Asenkron motor solenoid fren sesi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Benim şerit testerenin asenkron motorundaki balatalı fren sistemini sökmüştüm, daha kuvvetli çekmesini sağlayabilir miyim diye. İncelerken, balataların arasında siyah bir artığın olduğunu farkedip bu artığı selülozik tiner ile temizlemiştim. Meğer o siyah şey neyse artık, gerekli birşey imiş. Şimdi fren devreye girdiği anda, dayanılması zor bir ciyaklama sesi çıkıyor. Bu ciyaklama sesi nasıl kesilir? Yağ sürsem kesilir herhalde, ama o zaman zaten çok yavaş duran makina, daha da uzun süre sonra duracak. Çok ince zımparadan biraz toz elde edip araya onu mu sürsem?

Balatalarin siktigi metale cizikler atsan.

Aklima ne alaka ise mouse hikayem geldi.

Calistigim sirket ilk kez mouse satti. O gune kadar ne mouse gorduk ne kurulumunu yaptik. Kimse mousun tam olarak ne ise yaradigini soyleyemiyor.
Musteri bayagi da para odemis. Mouse yurt disindan ozel olarak getirtildi.

Bir kac ay sonra mouse sattigimiz firma mousun bazen tepki vermedigini soyleyince git bir bak dediler.

Omrumde mouse icini gormemisim calisma prensibini falan da bilmiyorum. Neyse en azindan icini acar bakarim diye hevesle musterinin firmasina gittim.
(Insaat projlerinin ciziminde ilk PC ve ACAD kullanan firmalardan birisi)

Mousu evirdim cevirdim salladim MSDOS ekranda hic tepki gormuyorum ve mouse konusunu bilmedigimi soylemek de istemiyorum. Ama sorunu cozecegimden eminim.

Gosterin sorun ne nasil oluyor falan diye ayak cektim. ACAD calistirdilar mousu oynattiklarinda kursor bazen ilerlemiyordu,

Icimden haa mouse bu ise yariyormus dedim. Hatta bu esnada bir iki ACAD komutu da ogrendim.

Actim icini bir top var. Top 90 derece yerlestirilmis iki mille surtunup donmesini sagliyor. Millerin uzerinde belli belirsiz incelikte bir tabaka var eksenlerden birisine ait mil uzerinde kusursuz, diger eksene ait mil uzerindeki ince tabaka yirtilmis dustu dusecek. Imalatciya helal be bu kadar ince balatamsi tabakayi nasil yapip yerlestirmisler diye ic gecirdim.

Biraz kurcalayinca da tamamen dustu o tabaka.

Aha simdi sictik dedim icimden.

Ne yaparim ne ederim diye dusunurken ince bir iplik bulup milin ustune sardim uhu ile ipi sabitledim fakat mouse tumden elden gitti. Simdi o eksende hic tepki vermiyordu.

Kara kara ne yapcagim diye dusunurken o dusen tabakanin toz kir vs den olustugunu anladim. Sardigim ipi sokup mili temizledim diger eksene ait milin ustundeki ince kir tabakasini da kaldirdip kolanya ile temizledim.

Mouse calismaya basladi.

Son düzenleme:
Çizik atmayı deneyeyim.

Hmm şimdi aklıma geldi, araba balatalarını temizlemeye yarayan spreyler var. Bir de onu deneyeyim bakalım. Olmazsa araya 2000 numara zımpara tozu serpeceğim. O da olmazsa freni iptal edeceğim ve VFD ile DC frenlemeyi yapılandıracağım.

Çok şart değil frenleme aslında. Ama şerit değiştirirken testerenin durmasını beklemek sıkıcı oluyor.

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
9,100
Üyeler
3,685
Son üye
FxDev

Son kaynaklar

Back