12V 400W SMPS Güç Kaynağını 30V'a yükseltmek (CATA Şerit LED Trafosu )

Sercan merhaba,

Güç kaynağının baskı devresinin alt kısmını resimleme şansın var mı? Etiketi kaldırmak istemiyorsan bakamayız. Baskı devrede bir konuya değineceğim ama bu kaynağın şemasına erişemedim.
 
Duty cycle ı arttırırsak çıkış voltajı bir miktar yükselecektir. Bunu feedback devresi ile oynayarak yapabiliriz. Ancak bu durumun bir dez avantajı vardır. Sekonder sargının birim uzunluğuna düşen gerilim artacaktır. Örnek verirsem mesela 12 volt için 24 sipir olduğunu düşünelim. Sipir başına düşen gerilim 0.5 volttur. Ancak feedback yada referans gerilimini değiştirip duty oranını arttırdığımızı düşünürsek 24 volt yağtık diyelim. 24 sipir için sipir başına 1 volt alıyor olacağız. Bu durum sargının daha çok ısınması demek oluyor.
 
Abisi az cesaret. @taydin dediği gibi, sök bir trafoyu, sekonderi 1/3 ince telden 3 misli tur sarıver gitsin. Zaten fazla tur değildir. Elde dahi sararsınız.

Geriye sadece çıkış kapasitörlerini uygun voltajla değiştirmek kalıyor.
Ama umuyorum ki, başka (feed back te) değişiklik yoktur.
Başlayın bir tanesine[emoji106]
 
Yeri gelmisken sormak istiyorum. Bu universal notebook smpsleri var cikis voltaji genis bir aralikta secici anahtar ile degistiriliyor. Bu modellerde birden cok sargi ucumu var?
 
resimleme şansın var mı? Etiketi kaldırmak istemiyorsan bakamayız. Baskı devrede bir konuya değineceğim ama bu kaynağın şemasına erişemedim.

Etiketi sökmek istememe deki amaç satıp tek parça alır mıyım acaba diye düşünüyordum ama o çıkışı örnek bir çalışma olabileceği için geride bıraktım. Eve yeni geldim bir tanesini sökeceğim.
 
1.jpg
 
Reverse engineering ile ilgili bir program aradım ama bulamadım. Target 3001! isimli bir tane buldum ama doğru çalışmadı, bir kaç da Çince buldum kurdum ama açmadı.
 
Yapmak istediğin yolları çizmek ise :
Pcb programlarında import işlemi olur.
Resimler genel olarak bitmap ve siyah beyaz ( tek renk ) olarak import edilir.
Resim boyutları belirlendikten sonra pad ler işaretlenir yani programın pad leri resimde pad gelen yerlere konur sonra bu padler birleştirilir ...
İşlemin sonrasında resim silinir geriye çizim kalır ...
 
Yapmak istediğin yolları çizmek ise :
Pcb programlarında import işlemi olur.
Resimler genel olarak bitmap ve siyah beyaz ( tek renk ) olarak import edilir.
Resim boyutları belirlendikten sonra pad ler işaretlenir yani programın pad leri resimde pad gelen yerlere konur sonra bu padler birleştirilir ...
İşlemin sonrasında resim silinir geriye çizim kalır ...

Aslında yapmak istediğim şu idi :
 
Aşağı yukarı aynı şey.
Resimdeki elemanları ( top side ) tanıyorsan mesela ares de o kılıfları seçip resme göre yerleştirirsin.
Bağlantıları da çizdiğin zaman ...
 
Trafoyu söktüm fakat bir sorunum var. İki çıkışta altışar adet tel var.

Bu altı uç ve karşındaki diğer altı uç, ölçü aleti ile problar için relative ayarladıktan sonra kendi içinde kısa devre, diğer altı uçla da kısa devre gibi sonuç veriyor.

Bu arada kullandığım diğer ölçü aletinin (Protek 506) bobin ölçme kademesi de direnç kademesi de 0 gösteriyor. Ayrıca çıkışa gelen teller trafonun ortasında bulunuyor. Trafonun model numarası HT-35012-D-T1-RH ve internette bir bilgi bulamadım. Bu trafonun içindeki bobinlerin nasıl bağlandığını da çözemedim.

DSC_0355.JPG

DSC_0356.JPG
 
En son dia ile resmi ekleyip aşağıdaki çizimi yaptım. Resimde fark edilmiyor ama elemanların yerleşimi de mevcut.


1598407973607.png


Buna göre çıkışın şemasını da çıkarttım. Transistör gibi görünen şeyden emin değilim. Optonun diğer ucu PWM PCB'sine gidiyor...

1598408038160.png
 
Sekonder tarafta 3 sargiyi paralel baglamislar. Amac muhtemelen kalin bir sargi yerine ince sargilar ile ayni akimi elde etmek.
 
Sekonderdeki sargıların ( bu 6 uç ) paralel sarım olmalı. Nihayetinde PCB üzerinde de birleşiyorlar. Ancak bu şekilde bacakları ayırdığımızda uçtan uca ayrı iletken olduklarını görebilmeliydik. Ya sararken izolasyonları iyi değildi birbirine değiyor dicem ama bu zaafiyet oluşturur. neden birbirleri arasında kısa devre görünüyor anlamadım. Normalde göstermemesi lazım.

neden 6 adet iletken kullanılmış 6 adet paralel iletkenin yerine geçecek tek iletken çok kalın kesite sahip olması. Sarım işçiliğinin zor olması. Onun yerine ince kesitli iletkenden çok adetli sarmak işçiliği kolaylaştırıyor. Montajı kolaylaştırıyor.

Şemada optokuplörün önündeki 5 bacaklı parça TL431 bu tür devrelerde bir nevi ayarlı zener gibi. Çıkış gerilimi eşik gerilimine ulaşınca optokuplörün çalışmasını sağlıyor. Optokuplörün transistörüde kontrolcü entegrenin pwm duty yükseltmesini durduruyor. Sabitliyor.

Bu şekli ile trafoyu söküp sarmaktan başka çare görünmüyor. Benim tamir ettiğim bir çok smps de centertap tipi transformatör kullanılmıştı. Bunda da böyle olsa idi orta ucu söküp trafonun iki ucuna köprü diyot ile doğrulttuktan sonra voltajımızı iki katına çıkartabilirdik. Malesef bunda bu şansımız olmuyor.

Tam anlam veremediğim trafonun iki çıkışıda diyotların anotlarına gidiyor. Tek dönüş hattı alttaki indüktör üzerinden oluyor gibi görünüyor. Bu transformatör tek puls ile sürülüyor ise şemaya göre sürekli üstteki diyotlar açılıp kapanıyor ise alttaki diyotlar ne işe yarıyor anlayamadım. Akım alttaki diyotlardan nasıl geçiyor alttaki diyotlar ne işe yarıyor anlamadım?
 
Evet tuhaf hakkaten. Tam dalga doğrultucu yapısı var ama trafo orta uca dönüş yok.

Yalnız PCB'de trafo sekonderinin her ucu için üç tane delik varken, trafonun kendisinde her uç için 6 tel var. Fazladan teller nereye bağlı? Havada mı duruyordu?
 
Sanki oradaki büyük bobin ile yapay bir orta uç yaratılmış. Voltajlara osiloskop ile bakmak lazım.
 
Tamam, göz yanılması :) Tam dalga doğrultucu gibi çizilince insan tam dalga beklentisine giriyor. Aslında orada yarım dalga doğrultucu var. İkinci diyot da bobindeki enerji boşaltmak için kullanılıyor (freewheeling diode)

1598433920565.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Mesajlar
118,757
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top