+-12V Güç kaynağı yapımı.

TA3UIS

Doğan
Çift besleme isteyen Opamplar ile basit deneyler yapacağım.
Basit bir besleme devresi yapmak istedim ve aşağıdaki devreyi buldum.
1735044146361.png

Elimde 2x12V 2.6VA Kapalı Trafo var.
1735044442598.png

1735044266597.png

Üstteki devreyi besleyecek ve çift besleme isteyen çeşitli OpAmp devreleri yapabilmek için bu trafo sınırda görünüyor.
Sizce trafo yeterli gelir mi yoksa bu trafo ile OpAmp deneyleri için +-9V çift besleme mi yapayım ?

Gerçi trafonun sağladığı akım da düşük ama basit devreler için yeter mi acaba?
Kabaca 100mA besleme devresinin ihtiyaç duyduğu akım olsa, kalan 100mA basit OpAmp devreleri yapmak için yeterli gelir mi?

Son düzenleme:
Çift besleme isteyen Opamplar ile basit deneyler yapacağım.
Basit bir besleme devresi yapmak istedim ve aşağıdaki devreyi buldum.
39252 eklentisine bak
Elimde 2x12V 2.6VA Kapalı Trafo var.
39254 eklentisine bak
39253 eklentisine bak

Üstteki devreyi besleyecek ve çift besleme isteyen çeşitli OpAmp devreleri yapabilmek için bu trafo sınırda görünüyor.
Sizce trafo yeterli gelir mi yoksa bu trafo ile OpAmp deneyleri için +-9V çift besleme mi yapayım ?

Gerçi trafonun sağladığı akım da düşük ama basit devreler için yeter mi acaba?
Kabaca 100mA besleme devresinin ihtiyaç duyduğu akım olsa, kalan 100mA basit OpAmp devreleri yapmak için yeterli gelir mi?
kullanacağın opampların datahesheet sayfalarına bak. Besleme akımı yazar. 100 ma altında ise kullanabilirsin.

Semanin ilk hali yarim dalga dogrultma yapiyordu. Sebekenin 1 periyodu 20ms. yarim periyodu atlaniyordu. Haliyle C1 ve C3 uzerindeki yuk bu boslugu kapatarak voltaji surdurmeye calisiyordu.

Ilave diyodlari koyunca 1 periyodun her iki yarim periyodunda da kondansatorleri dolduruyoruz. Dolayisi ile C1 ve C3 uzerindeki ripili dusurmus olduk.

Cikistaki 100nF lar regulatorun kararliligi icin gerekli. Belki eski hali de kararliligi saglayabilirdi. Fakat yaptigim degisikliklikler kiliselesmis yapilara benzetme isteginden.

Bu sekilde kilise bazi kurallar var. Regulator cikisindaki 100nFlar, ciplerin besleme uclarina bagli 100nF lar. Bunlar sorgusuz sualsiz takilir.

Klasik köprü diyot doğrultması yapmak daha iyi daha düz bir çıkış elde etmek adına. :tamam1

Tam dalga köprü doğrultma. İdeal olan bu zaten, düz bir çıkış için bunu tercih ederiz.

Devredeki diyot doğrultması neden yarım dalga yapılmış olabilir?
Tam dalganın daha düz bir çıkış vereceğini bilmiyor olamaz sanırım tasarlayan kişi.

Daha giris sayfasinda en tepede aynen onderdigim semayi vermis zaten.

1735075457147.png

Son düzenleme:
En üstte paylaştığım yarım dalga doğrultmalı şemayı düşük akımlı versiyonu olarak yayınlamış, benim trafo da 208mA verebildiği için diyotlara dikkat etmeden ben de yarım dalga olan şemayı tercih etmişim.

Dusuk akim versiyonlu olsa da 2 diyod takmamakla kazanc olmaz. Ustelik dusuk akim dahi olsa yarim dalga dogrultma daha cok gurultu uretir ve transformatoru daha cok isitir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back