ADC okumalarında istenmeyen gürültü

Şimdi UNO R4 ile denedim, üstelik ADC çözünürlüğünü 14 bit yaptım. A0 şasede iken 0 ve 1 değerleri okuyorum! Demekki bu kartların grounding tasarımları oldukça iyi yapılmış. Konuyu açanın sorunu büyük ihtimalle uzun kablolar.

Ardino uno r3 ile tekrar denedik ve düzgün değerler alabiliyoruz.
r4 kartına geri dönünce sorun da geri dönüyor.Şu anda projeye odaklandık r3 ile devam edeceğiz.

Programı geliştirirken sorularımız olursa sorabilir miyiz?

Şimdilik PT1000 ile çalışıyorum ama sonra 1000 santigrata kadar ölçüm yapan özel sensörler kullanılacak.
Proje metalürji ile ilgili.Çelik için önemli sıcaklık değerleri elde edilip (ötektik sıcaklık, curie sıcaklıği) faz değişimlerine malzeme üzerinde inceleme yapılacak 0.1 derecelik kontrol çözünürlüğü gerekiyor.

sorunu büyük ölçüde çözmüşsünüz lakin ben de bir şeyler yazmak istedim.

arduino ve stm32 gibi ucuz işlemcilerde, daha doğrusu ana işi dosdoğru analog ölçüm yapmak olmayan işlemcilerde adc birimlerinin hata payı vardır.

öğrneğin kullandığım stm32 denetleyicisinde 12 bit adc var. fakat üretici demiş ki sondaki 2 bit hata payı. yani 0-4095 arasında değer okuyabiliyorum ve bu okuduğum değer 0-3 aralığında hatalı olabilir. muhtemelen kullandığınız arduinoda da öyledir. timur hocamın dediği gibi kart çizimindeki groundlama da çok farkettirir. hassas bir ölçü aleti ile mv mertebesinde bakınız, iki gnd hattı arasında ne kadar gerilim farkı var.

bunun yanında bahsettiğiniz 0.1 derece hassasiyetle 1000 c'ye kadar çıkacak sıcaklıkları ölçecek sensör eğer ki analog çıkış veriyorsa ve siz de bunu arduino ile okuyacaksanız adc'nin hassasiyetine ve hata payına dikkat etmeniz gerekir. he sensörünüz veriyi haberleşme hattı ile gönderecekse o ayrı.

Şimdilik PT1000 ile çalışıyorum ama sonra 1000 santigrata kadar ölçüm yapan özel sensörler kullanılacak.
Proje metalürji ile ilgili.Çelik için önemli sıcaklık değerleri elde edilip (ötektik sıcaklık, curie sıcaklıği) faz değişimlerine malzeme üzerinde inceleme yapılacak 0.1 derecelik kontrol çözünürlüğü gerekiyor.
PT1000 en fazla 250 °C , 1000 ve üzeri için termokupl kaçınılmaz.
K tip de olur ama 0.1 , 1000 derecelerde çok iddialı , S-Type Platinum Rhodium Thermocouple ile olabilir ?
Yüksek sıcaklık da temas şekli pozisyonu ortamın ısı kaynağı gibi değişkenler çok etkili oluyor .
Hele ki 0.1 °C ?
Lazer infrared termometreleri bir araştırın.

1/10.000 çözünürlük isteniyor. @sedron james 2-bit hata payı diyor. Buna göre en az 16-bit çözünürlüklü ADC modül gerekli.

PT1000 çıkışında nasıl bir devre kullandınız? Arduino ile arasında tam olarak nasıl bir devre kurdunuz?

0.1 derece çözünürlük Arduino ile çok zor, belki ölçüm aralığını dar bölgeye denk getirip bunu yapabilirsiniz, mesela sadece 800-1000 derece arası gibi, orada da gene 0.1 derece çözünürlük sağlanmaz.

0.1 derece çözünürlük sağlamanın da pratikte ne kadar faydalı olduğu (kalibrasyon işlemleri dışında) tartışmalıdır. Çünkü hem akümülasyon ve ölü zaman sebebiyle hem de sıcaklığın ölçüm yaptığınız hacim içerisinde eşit dağılmaması gibi pratik bir sorun da var.

Arduinodaki ADC ile cebelleşmenin bir anlamı yok. 24-bit load cell ADCleri var onları kullanın. TI ürünü olanlarının lineerliği çok iyi.

ADS1232, ADS1251, ADS1256

Forum istatistikleri

Konular
8,656
Üyeler
3,448
Son üye
yebeve

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back