Gmktec Ryzen9 M7 Pro modelini 1 yıldır kullanıyorum. Çin malı ama kaliteli bir ürün.
Memnunum.
Teknobiyotik ve Hepsiburada ya bakın, bazen uygun oluyor

nereden aldın?
28 mhz altında çalışıyormu? Bazı modellerde sorun oluyordu.
Esasen her model çalışıyor. Öndeki tüneri bypass edip, RTL2832 entegresine direkt anten bağlandığında yazılımda da "direct sampling" seçerseniz aşağı frekansları dinlerseniz. V3 ve V4 'de ise bunu yazılımla çözmüşler. Extra iş yapmanıza gerek kalmıyor.

BNC to SMA adaptörü alayım en iyisi.
PC Kasası biraz uzakta, her seferinde uzun USB kablo uzatamam.

Şu MiniPC yi de alayım diyorum, tezgahımda bir monitör zaten var ona takar kullanırım.

44833 eklentisine bak

GMKtec Mini PC Oyun, M7 AMD Ryzen 7 PRO 6850H (8C/16T 4.70Ghz) Dual NIC LAN 2.5G Bilgisayar Bilgisayar Windows 11 Pro, 16 DDR5 RAM + 512 GB Sabit Disk PCle SSD, Çift USB 4, HDMI 2.1, USB-C
Birde isterseniz:
bir değerlendirin. Driver vs desteği gerçekten çok iyi. Ayrıca Dell'in TR içinde servisi var. Fiyat olarak da birbirlerine yakınlar. Ben Ubuntu versiyonunu alıp sonradan lisans alıp üzerlerine win11 kurdum. HF tarafında FT8 , loglama, SDR, Icom uzak bağlantı vs bunun üzerinde çalışıyor

normal spectrumlar için sorun değil ama 0dBm rtl sdr için çok yüksek kalır. bu alet bir radyo alıcısı. bu yüzden maksimum giriş seviyesi -20, -30dBm civarında. daha yüksek sinyal girilirse cihaz bozulmaz ama giriş katı sature olmaya başlar ve intermodulasyon distorsiyonları oluşur.

0dBm ile -20, -30dBm arasında epey bir kazanç farkı var gibi görünüyor, neleri kaçıyoruz ?

db ve dBm farklı şeyler.

db logaritmik bir skala. amacı da çok küçük değerler ile büyük değerlerin aynı grafiklerde gösterilebilmesi.
temel mantık olarak her 10 db arttığında ya da azaldığında 10 kat fark oluşur. yani 20 db = 100 kat, 30 db = 1000 kat fark demektir.

dBm ise bu logaritmik ölçeğin 0 dBm değeri 1 mw karşılık gelecek şekilde yorumlanması. yan 10 dBm = 10 mW, 20 dBm = 100 mw.

rtl sdr temelde bir radyo alıcısı, radyo alıcıları çok çok küçük sinyalleri işlemek üzere tasarlanıyor. verici nerede olursa olsun mesafelerden dolayı alıcıya ulaşan güç düşüyor yaklaşık -60 ile -90 arası oluyor. hatta hassas radyo alıcıları, HF telsizler -110 dbm kadar düşük sinyalleri duyabilir.

yani 0 dbm ile -60 dbm arasında 1 milyon kat güç farkı var. bu kadar hassas bir radyo alıcısının girişine yüksek seviyede sinyal vermek.
aynı odada bando çalarken kelebeğin kanat sesini duymaya çalışmaya benziyor. yüksek sinyal güçlü olanı bastırıyor ve alıcıyı kör ediyor.
ya da gözüne 10 kilowat çok parlak bir ışık tutarsak bu ışık ile kitap okuyamazsın hatta retina zarar görür.

Sinyal jeneratörü ile RTL-SDR yi bağlamak için nasıl bir adaptör almak gerekir?
Sinyal jeneratörü ile deneme yapmadan veya uzun hf anteni bağlamadan önce anten girişine voltaj sınırlayıcı konulması gerekiyor.
Ben girişine koymamıştım bozulmuştu. :)

FIgure02-Limiter-Circuit.jpg

Devre elemanlarını değerleri yok mu, nasıl belirlenecek?
Kondansatörler doğru akımın geçmesini engelliyor.
Görevi diyotlar yapıyor.
Kondansatörler ile bobin alıcının en düşük frekansına göre belirleniyor.
Kondansatör değeri en düşük frekansda (sdr giriş empedansı/10 )olarak seçiliyor.
Bobin değeride en düşük frekansda (sdr giriş empedansı x 10 ) olarak seçiliyor.
giriş empedansı 50 ohm olduğuna göre

Xc=50/10=5ohm
XL=50*10=500ohm
f=frekans Hertz
C=farad
L =henri

Xc=1/2*pi*f*C
C=1/pi*f*Xc

XL=2*pi*f*L
L=XL/2*pi*f

Türkiye amazonda var ama hepsi çin malı. Birde soket uyumlu değil dönüştürücü lazım.
Sdr alıcsında sma ama koruyucuda olanın adını bilmiyorum.
Yapay zeka böyle cevap verdi.
  1. PL-259 Soketi: Genellikle VHF/UHF frekansları için kullanılan ve sık tercih edilen bir erkek sokettir. Dönüş bandı kayıplarını en aza indiren bir yapıya sahiptir.
  2. SO-239 Soketi: PL-259 ile uyumlu olan bir dişi sokettir. Genellikle tüm telsiz cihazlarında bulunur.
  3. TNC Soketi: BNC’ye benzer, ancak vidalı bir bağlantıya sahiptir. Daha iyi bir bağlantı ve dayanıklılık sunar.

Son düzenleme:
Kondansatörler doğru akımın geçmesini engelliyor.
Görevi diyotlar yapıyor.
Kondansatörler ile bobin alıcının en düşük frekansına göre belirleniyor.
Kondansatör değeri en düşük frekansda (sdr giriş empedansı/10 )olarak seçiliyor.
Bobin değeride en düşük frekansda (sdr giriş empedansı x 10 ) olarak seçiliyor.
giriş empedansı 50 ohm olduğuna göre

Xc=50/10=5ohm
XL=50*10=500ohm
f=frekans Hertz
C=farad
L =henri

Xc=1/2*pi*f*C
C=1/pi*f*Xc

XL=2*pi*f*L
L=XL/2*pi*f

Türkiye amazonda var ama hepsi çin malı. Birde soket uyumlu değil dönüştürücü lazım.
Sdr alıcsında sma ama koruyucuda olanın adını bilmiyorum.
Yapay zeka böyle cevap verdi.
  1. PL-259 Soketi: Genellikle VHF/UHF frekansları için kullanılan ve sık tercih edilen bir erkek sokettir. Dönüş bandı kayıplarını en aza indiren bir yapıya sahiptir.
  2. SO-239 Soketi: PL-259 ile uyumlu olan bir dişi sokettir. Genellikle tüm telsiz cihazlarında bulunur.
  3. TNC Soketi: BNC’ye benzer, ancak vidalı bir bağlantıya sahiptir. Daha iyi bir bağlantı ve dayanıklılık sunar.
Üstte bahsettiğin koruma devresini aşağıdaki bağlantı elemanının içine mi koymuşlar ?

1762352546644.png

"20 dB RF Zayıflatıcı" diye aratabilirsin. Sinyal seviyesini 10 da birine düşürür. Kalitelileri pahalıdır.

Mesela şu ürün var. Tabi bunu kullanmak için bir de BNC - SMA adaptör alman lazım.
1762353770701.png

Sana birkaç tane örnek zayıflatıcı. Soldaki iki tane, benim AP525 audio analizör ile geldi (N type). Bluetooth anten çıkışını zayıflatarak test etmek için. Ortadaki elimdeki arızalı HP 8592B ile geldi (N type). Sağdakileri de ben Pasternack'tan almıştım, 40 dB, 50 dB, ve 60 dB zayıflatıcılar (SMA)

1762354088106.jpeg

"20 dB RF Zayıflatıcı" diye aratabilirsin. Sinyal seviyesini 10 da birine düşürür. Kalitelileri pahalıdır.

Mesela şu ürün var. Tabi bunu kullanmak için bir de BNC - SMA adaptör alman lazım.
44857 eklentisine bak
Üsttekini ve bir tane BNC - SMA adaptörünü alayım hemen, RTL-SDR mi korusun :)

Son düzenleme:
Eğer e-komponent'ten alacaksan, zaten yurt dışından gelecek. Komple BNC giriş, SMA çıkış olanından almaya çalış. SMA tarafının cinsiyetini de RTL-SDR ye göre seç.

Eğer e-komponent'ten alacaksan, zaten yurt dışından gelecek. Komple BNC giriş, SMA çıkış olanından almaya çalış. SMA tarafının cinsiyetini de RTL-SDR ye göre seç.
e-komponentte istediğim gibi bir ürün göremedim.

Ekomponentteki senin önerdiğin şu ürün ile

1762356357364.png

Şu birleştirici var.

1762356407703.png

Sinyal jeneratöründen ERKEK BNC uçlu kablo geliyor,
RTL-SDR girişi dişi ve takmak için erkek SMA uç gerekiyor.

Üstteki senaryolara göre bağlantılar başarılı olacak gibi görünüyor. Yine bir danışayım dedim.

Evet tek parça olarak bulamıyorsan adaptör kullanırsın. Zaten senin çalışacağın frekanslarda kayda değer bir fark da yaratmaz.

Koaksiyel kablo olarak da Karaköy Elektronik'te 50 Ohm empedanslı RG-58 var, GHz altı işler için gayet yeterli.

Forum istatistikleri

Konular
8,479
Üyeler
3,368
Son üye
Baha demir

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back