Farklı çaplarda bütün uçları almakta fayda var. Bir tek standart uç ile herşeyi sökemiyorsun.

Yeni oyuncaklarım geldi :dans2:

20251104_150116.jpg
20251104_150223.jpg
20251104_150311.jpg
20251104_151054.jpg

@TA3UIS senin sinyal jeneratörü ile 10 MHz, 0 dBm sinüs üret

1762263367640.png

Sonra da RTL-SDR ile tam olarak 10 MHz, 0 dBm gösteren uygun bir yazılım bulursan, artık spektrum analizör işinin önemli bir kısmını çözmüş olursun. Eğer programlama yaparsan ve sinyal jeneratörü, SDR yi bir program ile kontrol edersen, bir devrenin transfer fonksiyonunu da çıkaraiblirsin. Bu da başka bir spektrum analizör işlevi, onu da halletmiş olursun.

Bu başlıkta çok güzel proxxon ürünleri paylaşılıyor. Ben bu marka ile bu forumda tanıştım. Elektronik ile alakalı değil ama, lokma takımı ihtiyacım vardı. Uzun araştırmalar sonucunda ve buradan gördüğüm kadari ile güvenilir bir marka olduğu için bu markayi tercih ettim. Uzun ömürlü olacağını düşünüyorum, amazon almanya yorumlari çok iyi, herkes uzun yıllarca kullanmış. Bende bir proxxon paylaşayım burada dedim.
Screenshot_20251104_164613_WhatsApp.jpg

1000041200.jpg

Proxxon 23040 lokma seti. İçinde 2 adet buji anahtari, 1/2 ve 1/4 lokma takımı, mafsallari, uzatma kollari, tornavida takımı ve ufak bi alyan takımı var.

Bu takımı motorumun bakımlarini yapmak ve orasini burasini söküp kurcalamak için aldim. Benim ihtiyacıma göre fazla iyi ama, bu tip ekipmanları yatırım olarak görüyorum. Her an lazım olabilir. O yüzden alabiliyorken iyisini almak gerek diye düşünüyorum.

44824 eklentisine bak

Sonra da RTL-SDR ile tam olarak 10 MHz, 0 dBm gösteren uygun bir yazılım bulursan, artık spektrum analizör işinin önemli bir kısmını çözmüş olursun. Eğer programlama yaparsan ve sinyal jeneratörü, SDR yi bir program ile kontrol edersen, bir devrenin transfer fonksiyonunu da çıkaraiblirsin. Bu da başka bir spektrum analizör işlevi, onu da halletmiş olursun.

Programda ayarladığım değer bahsettiğin değer değil mi?

1762267285360.png

Ölçümü dBFS olarak yapmış, yani ADC'nin ölçüm aralığına göre. Biz sonucu dBm olarak görmek istiyoruz.

Haklısın, orası farklı bir kazanç ayarıymış.

Aşağıdaki linkte Spektrum Analizör olarak kullanmayı göstermiş.

normal spectrumlar için sorun değil ama 0dBm rtl sdr için çok yüksek kalır. bu alet bir radyo alıcısı. bu yüzden maksimum giriş seviyesi -20, -30dBm civarında. daha yüksek sinyal girilirse cihaz bozulmaz ama giriş katı sature olmaya başlar ve intermodulasyon distorsiyonları oluşur.

44824 eklentisine bak

Sinyal jeneratörü ile RTL-SDR yi bağlamak için nasıl bir adaptör almak gerekir?

BNC to sma tabi bu adaptöre kadar sinyali taşımak için bir de bnc kablo gerekecek. ama sinyal jeneratöründen çıkmıştır diye düşünüyorum.
ya da elinde herhangi bir eski sma kablo varsa onu kesip sinyal jeneratörünün korkodil veya benzeri çıkışını bağlayabilirsin.

ya da ilginç bir deney olsun dersen sinyal jeneratörünün bnc portuna 10-15 cm bir tel bağla. sinyal jeneratöründen 10dbm veya üzeri sinyal uygula. rtl sdr cihaza da başka bir 10-15 cm tel bağla. 10 mhz referans sinyali rahatlıkla oda içersinde tespit edebilmen lazım.

1762275256809.png

BNC to SMA adaptörü alayım en iyisi.
PC Kasası biraz uzakta, her seferinde uzun USB kablo uzatamam.

Şu MiniPC yi de alayım diyorum, tezgahımda bir monitör zaten var ona takar kullanırım.

1762282488617.png

GMKtec Mini PC Oyun, M7 AMD Ryzen 7 PRO 6850H (8C/16T 4.70Ghz) Dual NIC LAN 2.5G Bilgisayar Bilgisayar Windows 11 Pro, 16 DDR5 RAM + 512 GB Sabit Disk PCle SSD, Çift USB 4, HDMI 2.1, USB-C

nereden aldın?
28 mhz altında çalışıyormu? Bazı modellerde sorun oluyordu.
Bu, dongle'da kullanılan tuner (alıcı) çeşidine ve uygulama şekline bağlıdır. Bazı dongle’lar —örneğin RTL-SDR Blog V3 ve V4 modelleri— 24 MHz altındaki frekansların alınmasını mümkün kılan donanımsal geliştirmelere sahiptir.

1762284816460.png

Şahsen ben henüz denemedim.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,475
Üyeler
3,364
Son üye
eraymer

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back