En uçtaki kalorifer peteği iyi ısınmıyor, nedeni ne olabilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan taydin
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Kombi varsa oda termostatı çok iyi. Termostatik vana gereksiz. Ev ısınmış vanalar sıcaktan dolayı kapanmış ise kombi arıza verebilir. Devir daim yapamaz.

Termostatik vana merkezi sistem için iyi. petekler genelde soğuk duruyor. Mekan sıcak demek ki. Boşuna yanmıyor.

Son düzenleme:
Havalar soğumaya başladı, evdeki peteklerin hepsi gene ılık. Tuhaf bir şekilde, kombiden nispeten uzak olan yatak odasi peteği sorunsuz çalışıyor, güzel ısınıyor, evdeki diğer tüm petekler ılık. Kombi şu anda 45 dereceye ayarlı. Kombinin hemen dibimde olan mutfak peteğinde termostatik vana 5'te, sıcaklık 31 derece gibi. Hemen sonraki oturma odası peteği 28 derecede :kizgin2:

Bu 30 derece sanki sihirli bir rakam. Kombiyi kapatıp açıyorum. Alev başlıyor, ekranda gösterilen sıcaklık sürekli artıyor, 30 saniye içerisinde 50 derece civarına gelince birden kombi mod değiştiriyor, sıcaklık düşmeye başlıyor ve 30 larda stabilize oluyor. Sonra aradan 10 dakika veya neyse artık, bir süre geçiyor. Tekrar 30 saniye içerisinde ekran sıcaklığı 50 derece civarına çıkıyor, sonra tekrar düşmeye başlıyor ve 30 larda stabilize oluyor. Sıcaklık düşmeye başlayınca ekranda kum saati sembolü çıkıyor.

Sorunu buldum galiba. peteklerin dönüş hattında bir filtre var. Oradaki vanaları kapattım ve filtreyi söktüm. İçinden tamamen koyu kırmız küf ile bezenmiş bir ızgara tel çıktı. İyice yıkadım ve geri taktım. Daha full denemedim, ama kombiyi kapatıp açınca 50 dereceden sonra 30 lara inmiyor. Ayarlanan değerde yakın bir yerlerde kalıyor. Şu anda bütün termostatik vanalar sökülü, bir süre sonra bakalım peteklerin durumu ne olacak.

DSC00984.JPG

Birkaç yıl önce bir firma, özel makina ile tesisatı yıkamıştı. Zaten açılırken çıkan su da çok siyah, pis bir su değildi. Ama demekki o firmanın hiç aklına gelmemiş "hazır tesisatı boşalttık, şu filtreyi de temizleyelim" diye ...

Birkaç yıl önce bir firma, özel makina ile tesisatı yıkamıştı. Zaten açılırken çıkan su da çok siyah, pis bir su değildi. Ama demekki o firmanın hiç aklına gelmemiş "hazır tesisatı boşalttık, şu filtreyi de temizleyelim" diye ...
Normalde petek temizliği yapilirken o filtre makina tarafında yapılan neredeyse tek işlemdir.
Petek temizliginde ilaçlı tabir edilen temizlik yaptırılması ve kullanılan ilaçların bu işe uygun olmasina dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde ceşme suyu kullanan, deterjan kullananlar var. Uygun olmayan ilaç kullanımı kombinin iç yapısında zaman içinde bozulmalar oluşturuyor.

Geçmiş olsun .
Bende eski tip yoğuşmasız kombi var .
Zamanında filitre temizleği kolay olsun diye bu foto sistemi uyğuladım .
Vanaları alt üst kapatıyorum bir iki damla suyu akıyor , kombi içindeki suda boşalmıyor .
Mavi vanaların içinde filitre var kırmızı vanaların içinde yok ( kırmızı vanalı filitreleri te malzeme kullanmam gerekirdi .
Kombi petek temizliği yaptırmış olsam kombi içinden su geçişi olmayacak ve kombi içine pislik dolmayacak .
Önemli : Petek temizliğinde kombi içinden geçiş olmamalı . ( bağlantıları ayrılmalı kombi devre dışı bırakılmalı .)

Diğer petekleri istesem bir motor ile devir daim yaptırarak kolay temizlik yaparım .
Boşuna temizlik peteklere hava girmesi ve paslanma durumu !!!
Bu zamana kadar ( 12 yıl ) hiç hava bastırmadım ( kaçma olmadı ) diğer orj azot gazı kaçacaktı .
Hiç temizlikte yaptırmadım .
Yoğuşmasız kombi % 90 temizlik gereksiz .
Yoğuşmalı kombi 2-3 seneden sonra mecbur temizlenmesi gerekir .
Yoğuşmalı kombi çok petek yok ise bana mantıksız geliyor . ( belli derecede kullanılacak )
Önemli olan korunaklı ısı kaybı olmayan yer olmalı .

Kolay Gelsin Sağlıcakla ...

20251115_180213.jpg
20251115_180250.jpg
20251115_180144.jpg

Son düzenleme:
Evet böyle yapınca, yakında bez varken tapayı sökersin rahatça filtreyi temizlersin. Ben havlu kullandım ve havludan ilerleyen suyu aşağıda bir tasa yönlendirdim. Gene fazla su çıkmadı ama ideal değil.

Mutfaktaki petek artık gerektiği gibi ısınıyor. Şu anda gösterilen derece ile ölçülen neredeyse aynı. Petekteki daha yüksek sıcaklık metalin emissivity farkından dolayı

FLIR0092.jpg

1763224550986.jpeg

Burada amacımız cihazın ölçüm yaptığı ekranda gördüğümüz sıcaklık sensörü gerçek değeri ölçüyor mu göreceğiz. Çıkış sıcaklığı da ekrandaki ile aynı ise sorun başka bir yerde olduğu ortaya çıkacak.

Cihaza yöneleceğiz. Sensör hatalı ölçüyor ise sensör değişecek. Sensör doğru ise mesela cihaz içindeki sirkülasyon pompası çalışıyormu bakacağız.

Birde yapmanı isteyeceğim konu cihaz boruxbağlantılarının girişinde 2 adet pislik tutucu filtre olacak bu iki filtreyi temizlemeni tavsiye ederim. Kirli ise su döngüsü yavaşlayacak buda radyatörlerin tam ısınmamasına neden olacaktır.

Adım adım ilerlemek lazım.

Pislik tutucu konusunu tavsiye etmiştim. :(

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,539
Üyeler
3,394
Son üye
İlhan Çetin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back