150 MHz sinüs ve kare dalga sinyal jeneratörü

SA818 datasheetinde çıkış yani ANT portu 50 ohm yazıyor bu da demek ki üsttedki filtreler işinize yararmaz.
Zaten frekans olarak da uygun değiller size.
1698320650660.png

bu siteden istediğiniz giriş ve çıkış empedansına sahip filtre hesaplattırabilirsiniz.
aşağıdaki gibi
1698320564917.png
 
Bir kere SA818 değil de AD9850 de olsa, Bu uygulamada harmonikleri bastırmak için çıkışa filtre koymanın pek bir mantığı yok. Harmonikleri bastırsın diye 40 MHz LPF koyuyorsan, o zaman 20 MHz in üstündeki frekansların harmoniğini bastıracak sadece. 10 MHz üretirsen ne olacak? Harmonikler gene çıkışta olacak. Yani eğer AD9850 in çok harmonikli sinyal üretme gibi bir sıkıntısı varsa, o zaman çıkıştaki LPF buna bir çare olmıyor. Kesim frekansı ayarlanabilen bir LPF lazım veya daha farklı bir çözüm lazım.

O yüzden diyorum, önce filtresiz olarak çalıştırıp spektruma bakmak lazım. Belki de çıkıştaki filtre, içerideki DAC'in quantization noise etkisini bastırmak için konmuş. spektruma bakınca, tam olarak bu işe uygun LPF özellikleri belirlenebilir.
 
@Atak cevaplar için çok teşekkür ederim. Açtığım bu konudaki hususlarda çok zayıfım konuyu biraz daha sindirerek öğrenmek istiyorum buradan sorular sormaya devam edeceğim.

Arkadaşlar bu sa818 modülün çıkışına anten bağlamayacağım. Bu modülün çıkışındaki sinyali bir devreye sinyal girmek için kullanacağım. Peki bu 50Ω olan anten bağlantısı bana ne gibi sorunlar çıkarabilir? Bağlayacağım devrenin giriş empedansı belli değil. Hangi durumlarda ne gibi sorunlar yaşarım?

Harmonikleri bastırsın diye 40 MHz LPF koyuyorsan, o zaman 20 MHz in üstündeki frekansların harmoniğini bastıracak sadece. 10 MHz üretirsen ne olacak?
Hocam dün akşam benimde aklıma bu soru geldi yazmadan siz de belirtmişsiniz. Bu ad9850 entegresi ile oluşturulmuş modülün çıkışındaki mevcut filtre sanırım harmonikler de dahil cihazın belli bir değerin üzerinde frekans üretmesini engellemek. O kesim frekansının altındaki tüm harmonikleri göreceğimiz anlamına geliyor değil mi?
 
O kesim frekansının altındaki tüm harmonikleri göreceğimiz anlamına geliyor değil mi?

Tabi. Bir de şu var: Sen kare dalga da istiyorsun. Kare dalga için de tam tersi, olabildiğince fazla harmonik istiyoruz çıkışta. Ne kadar fazla harmonik, o kadar iyi kare dalga.
 
Bence sen 150 MHz lik kare dalga hedefinden vazgeç. Yüksek frekanslı, kaliteli kare dalga üretmek kolay değil. Profesyonel Rigol ve Siglent AWG leri bile en fazla 25 MHz lik kare dalga üretebiliyor. Üst seviye Keysight AWG de 50 MHz üretebiliyor. Kare dalga işi için amaca uygun özel saat üreteci entegreleri kullanmak daha mantıklı.
 
Öncelikle 144 MHz arkadaşınıza ne için lazım telsiz frekansı olduğu için aklıma geldi telsiz testi için falan mı?
Çok emin olmamakla beraber AD9850 içinde bir filtre yok gibi anladım ben.
Filtreye illaki ihtiyacı da yok aslında. Yapı olarak clock üreteci değil DDS çünkü.
Aşağıdaki resim gibi adım adım çıkışındaki DAC ile sinyalin şeklini oluşturuyor.
Output-of-DDS-after-DAC.png

%100 saf sinüs olmasa da nispeten temiz bir sinüs veriyor özellikle düşük frekanslarda.
Düşük frekanslarda merdiven gibi adım sayısı çok iken frekans arttıkça adımlar daha çok görünür hale geliyor ve harmonikler artmaya başlıyor.
İsteğe ve ihtiyaca bağlı LPF gerekiyor. Ama frekansı ayarlı bir BPF de kullanılabilir. Bu sayede başka frekanslarda da temiz bir çıkış elde edilir.

Sİ5351 bence mantıklı kare de değil ama karemsi bir çıkış veriyor onu daha iyi bir kareye çevirmek gerekebilir.
Ama şu da var kare sizin için bu kadar önemli mi? Filtreleyip sinüs elde etmek kolay zaten.
Aslında ilk yorumlarda bir tavsiye gelmiş 50 MHz lik bir kristal osilatör ile de bu iş çok güzel yapılabilir.
Önce kare dalgayı direkt kullanırsınız ya da ekstra bir komparatörden geçirirsiniz.
Sonra 3. harmoniği BPF ile alıp genliği arttırdığınızda 150 MHz sinüs elde edersiniz. Tamamen analog bir şekilde.
 
@tekosis bu projedeki amacınız bir test cihazı mı yapmak ,yoksa bundan 2 tane yapıp (alıcı-verici telsiz ) haberleşme içinmi kullanacaksınız?
Yaklaşık maliyeti ne kadar olacak? RF ie ilgili hiçbirşey bilmediğimden soruyorum
 
Bence sen 150 MHz lik kare dalga hedefinden vazgeç.
Üstad sinüs kısmını elimizde olduğu için sa818 ile kare dalgayı da @ozkarah 'ın önerdiği si5351 modül ile üretmeyi düşünüyorum. Şimdilik bu aklıma daha çok yattı, kısa zamanda cihazı ortaya çıkartabilecek bir seçenek gibi duruyor. Nihayetinde seri üretim bir cihaz olmayacak fazladan bir modülün zararı olmaz.

@Atak ilgin için tekrar teşekkür ederim. Kare dalgayı arkadaş istiyor dediğim gibi cihaz testlerinde kullanacakmış.
Aslında ilk yorumlarda bir tavsiye gelmiş 50 MHz lik bir kristal osilatör ile de bu iş çok güzel yapılabilir.
Yöntem maliyet açısından çok uygun ancak biraz beni oyalar bir de sistem yazılım ile kurcalanabilir, frekanslar değiştirilebilir olsun istiyorum. Bir süre sonra eminim bu iş 144Mhz ile sınırlı kalmayacaktır. Mutlaka ilaveler gelir :)

@Omega bu bir test cihazı olacak, bilgisayardan gelen parametrelere bağlı olarak farklı zamanlarda ve periyotlarda sinyali açma kapatma gibi işler yapacak muhtemelen ilerleyen zamanlarda kayıt tutma gibi ilaveler de gelebilir. Maliyeti şu anda öngöremiyorum. Tüm cihaz bitince ortaya çıkar şu anda ön araştırma yapıyorum. Ben de pek çok konuda olduğu gibi RF konusunda zayıfım.

Soru: iki adet modülle144Mhz sinüs ve kare dalga ürettiğimde bu sinyalleri tek bir konnektörden almak istiyorum. Konnektöre giden bağlantıyı röle ile seçsem sorun olur mu? Yayılım veya girişim problemi yaşar mıyım? Yaşarsam eğer röleyi ekranlamak iş görür mü? Ya da başka alternatiflerim nelerdir? Analog kanal seçici IC ile nasıl bir durum ortaya çıkabilir? Kafamda deli sorular...
Deneyip görmek en güzeli ama önce pratikte neler başıma gelebilir öngörmeye çalışıyorum.

röle seçici.png
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,747
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top