Arduino Due ve Arduino IDE 2.0 ilk denemeler

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Elimdeki Arduino Due kartını iş ile ilgili bir projede kullanmam gerekiyor. Fırsat bu fırsat, yeni Arduino IDE 2.0 ı deneyeyim dedim. IDE nin Linux sürümünü indirdim ve kurdum. İlk dikkatimi çeken, program ilk çalıştırmada oldukça uzun sürede açıldı. Sonraki çalıştırmada süre normal idi.

Ayarlar sayfasında sadece hem görsel farklılıklar var, hem de bazı ayarlar kaldırılmış.

1666437953863.png


Bu IDE'de programın analizini kolaylaştıran özellikler eklenmiş. Mesela bir fonksiyonun üzerine fareyi getirince o fonksiyon ile ilgili bilgi veriyor. Tabi bu boş programda bunun faydası görülmez ama birkaç kaynak dosyasından oluşan büyük bir programda bir fonksiyonun gerçekleştirildiği yere kolayca gidebilmek çok önemli bir kolaylık.

1666438145024.png
 
Bunun dışında, code completion denen bir özellk de eklenmiş. Bir fonksiyon veya değişkenin ismini kısmen yazıp Ctrl-Space tuşuna basarsanız, kısmi yazılan isim ile eşleşen herşeyi bir liste olarak gösteriyor ve seçim yapmayı sağlıyor.

1666438331504.png
 
Bir de "serial plotter" diye birşey eklemişler. Gelen verileri grafik olarak çiziyor. Ama hiç kullanışlı değil, Grafik üzerinde analiz yapmak, geriye gitmek veya zumlamak mümkün değil.

1666439205190.png
 
Bir de IDE 2.0 da şöyle bir fark var: Serial Monitor'da veri girince Ctrl-Enter a basmak gerekiyor verinin gönderilmesi için. Eski IDE de sadece Enter yeterli idi.
 
ben 2.0 kullanıyorum genelde kod tamamlama alışınca rahat ediyorsun.

hazır kütüphane kullanırken cpp ve h dosyaları arasında acaba bu komut var mı diye aramak yerine ctrl space yazıp bakabiliyorum hemen
 
Farkedilebilen bir yavaşlık var. Ama çalışmayı engelleyecek düzeyde değil.
 
Arduino 2.0 IDE en güzel tarafı bence library ekleme olayını kolaylaştırmaları. Sol taraftaki menüden library aratıp/seçip eklenebiliyor yada library, web sayfasına gidip incelenebiliyor. Önceki versiyonda bu iş biraz sıkıntılı idi.

Diğer taraftan birden fazla sayfa ile çalışmak bu idede mümkün. Önceki Arduino IDE sadece tek bir dosyaya izin veriyordu. Özellikle kendi yazdığınız fonkisyonları ayrı bir sayfaya alıp istenildiği zaman kontrol edilebilmesi güzel olmuş.

Bir de Arduino Cloud üzerinde bir ide var. Cloud tarafında değişken tanımlama, birden çok Arduino içeren projeler için geliştirilmiş bir arayüz ama Arduino burda biraz parası olan kullansın demiş. Yanlış hatırlamıyorsam yılık 25$ ile 300$ arasında değişen paketler var. Kullanılan device / node / değişken yada arabirim sayısına göre ücretlendirmeye gitmiş. Free olarak sadece 2 device / değişken veriyor ama en küçük projeye bile yeterli değil. Bu yüzden hoş olamamış.

Diğer taraftan MKR ve Portenta aileleri ile birlikte Arduino endüstriyel bir standart haline gelmeye çalışıyor. Bu anlamda güzel ama hem doların durumu hem de kartların fiyatları bunu zorlaştırıyor.
 
Son düzenleme:
Aslında Arduino 1.x serisinde de birden fazla tab görünüyor. Projenizde birden fazla kaynak dosyası varsa ayrı tablarda gösteriyor.

1666623529560.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,358
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top