10Mhz GPSDO

TA1AST

Aktif Üye
10Mhz GPSDO projesi yapmak istiyorum.Daha önce bu projeyi yapmiş denemiş arkadaşların fikir ve görüşlerini almak isterim.ocxo siparişiyle projeye başlıyorum.

Ekler

• IMG-20260524-WA0020.jpg
    IMG-20260524-WA0020.jpg
    101.9 KB · Görüntüleme: 31
10 MHz OCXO elimde var. Özelden adres verin bir tane göndereyim. Etrafımda proje yapmak isteyen olur diye almıştım, size kısmet olur.

İki seçeneğiniz var. FLL ve PLL, yani frekans veya faz izleyen sistem. FLL basit iş. GPSden 1 PPS (1 pulse per second) çıkışını alıyoruz, iki PPS arası OCXOyu sayıyoruz. Fazla atarsa yavaşlatıyoruz, az atarsa hızlandırıyoruz. Analog işlem yok, sadece microişlemci kodu ve dijital pinler yetiyor. Bu basit sistem bile çok iyi bir doğruluk sağlıyor.

Eğer en iyi seviyede doğruluk iseteniyorsa PLL (yani sadece OCXO sayımı değil kestiği andaki faz açıları), gökyüzünü gören bir anten, timing serisi bir GPS modülü (ublox NEO/LEA M8T) gerekiyor.

bu malzemenin kendisi zaten rubidyum atomic osilatör yani dışarıdan gps disiplini olmadan da aynı kararlılıkta ve doğrulukta çıktı verecektir. hatta rubidyum olduğu için EFC girişi olmayabilir ya da tuning range çok dardır.

Son düzenleme:
Evet aslında GPSDO'lar bu tip kararlı osilatörlerle disiplin ediliyor (ince ayar yapılıyor). GPS uydularında olan osilatörler muhtemelen bunların radiation hardened versiyonlarıdır.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,189
Üyeler
3,745
Son üye
muzaffer can

Son kaynaklar

Back