Proje henüz ortada ve bir başarıya ulaşmamış durumda. Buna rağmen proje başarılı olur ve yapmak isteyen arkadaşlar olur ise hem onlar için hem kendim için buraya notlar almaya devam ediyorum.
Şimdi akım gerilim konusuna tekrar edelim. Projede ihtiyaca uygun herhangi bir n kanal mosfet kullanılabilir. Ben elimde olduğu için 75NF75 kullanıyorum.
75V, 80A, 300W limit değerlerine sahip. Devrede yapı olarak 2 adet mosfet paralel çalışıyor. Buna göre mosfet üzerinden ciddi akımlar geçirmek mümkün. Ancak burada güç önemli bir etken. En ideal şartlarda mosfet üzerinde 300w harcanabilir. iki adet mos olduğu için 600Watt..! Bizim şartlarımız ideal olmadığı için kendimiz bir güç limiti tayin etmeliyiz. Bu tespitide yazılımda belirleyeceğimiz için testler sırasında ısı durumuna göre bir değer belirleriz. Atıyorum 200W olsun.
Hedeflenen maks giriş gerilimi yine bize bağlı. Maks giriş gerilimi mosfetin dayanma voltajları ile doğrudan alakalı. Ayrıca ters yük bağlantısı tespit eden bir adet 4148 diyot var dayanma gerilimi 75V. Mosfetler de 75V. Bu durumda ben maks yük voltajına 50V olarak karar veriyorum. Daha yüksek voltaj için 4148 yerine başka bir diyot ve yüksek dayanımlı mosfetler kullanılmalı. Ancak maks giriş voltajı arttıkça voltaj ölçme hassasiyeti azalacaktır. Adc 10bit olduğu için 50/1024=0,048Volt çözünürlük elde edeceğiz. Bunu 0,05 ye yuvarlayalım ve 0,05*1024=51,2Volt maks ölçüm yeteneğimiz var. ölçtüğümüz değer 50 üzeri ise aşırı voltaj uyarısı vereceğiz. Voltaj konusu böyle...
Ben maks akım için 10A hedefliyorum. Yine bu değeri seçmemde etkin olan neden pwm çözünürlüğü 8 bit ayar ile yaklaşık 50ma ve katları şeklinde akım ayarı yapmak mümkün olacak. Devre üzerinde bir akım limitleme trimpotu var. İzin verilen maks akımı set ediyor. Şimdi örneğin 1V ile 50A geçirmek teorik olarak mümkün. Trimpotu 50A set edersem 50/256=0,2A akım ayar kademeli olur ki bu yüksek bir değer. 10A de alacağım değere göre 4 kat yüksek. Güç hesaplar ken P=VxI ye göre 4 kat hatalı güç tayini olacaktır. ihtiyaç yoksa maks akım 5A bile olabilir.
Öte yandan ayrıca 10bit ile akımı ölçüyoruz. Örneğin 50ma akım set ettik. ama aslında 30ma çekiliyor. Bunu akım okuma üzerinden görebileceğiz ama akım kademesini artırdığımız zaman 100ma set etmiş olacağız ve 80ma yük akımı olacak. gerçekte 50ma i ne kadar tutturacağımız henüz çok belli değil. Bu durum kalibrasyona ve sitemin doğrusallığına bağlı. Neyse bu konu biraz karışık şimdilik ideal olan 5 veya 10A maks yük akımı....