Biriniz seri bağlamak iyidir diyor diğeriniz paralel bağlamak iyidir diyor.
Ben sağa sola şerit LED montajı yapıyorum ve orada ledler belli sayıda seri bağlı sonra da bu seri kollar paralel bağlı.
O halde hem seri bağlamak iyi hem paralel bağlamak iyi mi oluyor
Olayı doğru anlamamışsın. Tartışılan konu paralel mi iyi seri mi iyi değil. Tartışılan konu, küçük LED'lerde seri dirence gerek var mı yok mu? Ve küçük LED'ler için PWM ile parlaklık kontrolü yapılırken seri dirence ihtiyaç var mı yok mu? Ben seri dirence gerek var diyorum
@KAZIMUGUR gerek yok diyor.
Şerit ledlerin seri paralel kombinasyonu olmasına gelince, onun burada tartışılan konu ile fazla ilgisi yok. Bu seri paralel kombinasyonu neden kullanılıyor bir bakalım. Diyelim 100 tane LED var elimizde (şerit değil, tek tek ayrı LED) ve bunlarla aydınlatma yapacağız. Her bir LED için 20 mA akım öngörüyoruz.
Hepsini seri bağlarsak, 200 V vermemiz lazım ki bunlar yansın. Çekilen toplam akım 20 mA olacaktır. 200 V çok yüksek bir voltaj, birileri mutlaka çarpılıp ölecektir, o yüzden tamamen seri bağlantı olmaz.
Hepsini paralel bağlarsak, 2 V vermemiz yeterli. Çekilen akım da 2 A olacaktır. Bu sefer de çekilen akım çok yüksek, kablolarda ısı kaybı olacak, voltaj düşecek ve güç kaynağından uzaklaştıkça LED'lerin parlaklığı azalacak. O yüzden tamamen paralel bağlantı da olmaz.
20'şer tane seri bağlayıp, bu 10 tane kolu paralel bağlarsak, 40 V vermemiz lazım. Çekilen akım da 200 mA olacak. Gayet güzel değerler. Akım fazla yüksek değil, kayıp az olacak. Voltaj da fazla yüksek değil, kimse çarpılmayacak
İşte bu yüzden seri paralel kombinasyonu kullanılıyor. Ama dediğim gibi, bu ayrı bir konu, bizim burada cebelleştiğimiz şey bu değil