Endorfin35+
Kayıtsız Üye
Gel şunu picoya çevirelim. Hafıza derdinden kurtul
Bitmiş projeye tuz eklenmez

Gel şunu picoya çevirelim. Hafıza derdinden kurtul
projeyi 0dan malzeme alıp yapacak biri için nano ile yapmak daha masraflı.Bitmiş projeye tuz eklenmezPico vs benim basitlik ilkeme aykırı. kaç kişi de pico var kaç kişide nano var. Amacım en iyisini yapmak değil tersine en basitini yapmak. Öyle olsa 16bit dac kullanırdım. Elimde var ama hadi başkası bulsunda kulansın... Elimizdeki donanıma göre birşeyler yapacağız...
// PIN BAGLANTILARI
#define Enc_A 2 // IN // Encoder Kanal A Bağlantısı
#define Enc_B 3 // IN // Encoder Kanal B Bağlantısı
#define Enc_Sw 4 // IN // Encoder Switch Bağlantısı
#define Load_Ok 7 // IN // Yük bağlantısı onayı girişi
#define Pwm 5 // OUT // Akım ayarı için pwm çıkışı
#define Led 6 // OUT // Genel Amaçlı Led çıkışı
#define Rly 8 // OUT // Röle Çıkışı
#define Fan 9 // OUT // Fan çıkışı
#define Buz 11 // OUT // Buzzer çıkışı
#define Bt_Back 10 // IN // Geri butonu girişi
#define Bt_Set 12 // IN // Set butonu girişi
#define Bt_F1 13 // IN // F1 Butonu
#define Bt_F2 A0 // IN // F2 Butonu
#define Bt_F3 A1 // IN // F3 Butonu
#define Adc_A A2 // IN // Akım ölçümü
#define Adc_V A3 // IN // Gerilim ölçümü
#define Pot A6 // IN // Genel Amaçlı Pot girişi
#define Lm35 A7 // IN // Lm35 Sensör bağlantısı
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(Pwm, OUTPUT);
pinMode(Led, OUTPUT);
pinMode(Rly, OUTPUT);
pinMode(Fan, OUTPUT);
pinMode(Buz, OUTPUT);
pinMode(Bt_Back, INPUT);
pinMode(Bt_Set, INPUT);
pinMode(Bt_F1, INPUT_PULLUP);
pinMode(Bt_F2, INPUT);
pinMode(Bt_F3, INPUT);
analogWrite(Pwm,0); // mosfet kesimde olsun
digitalWrite(Rly,HIGH); // röle açık
}
void loop() {
int value;
float volt;
value = analogRead( Adc_V );
volt = value * 51.15 / 1023.0;
Serial.print( "Value: " );
Serial.print( value );
Serial.print( " Volt: " );
Serial.println( volt );
delay( 500 );
}
Pico = NanoBitmiş projeye tuz eklenmezPico vs benim basitlik ilkeme aykırı. kaç kişi de pico var kaç kişide nano var. Amacım en iyisini yapmak değil tersine en basitini yapmak. Öyle olsa 16bit dac kullanırdım. Elimde var ama hadi başkası bulsunda kulansın... Elimizdeki donanıma göre birşeyler yapacağız...
picoda nasıl eeprom yok flash'ın bir kısmını bize ayırıyor orayı kullanıyoruzPico = Nano
Picoda sadece eeprom yok. Bu projede de ihtiyaç yok. Kodlama neredeyse aynı. Hafıza problemin olabileceği için önerdim.
Nano 120₺, Pico 79₺
Yav karıştırma işte. Hazırda yok. Bişeyler yapınca oluyor.picoda nasıl eeprom yok flash'ın bir kısmını bize ayırıyor orayı kullanıyoruz
foruma bir pico furyası başlatma zamanı geliyor herhalde haziranın ortasına kadar yine tırmanır bu dolar sonra yine aşşağı alırlar aşşağı aldıkları an bizimde malzeme alma zamanımız demektirYav karıştırma işte. Hazırda yok. Bişeyler yapınca oluyor.
@taydin elindeki elektronik yükü söktüğünde 8 yada 16 adet irfp250 vardı içinde. Kaldı ki bu yük 200watt gücünde. Burdaki tek mosfet 300, çift 600watt formülünde bir hata var gibi sanki. Bu şekilde olsaydı 8 tane mosfet ile 200watt yük yapmazlardı.Proje henüz ortada ve bir başarıya ulaşmamış durumda. Buna rağmen proje başarılı olur ve yapmak isteyen arkadaşlar olur ise hem onlar için hem kendim için buraya notlar almaya devam ediyorum.
Şimdi akım gerilim konusuna tekrar edelim. Projede ihtiyaca uygun herhangi bir n kanal mosfet kullanılabilir. Ben elimde olduğu için 75NF75 kullanıyorum.
75V, 80A, 300W limit değerlerine sahip. Devrede yapı olarak 2 adet mosfet paralel çalışıyor. Buna göre mosfet üzerinden ciddi akımlar geçirmek mümkün. Ancak burada güç önemli bir etken. En ideal şartlarda mosfet üzerinde 300w harcanabilir. iki adet mos olduğu için 600Watt..! Bizim şartlarımız ideal olmadığı için kendimiz bir güç limiti tayin etmeliyiz. Bu tespitide yazılımda belirleyeceğimiz için testler sırasında ısı durumuna göre bir değer belirleriz. Atıyorum 200W olsun.
Hedeflenen maks giriş gerilimi yine bize bağlı. Maks giriş gerilimi mosfetin dayanma voltajları ile doğrudan alakalı. Ayrıca ters yük bağlantısı tespit eden bir adet 4148 diyot var dayanma gerilimi 75V. Mosfetler de 75V. Bu durumda ben maks yük voltajına 50V olarak karar veriyorum. Daha yüksek voltaj için 4148 yerine başka bir diyot ve yüksek dayanımlı mosfetler kullanılmalı. Ancak maks giriş voltajı arttıkça voltaj ölçme hassasiyeti azalacaktır. Adc 10bit olduğu için 50/1024=0,048Volt çözünürlük elde edeceğiz. Bunu 0,05 ye yuvarlayalım ve 0,05*1024=51,2Volt maks ölçüm yeteneğimiz var. ölçtüğümüz değer 50 üzeri ise aşırı voltaj uyarısı vereceğiz. Voltaj konusu böyle...
Ben maks akım için 10A hedefliyorum. Yine bu değeri seçmemde etkin olan neden pwm çözünürlüğü 8 bit ayar ile yaklaşık 50ma ve katları şeklinde akım ayarı yapmak mümkün olacak. Devre üzerinde bir akım limitleme trimpotu var. İzin verilen maks akımı set ediyor. Şimdi örneğin 1V ile 50A geçirmek teorik olarak mümkün. Trimpotu 50A set edersem 50/256=0,2A akım ayar kademeli olur ki bu yüksek bir değer. 10A de alacağım değere göre 4 kat yüksek. Güç hesaplar ken P=VxI ye göre 4 kat hatalı güç tayini olacaktır. ihtiyaç yoksa maks akım 5A bile olabilir.
Öte yandan ayrıca 10bit ile akımı ölçüyoruz. Örneğin 50ma akım set ettik. ama aslında 30ma çekiliyor. Bunu akım okuma üzerinden görebileceğiz ama akım kademesini artırdığımız zaman 100ma set etmiş olacağız ve 80ma yük akımı olacak. gerçekte 50ma i ne kadar tutturacağımız henüz çok belli değil. Bu durum kalibrasyona ve sitemin doğrusallığına bağlı. Neyse bu konu biraz karışık şimdilik ideal olan 5 veya 10A maks yük akımı....
Mantık hatası yada gözden kaçan şu, 5 adet mos ile 200w hesapladım ama herbiri ayrı ayrı cpu soğutucu ile olmak kaydı ile. Tüm mosların tek bir blok olduğu durumda marjı daha da artırmak gerekli. Bu durumda 5 değilde Timur un cihaz da olduğu gibi 8 mosfet gerekli olur.
Yani benim iki mos ile 100w almam zor görünüyor. Ancak ben şöyle yapacağım. Sonuçta bizi limitleyen şey sıcaklık. Tersten giderek yük altındaki ısıya göre limit belirleyeceğim. Beklentinin altında bir değer olur ise devreyi bozmadan ayrı bir blok üzerinde mosfet ilave edeceğim.
Öyle yapacamda, başka sıkıntım var. 10A için kalibrasyon yapamadım. Atx suppy 5V20A demesine rağmen 7A den sonra korumaya geçip çıkışı kesiyor. Üstelik iyide bir marka ama anlamadım gitti.... Heralde etiket değerler pik değerler ...
Şimdilik 5A e ayarladım. Bana 10A basacak bir kaynak lazım. Normal trafo ve 10A diyot ile birşeyler denenebilir. Ama voltaj düşük olmalı ... Voltajın gömülmesi de sorun değil yeterki 1-2 dk 10A alayım...
Abi benim yapacağım power bank projesini biliyorsun.Proje bitmiştir. Şimdilik elimde kutu olmadığı için bu hali ile projeyi sonlandırıyorum. Daha sonra yorumlarımı paylaşırım. Şimdilik bir video ekliyorum.
Proje bitmiştir. Şimdilik elimde kutu olmadığı için bu hali ile projeyi sonlandırıyorum. Daha sonra yorumlarımı paylaşırım. Şimdilik bir video ekliyorum.