce sağlıklı şekilde idrak etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Genel kabullere hakim olabilirsem, bahsettiğiniz makineleri inceleyip karşılaştırma yapabilirim.

Zaman ayırdığınız için sağ olun...
Cihan

Konumu inceleyebilirsin belki fikir verir.

Forum istatistikleri

Konular
8,366
Üyeler
3,316
Son üye
Ahmet can

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back