Arduino Nano ile Mini Damacana Kumbara

Evet abi. Kesin. Şimdi sen sorunca bir daha baktım 12 veriyor çıkışından.
Son zamanlarda hep özdisandan alıyorum malzemeyi. Ama Bu AMS patates midir bilemedim.
Bence değildir. Bu regülatör 7805 den farklı. LDO bir regülatör. Eğer regülatörden çektiğin akım düşükse girişine 12 volt verdiğinde sorun olmaz. Ama çekilen akım regülatörün sınır değerine doğru gidiyorsa giriş geriliminin düşürülmesi lazım. Buradaki bilgilere göre sınır değerde akım çekilebilmek için giriş çıkış arasındaki fark 5 voltu geçmemeli.

Bu regülatörün 3v3 olan versiyonu ile ilgili ilginç bir tecrübem olmuştu, 3v3 başka bir regülatörün yerine uydurarak tamir amaçlı kullanmak istemiştim. İlk enerji verdiğimde normal çalışıyor, enerjiyi kısa süre kesip tekrar verince çıt sesi eşliğinde emekliye ayrılıyordu.

Soru böyle olunca genelleme yapmak zor oluyor. Bu soruya cevabı tamamen bahse konu malzemeni veri sayfası verebilir. LDO dediğimiz regülatörlerde aslında lineer özellikte. Fakat LM7805 yada μA7805 lineer iken L78L05 gibi kodlamaya sahip regülatörler ldo olarak belirtiliyor. Veri sayfaları aynı seri ürünleri kapsadığından burada dikkat edilecek önemli husus özelliklerdeki maksimum giriş gerilimini vererek maksimum akım dahilinde istediğim akımı alabilirim yanılgısı. Elektriksel test verilerini doğru değerlendirerek uygulama yapılmalı. Mesela AMS1117 ile 18 volt girişle 5 volt çıkış alınmış ama çekilen akım 10mA. 8 volt girişle 5 volt çıkış alınmış çekilen akım 1A.

Ayrıca 78XX regülatörü neredeyse her üretici üretiyor diyebiliriz. Kesin emin olmamakla birlikte birçoğunun iç yapıları birbirlerinden farklılar. Spec olarak bile birbirlerinden farklı özellikler sunuluyor. Mesela piyasadaki 7805 ürünlerinin bir tane ortak özelliği var hepsinin çıkışının 5 volt olması diğer özellikler aynı yada yakın gibi görünselerde veri sayfalarından teyide muhtaçlar.

Hem kısa devre koruması hem de termal koruması olan bir lineer regülatör nasıl bozulabilir? Herhalde ancak şöyle olur: Çekilen akım yüksektir, ama kısa devre limitinden aşağıdadır. Çipin sıcaklığı da yüsektir, ama termal limitin altındadır. Yani kısık ateşte pişirilmiştir ve termal stres eninde sonunda yonganın yapısını bozmuştur.

Hem kısa devre koruması hem de termal koruması olan bir lineer regülatör nasıl bozulabilir? Herhalde ancak şöyle olur: Çekilen akım yüksektir, ama kısa devre limitinden aşağıdadır. Çipin sıcaklığı da yüsektir, ama termal limitin altındadır. Yani kısık ateşte pişirilmiştir ve termal stres eninde sonunda yonganın yapısını bozmuştur.
Abi ben cihazı sadece para atacağım zaman açıyorum. Makismum 30sn açık kalıyordur. Kısık ateş değildir o, ani bir şey olmuş olması lazım.

Veya çakmadır. Ne termal koruma nede kısa devre koruma vardır, taşıyabileceği akım miktarı da datasheet verisinden çok daha azdır. Bu durumda 30 saniyede termal limiti aşıp gidebilir.

Veya çakmadır. Ne termal koruma nede kısa devre koruma vardır, taşıyabileceği akım miktarı da datasheet verisinden çok daha azdır. Bu durumda 30 saniyede termal limiti aşıp gidebilir.
Evet bu daha olası. Çinden bile almış olabilirim o regülatörü. Valla artık neyi nerden aldığımı yazacağım üstlerine.

PTC de bu gün geleydi iyiydi.

20241111_203920.jpg

20241111_212705.jpg

Son düzenleme:
Ams1117-05'in çıkışı yanmış. GND ile arasında kısa devre ölçtüm. 12v girişi sağlam görünüyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,896
Üyeler
2,803
Son üye
asimavi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back