1000VDC-5VDC Converter Devresi

Hocam voltaj dc , bu verdiğim devrede her adaptörün girişine bir 100ohm direnç konulursa iyi olur.

Bu durumda boşta akım çekilmese de her bir kapasitördeki voltaj yüke bağımlı olur. Yani gene de 500 V a göre tasarlayamazsın çıkıştaki SMPS'i. Daha yüksek voltajlar görme durumu mutlaka var.

şuan acil bir şekilde 1000VDC yi 5VDC ye çevirmem lazım

O zaman 5 tane transformatör al. Mesela 220 VAC giriş, 5 VAC çıkış var. Bunların hem primerlerini hem sekonderlerini seri bağla. Sonra da seri sekonderlerden sonrasını doğrultup ya DC/DC konverter veya lineer regülatör ile istediğin voltajı elde et.

@adembariskan
Dostum bu verdiğin devre flyback çok profesyonel birisi bile 2000v mosfet kullanarak bu devreyi yapamaz dirençler bobinler hapsi yeniden hesaplamacak. Hangi topoloji olursa olsun 1000v çok zor profesyonelleri bile zorlar.
@taydin tüm malzemeler eşit olursa sorun olmaz zaten kondansatörler 300v aşarsa zaten dengeleycek varistor zener vs eklenebilir bence gerek yok. Tek düşüncem çıkışa 1000v atlama yaparmı ?

@taydin 50hz frekansta anahtarlama yapsak evhamlanmakta haklisin ama anahtarlama frekansini bunun cok uzerinde olacagi icin sistem gayet dengeli calisir, yani kapasitenin birinin asiri sarj olma ihtimali oldukca dusuk, yillardir calisan birsuru halfbridge psu var, hem mosfet maliyetide dusmus oluyor.

@taydin 50hz frekansta anahtarlama yapsak evhamlanmakta haklisin ama anahtarlama frekansini bunun cok uzerinde olacagi icin sistem gayet dengeli calisir, yani kapasitenin birinin asiri sarj olma ihtimali oldukca dusuk, yillardir calisan birsuru halfbridge psu var, hem mosfet maliyetide dusmus oluyor.

Her zaman iki yük AYNI ANDA devreye giriyor, AYNI ANDA devreden çıkıyorsa, iki yük de kacaba aynı akımı çekiyorsa tamam. Ama yükün birisi kalkarsa (mesela bozuldu) veya değişik bir çalışma moduna girip daha fazla / daha az akım çekerse diğer SMPS'i de götürür.

ariza durumundan bahsediyorsun, ona yapacak bisey yok, cok gerekiyorsa onunda onlemi alinabilir.

Hocam yerimde çok değil aslında beş trafo biraz büyük olur. Şimdi sizce hangi yöntemle daha mantıklı olur? İyice kafam karıştı

Son düzenleme:
Böyle bir devre de var

Ekler

• IMG-20230527-WA0011.jpg
    IMG-20230527-WA0011.jpg
    298.5 KB · Görüntüleme: 101
Kapasitif bölümü benim hiç aklıma yatmıyor. Gerilimler iyi bölünsün, yükten bağımsız olsun dersen yüksek kapasite değeri kullanman gerekiyor, bu durumda da boşta bir sürü akım çekiyor, toplam verim çok kötü oluyor. Fazla akım çekmesin diye düşük kapasite değeri kullansan, bu sefer de üzerlerinde düşen voltaj yüke bağımlı hale geliyor. Bir kapasitörde hiç yük yok diğerinde maksimum yük varsa, ekstrem durumda tek kapasite 1000 V un tamamını görebilir.
i

PC guc kaynaklarinda da bu topology kullaniliyor. Cok yaygindir.

Isin ogrenme kismi disinda 1000VDC'yi nereden elde ediyorsun? O kaynaktan 5VDC elde etmek daha kolay sanki. Tri phase gerilimin doubler ile DC'ye cevrilmis hali gibi sanki. 1000 VDC dedigin sokakta yururken karsina cikabilecek bir sey degil cunki.

Son düzenleme:
Panelleri seri bagladiniz herhalde. 455W - 144 hucreli panelin cikisi VOC 50V, VMP 40V cunku. Sorunu kaynaginda cozmek daha kolay galiba.
solar-panel-seri-paralel-baglama-1024x386.png

Son düzenleme:
Evet, benden istenen güneş panelinden gelen 1000V 20A i okumaktı ama ek bir kaynağa ihtiyaç duymadan da opamp, işlemci, adc vb. entegreleri beslemem söylendi.
Aradaki mesafe cok uzak degilse oradaki bir panelden AC elde edip istenilen bolgeye tasimak daha pratik olabilir.

Mesafe uzak ama ben AC ye çevirip yapmak istedim hoca böyle istiyor yapacak birşey yok. Akım, voltaj okuma hazır da 1000V ile besleme sıkıntı oldu.
Stack Exchange'de 6 yil onceki bir konuya denk geldim. Soran yine bir Turk, belki sizin ogretmen her yil ayni soruyordur ogrencilere. :cheeky1: Neyse, saka bir yana buldugu cozum soyle imis.

"Here the solution i found. First divide voltage by 2 with caps(around 10uF) after that using st's integrated 800V mos buck controller Viper06 to make 12V and than standart regulator to make 5V. St not essential many companies have 600-700V controller.

Linki: https://electronics.stackexchange.com/questions/345616/800-1000v-5v-step-down-regulator

Aliexpress'te de converter var gorunuyor, su an satista degil verdigim link ama urun bu.

Stack Exchange'de 6 yil onceki bir konuya denk geldim. Soran yine bir Turk, belki sizin ogretmen her yil ayni soruyordur ogrencilere. :cheeky1: Neyse, saka bir yana buldugu cozum soyle imis.

"Here the solution i found. First divide voltage by 2 with caps(around 10uF) after that using st's integrated 800V mos buck controller Viper06 to make 12V and than standart regulator to make 5V. St not essential many companies have 600-700V controller.

Linki: https://electronics.stackexchange.com/questions/345616/800-1000v-5v-step-down-regulator
Viper06 yı bende buldum aslında ama stokta yoktu sanırım :(

Son düzenleme:
Voltaj boluculeri ogretmek icin cok sacma bir yontem secmis sizin hoca. Amaci soruna cozum bulman degil de bunu ogrenmen olmali, yoksa cozumufarkli yontemle elde etmek cok daha pratik.

1000v ta anahtarlama yapacaksan 1200v luk trn voltaji kurtarmiyor, yanlis hatirlamiyorsam bara voltajinin en az iki kati filan dayanima sahip trn secmen gerekiyor, tabi bu topoloji gore degisir, TI nin bu konuda guzel dokumanlari var, inceleyebilirsin.

Böyle bir tasarımı PLECS'te yapmayı deneyelim bakalım, nasıl musibetler çıkıyor görelim. Tabi ayrı bir konuda ...

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back