Atölyemdeki yeni osiloskop: Siglent SDS1104X-E - Yeniden!

Sercan

--
2020 yılının Aralık ayında @taydin ile birlikte TDS Mühendislik'in Karaköy mağazasından Siglent SDS1104X-E almıştık. Bu arada o ticaret vesilesiyle tanıştığım ve ahbap olduğum @T&M'ye de selam olsun.

Aradan zaman geçince SDS2104X Plus aldım ve SDS1104X-E'yi sattım.

Osiloskobu satınca, iki osiloskop kullanmam gereken durumlar ortaya çıktı. Özellikle Class D amplifikatör ile çalıştığımız bir projede, debug sırasında aynı anda hem güç katındaki yüksek frekanslı anahtarlama sinyallerini hem de düşük seviyeli analog geri besleme ve kontrol sinyallerini izlemem gerekti.

Tek bir osiloskopta kanal sayısı yeterli olsa bile, farklı zaman tabanları, farklı tetikleme koşulları ve gürültü açısından "kirli" ve "temiz" ölçümlerin aynı cihaz üzerinde yapılması pratik olmuyor. Bu nedenle bir osiloskobu güç ve switching tarafına, diğerini ise kontrol ve analog sinyallere ayırarak paralel ölçüm yapmak ciddi şekilde zaman kazandırıyor.

Ne de olsa bir ara Siglent SDS3034X HD cihaz alacağım diye bu ihtiyacı ötelemiştim.

Fakat geçen gün @thisiscetin kendi Siglent SDS1104X-E osiloskobunu satacağını duyurunca almaya karar verdim. Ender rastlanan karlı bir İstanbul gününde gidip aldım.

Cihazı aldığımda startup sayacı 6'yı gösteriyordu; yani neredeyse sıfır bir cihaz aldım.

İlk yaptığım işlem üzerindeki 6.1.35R2 yazılımını 6.1.37R17 sürümüne güncellemek oldu.

Bu güncelleme, FG, LA ve Wi-Fi yazılım opsiyonlarını da ücretsiz hale getiriyor. Tabii bunlar için donanımınızın olması gerekiyor. Bende zaten LA var. Gerekirse bir tane de DIY versiyonunu üretebilirim.

Ayrıca cihazı 200 MHz olarak güncelledim.

Sonuç olarak çoğu zaman tek bir osiloskop fazlasıyla işimi görecek olsa da, paralel ölçüm ihtiyacı, farklı zaman ölçeklerinde analiz ve yüksek gürültülü güç devrelerinde ölçüm ayrımı gereken projelerde iki ayrı osiloskop ciddi zaman kazandırıyor. Üstelik bu konfigürasyonun taşınabilirliği de benim için ayrı bir avantaj oldu.

20260101_141251.jpg
20260101_140504.jpg
20260101_171635.jpg
20260101_173157.jpg
20260101_173743.jpg
1767439144141.png

Forum istatistikleri

Konular
8,761
Üyeler
3,509
Son üye
kraken

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back