12V 400W SMPS Güç Kaynağını 30V'a yükseltmek (CATA Şerit LED Trafosu )

Yalnız PCB'de trafo sekonderinin her ucu için üç tane delik varken, trafonun kendisinde her uç için 6 tel var. Fazladan teller nereye bağlı? Havada mı duruyordu?
6 tel birbirine kısa devre şeklinde bağlı tek çıkış gibi düşün. PCB'de bir taraf için 3 delik var bir deliğe iki tel denk geliyor...

Sökerken çok tel görünce umutlandım. Eğer bunlar akım için eşit sargıların paralel bağlanmış hali ise seri bağlayıp 3 katına çıkartabilirdim. Saçma olanı bunlar neden kısa devre?
 
Saçma olanı bunlar neden kısa devre?

Trafo resmine bakınca sanki emayeli teller gibi duruyor, kısa devre olmaması lazım. Yalnız nasıl ölçtüğün de önemli. Sekonderin bir ucundaki 6 tel birbiri ile kısa devre mi? Yoksa sekonderin bir ucu ile diğer ucu kısa devre mi diyorsun? İkincisi ise, direnç çok düşük olduğu için kısa devre görünecektir.
 
Resimde görüldüğü gibi emaye var... Acaba sökerken fazla ısıtıp kaplamayı bozmuş olabilir miyim?

5121 eklentisine bak

Hmm bilemiyorum. Aşırı yük altında yıllarca çalıştıysa belki olabilir, ama sen aşırı ısıtarak kısa devre etmen zor. Telden önce üzerindeki sarı bant yanardı zaten.

Yalnız eğer o tel gerçekten emayeli ise ve şimdi kısa devre olduysa, o bobinin karakteristiği de değişmiştir.
 
sekonderin kalın tek bir tel yerine çok telli olmasına çokca rastladım. deri etkisi (skin effect) denen bir nedenle 6 birimkarelik tek bir teldense 6 tane 1 birimkarelik tercih ediliyor. ısınma daha az oluyor
 
sekonderin kalın tek bir tel yerine çok telli olmasına çokca rastladım. deri etkisi (skin effect) denen bir nedenle 6 birimkarelik tek bir teldense 6 tane 1 birimkarelik tercih ediliyor. ısınma daha az oluyor
6 ucun diğer taraftaki 6 uçla eşleşen bir kısa devre olmasını anlaşılır bir durum. Tamam ama bunlar kendi içinde neden kısa devre?
 
İlk sayfada bahsettiğim güç kaynağını 2 adet DANIU P6100 100 MHz osiloskop probu ile birlikte sipariş verdim.

Bu konuyu açtığımda 460 TL'ye sadece güç kaynağını alabiliyordum. Bugün ise 410 TL, böyle olunca probları da ekledim vergiler dahil hepsini 500TL'ye almış oldum. 90 TL fark 2 adet 100 MHz prob için oldukça ucuz. Acaba bu problar kalite olarak nasıldır?


 
90 TL fark 2 adet 100 MHz prob için oldukça ucuz. Acaba bu problar kalite olarak nasıldır?

Bu probların hepsi muhtemelen aynı yerde yapılıyor ve farklı markalarla satılıyordur. Çok yüksek doğruluk gerekmeyen uygulamalar için rahatlıkla iş görür.
 
Bu probların hepsi muhtemelen aynı yerde yapılıyor ve farklı markalarla satılıyordur. Çok yüksek doğruluk gerekmeyen uygulamalar için rahatlıkla iş görür.
Muhtemelen, etrafta aynı model numarası olan bir sürü marka dolanıyor. 2014 yılında yayınlanmış Tektronix P6139A ile karşılaştırdığı aşağıdaki gibi bir video buldum. Zaten benim osiloskop 150 MHz ama o kadarına da ihtiyaç duymam diye düşündüğüm için bunları aldım. Gene de probun limitlerini bilmem iyi olur...
 
O ucuz problarla kaliteli probları karşılaştırınca şu noktalarda farklılıklar olabilir:

1) Desteklediği frekans alanı içerisinde tam lineer olmayabilir, bazı frekanslarda artı, bazı frekanslarda eksi yönde sapmalar olabilir.

2) Üreticisinin belirttiği voltaj dayanım değerini sağlamayabilir. Mesela üretici 300 Vrms voltaja dayanıklı dese bile, bu voltaj uygulandığında izolasyon çökebilir.

3) 1x veya 10x olarak belirtilse de, gerçekte 0.8x veya 10.7x olabilir. Osiloskobun da bir ölçüm toleransı olacağından, probun bu toleransı nedeniyle ölçüm hatası fazlalaşır.

4) Üreticisinin belirttiği bant genişliğini sağlamayabilir (yukarıdaki video'da sadece bunu test etmiş). 100 MHz lik prob, aslında 30 MHz lik çıkabilir :D

5) BNC konnektörünün imalat kalitesi iyi olmadığından, konnektörün orta pini veya yüzüğünün çap toleransı kötü olabilir. Böyle bir BNC'yi de osiloskobun konnektörüne takınca, osiloskop konnektörüne zarar verme riski var. Skopun BNC konnektörünün dişi soketi zarar gördükten sonra (mesela dişleri yana doğru genişlerse) artık temas kalitesi olması gerektiği gibi olmayacaktır. Temas kalitesi, frekans arttıkça giderek daha büyük bir önem kazanıyor. Örneğin 20 megahertz'lerde bir şekilde temas eden BNC pinleri bir sorun yaratmazken, yüzlerce megahertz frekanslarda en ufak temas farklılıkları bile sinyalde bir zayıflamaya sebep olacaktır.
 
4) Üreticisinin belirttiği bant genişliğini sağlamayabilir (yukarıdaki video'da sadece bunu test etmiş). 100 MHz lik prob, aslında 30 MHz lik çıkabilir :D
60 MHz olanla fiyat farkına bakınca... Dur yahu parasını ödedim de daha elime ulaşmadı, yavaş yavaş anlat! :D

Şaka bir yana yüksek frekans ile çok işim yok, yani osiloskop 20 MHz bile olsa işimi görür. Burada sayılan maddelere de bakınca beni sadece 5. madde etkileyebilir. Onun da amacı günün birinde orijinal Tektronik prob denk getirirsem, cihazın ilk gün ki kalitesini korumuş olurdum. Satın alamıyorum çünkü kur farkına bakınca cihaza yapmam gereken (probdan önce attenuatör almalıyım) masraf, cihazı satabileceğim fiyata yaklaşıyor.
 
Siparişim bugün ulaştı. Güç kaynağı alışılandan büyük ebatlarda, dondurma köpüğünün içinde geldi. Banggood'daki fotoğraflara bakınca insan bir kutuya koyar dedim ama benimki sağlam ulaştı.

Boşta beklerken yüksek frekans sesi duyuyorum. Ürün incelemelerindeki resimlerde gördüğüm kadarıyla yanında bir de direnç gönderiyorlar. Benimkinde çıkmadı. Nasıl bir şey bağlasam bilmiyorum ama sanıyorum çıkışa boşta beklerken güç çekecek bir direnç bağlamam gerekiyor.

IMG_20200910_112018 (Büyük).jpg

IMG_20200910_112034 (Büyük).jpg

IMG_20200910_112038 (Büyük).jpg

IMG_20200910_112044 (Büyük).jpg

IMG_20200910_112055 (Büyük).jpg

IMG_20200910_112031 (Büyük).jpg


Bunlar da problar.

IMG_20200910_112022 (Büyük).jpg
IMG_20200910_112027 (Büyük).jpg
 
Benim UPS'te de aynı sıkıntı vardı. 80 V luk şarj devresi, eğer aküler dolu ise cırıldıyordu. 1 A akım çeken bir yük bağlayıp cırıltıyı kestim. Bu akımı da malesef hesaplayarak belirleyemiyorsun. Ben elektronik yükü bağladım ve cırıltı kesilene kadar akımı arttırdım.
 

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,975
Mesajlar
119,172
Üyeler
2,834
Son üye
Tulpar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top